Vijesti
12. 8. 2021.

Zamolnica iz BiH ne može dovesti u pitanje legitimitet oslobodilačke operacije Bljesak!

Vlada RH će i dalje, u skladu s pravnim poretkom, štititi ratne zapovjednike i hrvatske branitelje te dignitet Domovinskog rata i nacionalne interese - istaknuto je na sastanku s generalima pobjedničke Hrvatske vojske. PVRH Andrej Plenković: „Potanko smo upoznali zapovjednike VRO Bljesak sa sadržajem zamolnice. Nije riječ ni o kakvim optužnicama, one ne postoje. Nakon što Ministarstvo pravosuđa i uprave detaljno prouči opsežnu dokumentaciju, donijet ćemo odluke u suglasju svih institucija. Što se tiče pravnog aspekta, trenutkom slanja zamolnice pravosudna tijela BiH privremeno su prekinula sve mjere u svezi s ovim predmetom“. 

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sastao se u Banskim dvorima s generalima, zapovjednicima i visokim časnicima koji su sudjelovali u Vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak. 

Andrej Plenković izvijestio je sudionike sastanka da je Ministarstvo pravosuđa i uprave 6. kolovoza 2021. diplomatskim putem zaprimilo zamolnicu Tužiteljstva BIH za preuzimanje kaznenog progona zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru Vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Optužnica nema, one ne postoje 

Posebno je naglasio da se ne radi o optužnicama, već o zamolnici za ustupanjem kaznenog progona, koja je upućena Hrvatskoj temeljem članka 34. Sporazuma između Vlade RH i Vlade BIH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

- Cilj sastanka bio je u iskrenom i otvorenom razgovoru upoznati zapovjednike s punim sadržajem zamolnice, tj. da informaciju o čemu je riječ dobiju neposredno od hrvatske Vlade, a ne putem spekulacija u eteru. Optužnica nema, one ne postoje - napomenuo je predsjednik Plenković.

Uz zamolnicu zaprimljena je i opsežna dokumentacija koju je potrebno detaljno analizirati kako bi se utvrdilo postoje li formalne pretpostavke za preuzimanje kaznenog progona, odnosno zapreke za postupanje po zamolnici.

Pravosudna tijela BiH privremeno prekidaju sve mjere

Generali, zapovjednici i visoki časnici VRO Bljesak informirani su o pravnim aspektima i mogućnostima vezanima za postupanje sa zaprimljenom zamolnicom - u okviru međunarodnog i domaćeg pravnog poretka.

Odluka o postupanju sa zaprimljenim zamolnicama donijet će se nakon detaljne analize dostavljenih dokumenata, koju će izraditi Ministarstvo pravosuđa i uprave i dostaviti Vladi RH. Odluka će se temeljiti na načelu zaštite nacionalnog interesa, ali i interesa osoba za koje se traži preuzimanje kaznenog progona. Generali, zapovjednici i visoki časnici koji su sudjelovali u Bljesku bit će pravodobno upoznati s odlukom o postupanju s dostavljenom zamolnicom.

U kontekstu procesnih posljedica, objašnjeno je da pravosudna tijela BiH - temeljem članka 36. stavka 1. Sporazuma između Vlade RH i Vlade BIH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima - u konkretnom slučaju privremeno prekidaju sve mjere u svezi s gonjenjem za djelo navedeno u zamolnici.

Zaštita ratnih zapovjednika & nacionalnih interesa

Zaključno, još jednom je naglašeno da dostavljene zamolnice ne mogu dovesti u pitanje legitimitet oslobodilačke operacije Bljesak te da će Vlada RH, kao i do sada, u skladu s pravnim poretkom štititi ratne zapovjednike i hrvatske branitelje te interese Republike Hrvatske i dignitet Domovinskog rata.

 

Snajperski hitac velikosrpskog agresora nije zaustavio istinu o pravednome Domovinskom ratu!

 

- Odluke će se donositi na temelju hrvatskih zakona i međunarodnih sporazuma štiteći nacionalne interese te obrambeni i legitimni karakter Bljeska, vodeći računa o interesima i dignitetu ratnih zapovjednika Hrvatske vojske, ljudi koji su pridonijeli našoj slobodi i našem teritorijalnom integritetu. Dogovorili smo da idući sastanak održimo nakon što Ministarstvo pravosuđa podnese detaljno izvješće - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

MILJAVAC: JEDNOGLASNO SMO SE SLOŽILI

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac poručio je nakon sastanka da su svi generali iznijeli svoj stav i došli do zaključka da to pitanje preuzme Ministarstvo pravosuđa, a da se nakon detaljne analize ponovno sastanu i odluče o daljnjim koracima:

- Jednoglasno smo se složili i u tom smjeru smo i krenuli. Postoji varijanta da se zamolba jednostavno odbije, ali što bi to značilo? Protiv hrvatskih generala vjerojatno bi dignuli optužnice u BiH, tjeralice, i mi bismo praktično bili blokirani za svoj život, ne bismo se mogli micati iz Hrvatske. Ta varijanta nije nam prihvatljiva. 

 

Oluja je bila legalna, legitimna i pravedna vojna operacija. I to je povijesna činjenica koju ništa neće uzdrmati!

 

Miljavac je dodao je da generali znaju što su radili u VRO Bljesak: 

- Nikad, ni u jednom momentu, nije bilo zapovjedi za granatiranje civilnih ciljeva. A u ratu se gine, nije to balet, ima i nevinih žrtava.

A A A