Vijesti
16. 8. 2021.

Zahvala Vladi RH za pomoć pri gašenju požara u BiH & izgradnju novog Muzeja Franjevačkog samostana u Kreševu

Dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman te predsjednica Odbora za Hrvate izvan RH i potpredsjednica HDZ-a Zdravka Bušić obišli su Općinu Tomislavgrad u kojoj je uslijed velikih požara proglašeno stanje prirodne nesreće. Prije toga, u Kreševu su svečanim presijecanjem vrpce otvorili novu zgradu Muzeja Franjevačkog samostana Sv. Katarine. „Vlada RH uvijek će podržavati ovakve hvalevrijedne projekte kojima se čuva hrvatski nacionalni identitet“ - poručio je Grlić Radman.

Prilikom posjeta Tomislavgradu, Dragan Čović je zahvalio svim ministrima te predsjedniku Vlade RH i HDZ-a Andreju Plenkoviću na pruženoj pomoći i slanju zračnih snaga pri gašenju i stavljanju pod kontrolu požara na tom području, čime su spašene kuće te je pravodobnom intervencijom spriječena veća materijalna šeta.

 

Nastavit ćemo pružati snažnu potporu po pitanju zaštite prava Hrvata u BiH i njihove legitimne zastupljenosti!

 

Pritom je Čović ponovio da je potreban ozbiljni pristup svih razina vlasti u BiH pri pronalasku sustavnog rješenja za borbu protiv požara, prije svega zračnih snaga, „jer se s vatrenom stihijom suočavamo svake godine u ljetnim mjesecima“.

KREŠEVO: Otvorena nova zgrada Muzeja Franjevačkog samostana

Prije posjeta Tomislavgradu, Dragan Čović, Gordan Grlić Radman i Zdravka Bušić u Kreševu su svečanim presijecanjem vrpce otvorili novu zgradu Muzeja Franjevačkog samostana Sv. Katarine. 

Punih 11 godina trajala je gradnja novog i prikladnijeg prostora za brojne i vrijedne eksponate koje su kreševski franjevci prikupljali kroz više stoljeća, uključujući i zbirku starih zanata koja svjedoči kako se nekad živjelo u Lepeničkoj dolini (središnja BiH).

„Sačuvavši povijest sačuvali smo svoj identitet. Muzej potvrđuje bogatu višestoljetnu povijest Hrvata na ovim prostorima“ - poručio je načelnik Općine Kreševo Renato Pejak, zahvalivši svima koji su pomogli ovaj hvalevrijedni projekt, posebno Vladu RH kao najvećeg donatora.

Tisućljetno postojanje hrvatskog naroda u BiH 

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Grlić Radman i ovom je prilikom istaknuo da su njegovi roditelji podrijetlom iz BiH - otac iz Bugojna, majka iz Tomislavgrada - te da je sretan što hrvatski narod ima dvije domovine. Muzej Franjevačkog samostana nazvao je hramom kulture koji svjedoči o tisućljetnom postojanju hrvatskog naroda u BiH:

- Vlada RH uvijek će podržavati ovakve projekte, i to ne samo jer je to njena ustavna obveza. Ponosan sam i na dječji vrtić u Kreševu, koji je također financirala naša Vlada - s 300.000 kuna. Ako imate vrtić, znači da ima i djece i budućnosti. 

 

Kreševo: Svečano otvorena nova zgrada Muzeja Franjevačkog samostana

 

HRVATSKA PONOVNO POSLALA 2 CANADAIRA U BiH 

Nakon što su sudjelovala u gašenju požara na području Tomislavgrada, dva canadaira iz sastava Oružanih snaga RH ove su nedjelje, na blagdan velike Gospe, ponovno poslani u BiH - kako bi gasili požar kod Širokog Brijega. Naredbu o upućivanju canadaira Hrvatskog ratnog zrakoplovstva donio je ministra obrane Mario Banožić.

 

Do 2024. imat ćemo 8 Rafalea i za njih osposobljenih do 25 pilota. A već iduće godine stižu nam 4 Crna jastreba!

 

A A A