Vijesti
18. 8. 2021.

Već sada je za oko milijun premašen broj turističkih noćenja iz cijele 2020. godine!

Ministrica dr. sc. Nikolina Brnjac: I to nije jedina dobra vijest. Uz veći broj noćenja, u Hrvatsku je od početka 2021. do sada već došlo 9 milijuna turista - ili 1.2 milijuna više nego u čitavoj lanjskoj godini! Ostvarili smo cilj: očuvali smo radna mjesta i prepoznatljivost Hrvatske kao sigurne turističke destinacije. Želimo nastaviti s ovim odličnim rezultatima i zato je važno da se svi i dalje pridržavamo epidemioloških mjera, čime stvaramo i temelje za iduću godinu i nastavak razvoja hrvatskog turizma.

Od početka godine do danas u Hrvatskoj je ostvareno 55.3 milijuna noćenja, dok ih je u svih 12 mjeseci 2020. bilo ostvareno 54.4 milijuna! - izvijestilo je Ministarstvo turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka iz sustava eVisitor. Od dosadašnjih 55.3 milijuna noćenja, 46.6 milijuna ostvarili su strani, a 8.7 milijuna domaći turisti.

No to nije jedina dobra vijest. Uz veći broj noćenja, u Hrvatsku je od početka 2021. do sada već došlo 9 milijuna turista - ili 1.2 milijuna više nego u čitavoj 2020. godini!

I dalje se pridržavajmo epidemioloških mjera!

- S obzirom na trendove u industriji putovanja, naš cilj je bio održavanje stabilnosti turističkog sustava, očuvanje radnih mjesta i prepoznatljivosti Hrvatske kao sigurne turističke destinacije. Želimo nastaviti s ovim odličnim rezultatima i zato je važno da se svi i dalje pridržavamo epidemioloških mjera, čime stvaramo i temelje za iduću godinu i nastavak razvoja hrvatskog turizma - poručila je ministrica Nikolina Brnjac.

Sezona iznad svih očekivanja! Već sada smo prešli ukupni broj turista iz prošle godine!

Presudne sigurnost & kvaliteta

Ocijenila je da je ova godina prije svega pokazala da su sigurnost i kvaliteta presudne u odabiru destinacija. I da su to gosti spremni platiti i više:

- U konačnici, naša ambicija je stvaranje održivog turizma u kojem se fokus ne stavlja na broj turista, već na kvalitetu, na turiste koji će konzumirati što veći broj ponuda, generirati veću potrošnju, a što će onda dodatno potaknuti i nove investicije u turizmu.

Sjajna turistička sezona važna je za nacionalnu ekonomiju & hrvatske ljude!

46% više turista nego u istom lanjskom razdoblju

Iz MINTS-a iznose još jednu usporedbu: u dosadašnjem dijelu 2021. ostvareno je 46% više dolazaka turista i 37% više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine.

Trenutačno je u Hrvatskoj više od milijun turista, među kojima je od stranih najviše onih iz Njemačke, potom Poljske, Slovenije i Italije.

A A A