Vijesti
19. 8. 2021.

Turistička sezona jako dobra, bolja od svih očekivanja u pogledu i dolazaka i noćenja i prihoda!

PVRH Andrej Plenković na sjednici Vlade RH: Prihodi u srpnju i kolovozu čak su i veći nego u istom razdoblju pretpandemijske 2019. godine. To je dobro za nacionalnu ekonomiju i hrvatske ljude. Gosti su prepoznali Hrvatsku kao sigurnu destinaciju, čemu su pridonijele i naše balansirane mjere. PPVRH Davor Božinović: Hrvatska će i dalje čvrsto štititi svoju granicu, a EU aktivno radi na sprječavanju novog migrantskog vala. Afganistanci bi trebali biti zbrinuti što bliže svojoj državi. Europa više ne može i ne želi masovno primati migrante. Europska politika danas je jasna - zaštita vanjskih granica EU-a.

Otvarajući 72. sjednicu Vlade RH, predsjednik Andrej Plenković osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme. Prvo je izdvojio sastanak s cijelim turističkim sektorom, koji je održan prošlog tjedna u Opatiji, ocijenivši ga vrlo uspješnim.

 

Sezona iznad svih očekivanja! Već sada smo prešli ukupni broj turista iz prošle godine!

 

Prihodi veći nego pretkrizne 2019.

Istaknuo je da je turistička sezona vrlo uspješna, iznad očekivanja i u pogledu dolazaka i u pogledu noćenja te prihoda i fiskalizacije:

- Prihodi u srpnju i kolovozu čak su i veći nego u istom razdoblju pretpandemijske 2019. godine. To je dobro za nacionalnu ekonomiju i hrvatske ljude. Gosti su prepoznali Hrvatsku kao sigurnu destinaciju, čemu su pridonijele i naše balansirane mjere.

 

Već sada je za oko milijun premašen broj turističkih noćenja iz cijele 2020. godine!

 

Čak 80% građana preminulih od Covida nije bilo cijepljeno

U tom se kontekstu osvrnuo i na epidemiološku situaciju kazavši da je broj novozaraženih i jučer i danas veći te apelirao na odgovornost svih i pridržavanje temeljnih mjera - jer je virus i dalje prisutan.

Najavio je da će Hrvatska danas prijeći broj od 50% odraslih građana cijepljenih prvom dozom, što je dobro, iako, nažalost, sporije nego što se očekivalo:

- Nadamo se da će se nakon ljetne stanke dio naših sugrađana ipak odlučiti za cijepljenje. Cijepljenje je najbolja zaštita. Od ukupnog broja preminulih građana od Covida-19 u zadnja dva mjeseca njih 80% nije bilo cijepljeno. Cijepljenje štiti od najtežih posljedica i tu poruku moramo stalno ponavljati.

Uspješni povratak hrvatskih državljana iz Afganistana

Od ostalih tema izdvojio je situaciju u Afganistanu, zahvalivši svima koji su radili na tome da se svi hrvatski državljani evakuiraju iz te zemlje:

- Nastavljamo s našom otvorenošću da skrbimo o Afganistancima koji su bili povezani niz godina s hrvatskim kontingentom ili o ljudima koji su podupirali napore međunarodne zajednice i EU-a:

- Prva faza, povratak hrvatskih državljana kući, prošla je potpuno uspješno, a druga faza, stabilizacija stanja, bit će ključna tema svih međunarodnih foruma. Moramo izbjeći scenarij iz 2015. godine, tj. novi izbjeglički val koji bi destabilizirao Europu.

 

Pelješki most, odlične turističke brojke, Afganistan i zaštita granice, uspješna protupožarna sezona…

 

Vodimo računa o nacionalnim interesima & dignitetu Domovinskog rata

Na kraju se predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo na sastanak s ratnim zapovjednicima na temu zamolnica iz Bosne i Hercegovine. Kazao je da će nadležno Ministarstva pravosuđa detaljno proučiti pristiglu dokumentaciju. Nakon što Ministarstvo pripremi izvješće, Vlada će se donijeti odluke:

- U svakom slučaju, vodimo računa o nacionalnim interesima, o našim ratnim zapovjednicima, o oslobodilačkom karakteru vojno-redarstvene operacije Bljesak i Oluja. Vodit ćemo računa o onima koji su najzaslužniji za hrvatsku slobodu i o onome na čemu je moderna Hrvatska utemeljena, a to je Domovinski rat i njegov dignitet.

 

Zamolnica iz BiH ne može dovesti u pitanje legitimitet oslobodilačke operacije Bljesak!

 

JASNA POLITIKA ZAŠTITE GRANICA & SPRJEČAVANJA MIGRANTSKOG VALA! 

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dodatno je naglasio da će Hrvatska i dalje čvrsto štititi svoju granicu, a da EU aktivno radi na sprječavanju novoga migrantskog vala:

- Afganistanci bi trebali biti zbrinuti što bliže svojoj državi. Europa više ne može i ne želi masovno primati migrante. Europska politika danas je jasna - zaštita vanjskih granica EU-a. Optimist sam, vjerujem da ćemo izbjeći migrantsku krizu & scenarije koje smo gledali prije nekoliko godina.

A A A