Vijesti
21. 8. 2021.

Novim usklađenjem mirovine rastu za 2.5%. A u zadnjih 5 godina najniža mirovina već je povećana za više od 23% - prosječna za 18%!

Josip Aladrović: Prosječna mirovina povećat će se od 1. srpnja za 68 kuna, što je najveći porast temeljem usklađenja još od 2018. godine. Uvećane mirovine korisnicima će biti isplaćene u rujnu, s mirovinom za kolovoz te s razlikom za srpanj. Brinemo o društvenoj solidarnosti i ispunjavamo programske ciljeve za dostojanstveniji život umirovljenika.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te član središnjeg odbora HDZ-a Josip Aladrović najavio je da će zahvaljujući novom usklađivanju prosječna mirovina u Hrvatskoj porasti za nešto više od 68 kuna:

- U petak smo dobili podatke Državnog zavoda za statistiku o kretanju cijena i plaća te na temelju njih formirali usklađivanje od gotovo 2.5%, točno 2.46%. Prosječna mirovina povećat će se od 1. srpnja za 68 kuna, što je najveći porast temeljem usklađenja još od 2018. godine. Uvećane mirovine korisnicima će biti isplaćene u rujnu, s mirovinom za kolovoz te s razlikom za srpanj.

Rezultat mirovinske reforme & rada naše Vlade

Možemo biti zadovoljni s tim usklađivanjem - ocijenio je ministar - to je rezultat mirovinske reforme iz 2019. te rada naše Vlade jer su svi ovi pokazatelji povezani s gospodarskim kretanjima u Hrvatskoj:

- U proteklih 5 godina, u mandatu naše Vlade RH, najniža mirovina povećana je za više od 23%, prosječna za 18%, od čega u zadnjih godinu dana gotovo 5%. Brinemo o društvenoj solidarnosti i ispunjavamo programske ciljeve za dostojanstveniji život umirovljenika.

Novi model obiteljskih mirovina

Podaci govore da imamo relativno visoka usklađivanja, pogotovo u odnosu na ona prijašnja razdoblja, i činit ćemo sve da to tako bude i ubuduće - zaključio je Aladrović:

- Kao što je i definirano u programu Vlade RH, cilj je porast mirovina za 10% u aktualnom mandatu. Pritom ćemo redefinirati mirovine koje nisu adekvatne, poput obiteljskih mirovina, za koje se uskoro uvodi novi model, što će povećati njihov iznos.

A A A