Vijesti
23. 8. 2021.

Nema razlike među žrtvama - osuđujemo zločine svih totalitarizama. To je europska i općecivilizacijska vrijednost

(PHOTO) Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma (2). Također kao izaslanici predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, PPVRH Davor Božinović sudjelovao je na komemoraciji u Macelju u spomen na žrtve poratnoga komunističkog terora, a ministar Oleg Butković odao je počast ubijenim i preminulim zatočenicima logora Goli otok i Sveti Grgur.

Samo ono društvo koje poštuje svoje žrtve i svoju prošlost može na ispravnim i čvrstim temeljima graditi svoju budućnost - poručio je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na komemoraciji u Macelju, na području Hrvatskog zagorja na kojem se smatra da su partizani pogubili oko 13.000 osoba neposredno nakon Drugog svjetskog rata.

Naglasio je da su masovna ubojstva bez suđenja, kakva su se dogodila i u Macelju, najtragičnija posljedica vladavine nedemokratskih režima:

- Macelj je prema do sada 1.247 ekshumiranih žrtava među najvećim otkrivenim stratištima komunističkog režima u Hrvatskoj, čemu u prilog idu izjave svjedoka da je u ovim šumama stradalo oko 13.000 žrtava.

Traganje za nestalima & istraživanje masovnih grobnica 

Podsjetio je da iz novije hrvatske povijesti imamo neriješenu sudbinu 1.858 nestalih osoba u Domovinskom ratu:

- Naša će Vlada predano nastaviti raditi na rješavanju pitanja osoba nestalih u Domovinskom ratu, ali i istraživanju masovnih grobnica iz Drugog svjetskog rata i poraća.

 

Otklon od svakog totalitarizma, osuda svih zločina & kultura sjećanja na sve nevine žrtve

 

Komunistički zločini nisu kažnjeni

Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner istaknuo je da je hrvatski narod proživio sve najgore totalitarne režime u 20. stoljeću:

- Zločini koje su počinili nacisti i fašisti uglavnom su kažnjeni u sudskim procesima, te totalitarne ideologije povijest je nedvosmisleno osudila. Komunistički zločini nad desecima tisuća Hrvata nakon završetka Drugog svjetskog rata, međutim, nisu procesuirani, a kamoli kažnjeni. Upravo suprotno, počinitelje je komunistički režim nagradio.

 

Put pomirenja - put poštovanja svih žrtva

 

BUTKOVIĆ: Samo poštovanjem svih žrtava moći ćemo zaklopiti stranice povijesti

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković posjetio je Goli otok i Sveti Grgur gdje je odao počast zatočenicima ubijenim i preminulim zatočenicima tih dvaju logora:

- Odajemo počast žrtvama komunističkog režima koji je obilježio povijest 20. stoljeća, povijest Hrvatske i hrvatskog naroda. Kultura sjećanja i njegovanja istine bitna je jer nema pomirbe i suživota ako se ne suočimo s prošlosti.

Iskreno suočavanje s prošlošću

Neki i danas - nastavio je Butković - žele negirati ili opravdati masovne zločine za vrijeme komunizma, jednog od totalitarnih režima iza kojeg su u Hrvatskoj ostali progoni i likvidacije političkih neistomišljenika:

- I danas dijele žrtve na „naše“ i „vaše“. Ali, samo poštovanjem svih žrtava i iskrenim suočavanjem s prošlošću moći ćemo zaklopiti stranice nacionalne povijesti i okrenuti se budućnosti!

 

Plenković na Golom otoku odao počast žrtvama komunističkog režima: Bez istine nema ni poštovanja prema žrtvama ni pomirbe

 

 

A A A