Vijesti
23. 8. 2021.

Moralna je dužnost svih nas boriti se za povijesnu istinu & očuvati spomen na ubijene

I u BiH je obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima - fašizma, nacizma i komunizma. Na komemoraciji za žrtve II. svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata na Groblju mira na Bilima sudjelovale su predsjednica Odbora za Hrvate izvan RH Hrvatskog sabora (i nacionalna potpredsjednica HDZ-a) Zdravka Bušić i naša europarlamentarka Željana Zovko. „Istina nema alternative, jer istina dovodi do pravde, a učvršćuje mir i jamči budućnost“ - jednodušna je poruka s obilježavanja

Obilježavanje na Groblju mira (između Mostara i Širokog Brijega) organizirao je, već tradicionalno, Hrvatski narodni sabor BiH (predsjednik: prof. dr. sc. Dragan Čović).

ZDRAVKA BUŠIĆ: Nadam se da će svi shvatiti da je svaka žrtva jednaka

Svim žrtvama treba odati počast. Bez suđenja su nakon II. svjetskog rata pogubljene desetine i desetine tisuća ljudi - razoružani vojnici, hrvatski civili, svećenici, časne sestre, žene, stari, mladi… Diljem RH i BiH još je mnogo prikrivenih masovnih grobnica.

 

Otklon od svakog totalitarizma, osuda svih zločina & kultura sjećanja na sve nevine žrtve

 

Naša Vlada RH nastavlja s istraživanjem stratišta, iskapanjima, ekshumiranjem posmrtnih ostataka i iskazivanjem pijeteta žrtvama. Nadam se da će svi shvatiti da je svaka žrtva jednaka.

ŽELJANA ZOVKO: Moramo nastaviti njegovati kulturu sjećanja

Obilježavanjem Europskog dana sjećanja iskazujemo pijetet svim žrtvama nedemokratskih režima 20. stoljeća. Moramo nastaviti njegovati kulturu sjećanja kako bismo osigurali da se bolne greške iz prošlosti više nikada ne ponove.

 

Nema razlike među žrtvama - osuđujemo zločine svih totalitarizama. To je europska i općecivilizacijska vrijednost

 

DRAGAN ČOVIĆ: Zločin je zločin

Pripomogli smo da se skine veo šutnje o žrtvama Križnog puta u BiH, našim Hrvatima od Posavine preko središnje Bosne do Hercegovine. Zbog toga danas s ponosom možemo gledati u oči one malobrojne preživjele koji mogu izravno svjedočiti o zločinima nakon II. svjetskog rata. Zločin je zločin - i mora se na takav način vrednovati.

Izaslanstva iz Hrvatske

Svečano misno slavlje predvodio je mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić. Nakon komemoracije, izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće u počast žrtvama svih totalitarnih režima.

Uz predstavnice Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta, na komemoraciji su sudjelovala i izaslanstva Počasnog bleiburška voda te udruga Hrvatski križni put i Macelj '45.

A A A