Vijesti
31. 8. 2021.

Više od 12.000 članova HDZ-a, od kojih su 104 danas visoki dužnosnici, prošlo je političku edukaciju ZHDZ-a

Od ministara i državnih tajnika, preko saborskih zastupnika i europarlamentaraca, do gradonačelnika i župana, oko 100 alumnista naše Političke akademije sada obnaša važne dužnosti. Želimo motivirati mlade da se bave društveno odgovornim poslom! - poručio je Andrej Plenković nakon nedavne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj je posebna točka bilo izvješće o radu Zaklade hrvatskog državnog zavjeta.

Kroz Zakladu hrvatskog državnog zavjeta (ZHDZ), prvu političku zakladu u Republici Hrvatskoj, naša stranka već četvrt stoljeća provodi izobrazbu mladih političara. Cilj Zaklade jest pridonijeti jačanju političke kulture, kulture dijaloga, tj. podržavanje izgradnje i nadogradnje demokratskog društva i pravne države te socijalno-tržišnog gospodarstva, a njena je misija postati centar izvrsnosti za političko obrazovanje i savjetovanje na narodnjačko-demokršćanskim temeljima.

Akademije, radionice, Tuđmanova rodna kuća, seminari …

Brojke koje je na sastanku nacionalnog vodstva HDZ-a 24. kolovoza iznio ravnatelj Zakladne uprave ZHDZ-a Srećko Prusina uistinu su impresivne. Zaklada u prosjeku organizira 80 događaja godišnje, a provodi 9 stalnih projekata. 

Vrijedi ih navesti: Politička akademija;  Politička akademija PLUS; Žene u politici i društvu; Politička analiza i komunikacija (radionice); Menadžment lokalne uprave; Mladi u politici i dijalogu; Politička akademija HDZ-a BiH; Seminari za župane, gradonačelnike i načelnike; Spomen-škola i rodna kuća dr. Franje Tuđmana.

Više od 12.000 članova prošlo edukaciju 

Sve u svemu, više od 12.000 članova HDZ-a prošlo je neke od političkih edukacija ZHDZ-a: već 15. generacija polaznika pohađa Političku akademiju (jednogodišnji program), 3. generacija Političku akademiju PLUS (trogodišnji program), a 5. dvogodišnji program „Žene u politici i društvu“. U sve tri navedene edukacije međunarodni partner nam je CDU-ova Zaklada Konrad Adenauer (Konrad-Adenauer-Stiftung/ KAS).

Osim stalnih projekata, ZHDZ redovito organizira i događaje javnog karaktera na različite teme od javnog interesa (konferencije i okrugle stolove), od kojih već tradicionalno one o sigurnosti, obrazovnom sustavu, zdravstvu, ekonomskim politikama...

Nastavimo s impozantnim brojkama. Točno 104 današnjih visokih dužnosnika prošlo je, prije nego što su to postali, političku edukaciju ZHDZ-a (97 alumnista Političkeakademije i 7 iz projekta „Žene u politici i društvu“): ministri (3), državni tajnici (1), zastupnici u Hrvatskom saboru (9), zastupnici u Europskom parlamentu (1), ravnatelji uprava u ministarstvima i središnjim državnim uredima (5), župani (3), zamjenici župana (3), županijski vijećnici (20), gradonačelnici (3), gradski vijećnici (12), općinski načelnici (8), općinski vijećnici            (10), predsjednici gradskih organizacija HDZ-a (14) i predsjednici općinskih organizacija HDZ-a (12).

 

I poslije 32 godine najjača smo, stožerna stranka hrvatskog naroda!

 

Međunarodni partneri 

Osim sa Zakladom Konrad Adenauer, s kojom ZHDZ realizira i projekte „Politička analiza i komunikacija“ te Seminare za župane, gradonačelnike i načelnike, intenzivno surađujemo i sa Zakladom Hanns Seidel (Hanns-Seidel-Stiftung /HSS/, bliska bavarskoj Kršćansko-socijalnoj uniji - CSU). S njom ZHDZ realizira projekte „Menadžment lokalne uprave“ i „Mladi u politici i dijalogu“.

Od međunarodnih partnera Zaklade hrvatskog državnog zavjeta izdvojimo i Wilfried Martens Centar iz Bruxellesa (ZHDZ je jedan od njegovih osnivača), Robert Schuman Institute iz Budimpešte, Zakladu Jarl Hjalmarson (Švedska), Zakladu Eduardo Frei (Nizozemska), Političku akademiju ÖVP-a - Österreichische Volkspartei (Austrija) i International Republican Institute (SAD).

Velikan, vizionar, državnik

Pri kraju, vrijedi istaknuti da ZHDZ vodi brigu i o Spomen-školi i rodnoj kući dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću - koje se upravo obnavljaju. Osim stalnog postava o prvome hrvatskom predsjedniku, u njima djeluju i knjižnica i čitaonica te galerija umjetnina.

 

HDZ i danas svoju politiku temelji na načelima koje je zacrtao dr. Franjo Tuđman!

 

CENTAR POLITIČKE IZOBRAZBE

- ZHDZ je u ova dva i pol desetljeća izrastao u centar političke izobrazbe. Raduje me što su ugledni međunarodni partneri, s kojima surađujemo na većini projekata, prepoznali naš rad.  Također, veliko mi je zadovoljstvo to što vodstvo HDZ-a na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem daje punu podršku našim projektima i djelovanju. A kada vidim uspjehe naših alumnista, zadovoljstvo je neizmjerno. Vjerujem da smo bili barem mali kotačići u njihovim uspjesima i karijerama - poručio je Srećko Prusina, ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta.

Da, kako je naglasio Plenković - Želimo motivirati mlade da se bave društveno odgovornim poslom!  

A A A