Vijesti
1. 9. 2021.

Hrvatska i Slovenija zrelim su pristupom dovele odnose u jako dobru fazu & uspostavile odličnu suradnju!

16. Strateški forum na Bledu (Bled Strategic Forum). Andrej Plenković sastao se sa Janezom Janšom te istaknuo da se otvorena pitanja, poput granice, trebaju rješavati načinima koji ne opterećuju međusobne odnose. „A to je moguće učiniti u ovom mandatu“. I na ostalim bilateralama (Charles Michel, Viktor Orban i Albin Kurti), kao i na panelu na temu budućnosti Europe, predsjednik Vlade RH i HDZ-a istaknuo je da je Hrvatska spremna ostvariti svoje strateške ciljeve - ući u Schengen i eurozonu.

Gospodarski odnosi, turizam, Schengensko područje, sve se rješava na zadovoljstvo obje zemlje! Mislim da smo u svojim mandatima uspostavili sjajan dijalog, odličnu komunikaciju i suradnju. Hrvatska i Slovenija zrelim su pristupom doveli odnose u jako, jako dobru fazu - poručio je Andrej Plenković nakon bilateralnog sastanka sa slovenskim premijerom slovenskim premijerom Janezom Janšom.

Dodao je da se otvorena pitanja, poput granice između dviju zemalja, trebaju rješavati načinima koji ne opterećuju međusobne odnose:

- A to je moguće učiniti u ovom mandatu!

Važno je da Hrvatska i Slovenija usklade epidemiološke mjere - Samo zajedničkim snagama možemo postići uspjeh!

Proširenje Europske unije

Na panelu "Future of Europe - to Stand and Withstand", predsjednik Plenković je naglasio da se Hrvatska konzistentno nastavlja zauzimati za proširenje Europske unije i euroatlantski put država jugoistoka Europe:

- Naravno, kada i ako ispune kriterije, kao što je to napravila Hrvatska. Dobro je da Slovenija, koja sada predsjeda Vijećem EU-a, želi to pitanje staviti u fokus te za listopad priprema summit EU - JI Europa.

Zaštita granice & demografska obnova

Što se tiče migracijskih izazova i Afganistana, istaknuo je da s pozicije nacionalnih interesa poduzimamo sve potrebne korake:

- Želimo osnažiti nadzor državne granice iako vjerujemo da - s obzirom na zajedničko, čvrsto stajalište država članica o zaštiti vanjskih granica EU-a i prihvatu izbjeglica u afganistanskom susjedstvu - neće biti novog, velikog migracijskog vala.

Iz Bruxellesa jedinstvena poruka: Europa je odlučna štititi svoje vanjske granice - Nema poziva dobrodošlice!

Da nije COVID-a i Afganistana - napomenuo je - i ova bi naša debata na Bledu bila usmjerenija na demografsku obnovu, klimatske promjene, digitalnu i zelenu tranziciju te 4. industrijsku revoluciju:

- To su neke od ključnih tema za budućnost Europe, u kojima EU mora iskazati odlučnost i jedinstvo.

4 BILATERALNA SASTANKA: SCHENGEN, EUROZONA, GOSPODARSKA SURADNJA

Osim sa slovenskim premijerom Janšom, predsjednik Plenković je na marginama Strateškog foruma održao bilateralne sastanke i s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom i predsjednikom Vlade Kosova Albinom Kurtijem.

Za Albanian Post: U nesrećama stojimo i djelujemo zajedno - Učinili smo za kosovske državljane sve što bismo i za naše!

I na tim je bilateralama istaknuo da je Hrvatska spremna ostvariti svoje strateške ciljeve - ući u Schengen i europodručje.

Uz pristupanje Schengenu i europodručju, strateški ciljevi su nam dovršetak Pelješkog mosta, nabava novih borbenih aviona i ukidanje viza za putovanje u SAD!

„Nastavljamo razvijati kvalitetne odnose te gospodarsku suradnju. Hrvatska podupire europski put zemalja jugoistoka Europe - uz ispunjenje kriterija“ – dodao je Plenković u objavi na svom Twitter profilu.

Na Bledskom forumu sudjelovali su i potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica i ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman.

A A A