Vijesti
2. 9. 2021.

Protivljenje euru potpuno je promašena i štetna inicijativa koja se suprotstavlja ostvarivanju ključnih ciljeva suverene i suvremene Hrvatske!

Zajednica utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ priopćenjem se obratila javnosti u povodu istupa oporbenih stranaka koje se protive ulasku Hrvatske u europodručje. „Radi se o organiziranoj kampanji koja je motivirana kratkoročnim i sebičnim političkim ciljevima. Koristi ulaska Hrvatske u europodručje više su nego očite te je put u tom smjeru dosljedni nastavak hrvatske državne politike prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana“.

Priopćenje, koje potpisuje predsjednik ZUHDZ-a Mario Kapulica, donosimo u cijelosti:

Nastavak Tuđmanove politike

Zajednica utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ održala je sjednicu nacionalnog vodstva s koje se obraća hrvatskoj javnosti povodom istupa oporbenih stranaka protiv ulaska Republike Hrvatske u europodručje. Ističemo da se radi o organiziranoj kampanji koja je motivirana kratkoročnim i sebičnim političkim ciljevima.

Zajednica utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ smatra da su koristi od ulaska Hrvatske u europodručje više nego očite te da je put u tom smjeru dosljedni nastavak hrvatske državne politike prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i državnog vodstva koje je dovelo do hrvatske suverenosti koja odbacuje svaki izolacionizam.

Rast životnog standarda & konkurentnosti

Kao prvo, posebni referendum o priključenju eurozoni i uvođenju eura nije moguć niti je potreban, jer je o tom pitanju odlučeno na referendumu o ulasku u Europsku uniju. Konkretne dobrobiti ulaska u eurozonu za hrvatske građane i poduzetnike također su očite: smanjenje kamatnih stopa i troškova tečajnih razlika, rast životnog standarda te daljnja stabilizacija i povećanje konkurentnosti gospodarstva.

Nikad čvršći međunarodni položaj Hrvatske - Nikad veća europska sredstva!

Konačno, uvođenje eura dosljedni je nastavak integracije naše domovine u zajednički europski prostor, tj. novi korak u međunarodnoj afirmaciji Hrvatske, koji nas još više približava društvu najuspješnijih država EU-a.

Potez oporbe - besmislen i promašen

Zašto onda dio uzdrmane opozicijske scene danas upućuje potpuno besmislene pozive građanima da na posebnom referendumu odbace uvođenje eura?

Ako pretpostavimo da znaju ponešto o onom o čemu govore (da ne može doći do referenduma jer je uvođenje eura sastavni dio zaključenog Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji iz 2011.), moramo se zapitati zbog čega su se odlučili za ovakav, s aspekta hrvatskih nacionalnih interesa, potpuno besmislen i promašen potez?

Nedoraslost malih oporbenih stranaka

Iako male, ove bi oporbene stranke - kroz čije se labirinte interesa, međusobnih fuzija i učestalih raskola ozbiljna politika teško probija - trebale ipak pokazati veću razinu ozbiljnosti i odgovornosti. Možda bi onda prestale biti male. No one nas uvijek iznova uvjere u nedoraslost njihovih politika i „lidera“ u svijetu u kojem živimo, dok nam kao odgovor na izazove pred kojima se nalazimo nude bijeg u svijet performansa i istupa smišljenih za privlačenje pažnje. Tu se teško probija ozbiljna politička ideja, a prave razloge ovakvog djelovanja valja tražiti u sitnom političkom računu.

Hrvatska i Slovenija zrelim su pristupom dovele odnose u jako dobru fazu & uspostavile odličnu suradnju!

Istinsko i napredno domoljublje je odgovorna i ozbiljna misija koja zahtijeva određenu dozu dosljednosti, kao i sposobnost razumijevanja onog što je u hrvatskom interesu. Da su takvi amateri vodili Hrvatsku 1991. godine, danas bismo još plaćali kavu jugodinarom.

A A A