Vijesti
3. 9. 2021.

Sućut predsjednika Andreja Plenkovića u povodu smrti Ljube Bešlića

Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti g. Bešlića, dugogodišnjeg gradonačelnika Mostara. Njegovim odlaskom izgubili smo aktivnog sudionika bosansko-hercegovačke političke scene, koji je dao veliki doprinos izgradnji i razvoju poslijeratnog društva u BiH. Bio je istinski promicatelj prava Hrvata u BiH i njihove jednakopravnosti kao konstitutivnog naroda.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice izrazio je sućut obitelji Ljube Bešlića, u kojoj stoji:

Istinski promicatelj prava Hrvata u BiH

Poštovana obitelji,

sa žaljenjem sam primio vijest o smrti gospodina Ljube Bešlića, bivšeg gradonačelnika Grada Mostara. 

Njegovim odlaskom izgubili smo aktivnog sudionika bosansko-hercegovačke političke scene, koji je dao veliki doprinos izgradnji i razvoju poslijeratnog društva u BiH. Bio je istinski promicatelj prava Hrvata u BiH i njihove jednakopravnosti kao konstitutivnog naroda.

Na dobrobit svog voljenog grada i njegovih stanovnika

Posebno ćemo ga pamtiti kao dugogodišnjeg gradonačelnika Grada Mostara koji je na tu odgovornu dužnost biran dva puta. Ostat će zapamćen kao gradonačelnik koji se u djelovanju uvijek zalagao za razvoj demokratskih vrijednosti, mir i suradnju svih građanki i građana svog voljenog grada.

Gradio je povjerenje, uvijek i svugdje na dobrobit Mostara i njegovih stanovnika.

U ime Vlade i u moje osobno ime, primite, molim Vas, izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja.

LJUBO BEŠLIĆ (27. srpnja 1958. - 3. rujna 2021.)

Nakon duge i teške bolesti, Ljubo Bešlić preminuo je u 63. godini u Zagrebu, u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

Rođen 1958. u Mostaru, u Gradu na Neretvi završio je Strojarski fakultet i radio kao profesor u srednjoj Strojarskoj školi. Profesionalno se bavio rukometom kao vratar u Veležu punih 18 godina.

Sudionik Domovinskog rata

Od 1992. do 1995. sudjelovao je u Domovinskom ratu kao pripadnik HVO-a. Godine 1996. odlazi na školovanje u NATO u Bruxelles za provođenje redukcije naoružanja. Potom postaje član radne skupine koja je radila na formiranju Ministarstva obrane Federacije BiH u Sarajevu. U njemu će i obnašati dužnost načelnika Tehničkog odjela u Sektoru logistike.

Bio je, kao član HDZ-a BiH, najdugovječniji gradonačelnik Mostara - od 2004. sve do 2021. godine, kada ga je naslijedio Mario Kordić nakon što su u tom gradu, nakon osmogodišnje stanke, održani lokalni izbori. U 1. Bešlićevu gradonačelničkom mandatu Stari most je ušao, kao prvi spomenik iz BiH, na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

A A A