Vijesti
7. 9. 2021.

Delegacija HDZ/EPP: Neprihvatljivo je dovoditi u pitanje crnogorsku naciju & prava hrvatskog naroda

Iz Europskog parlamenta: Antieuropske političke snage ugrozile su poštivanje ljudskih prava u Crnoj Gori, koja ima dugu povijest vlastite samostalnosti i suživota pripadnika različitih vjerskih i nacionalnih skupina. Pri tome posebno ističemo važnost zaštite prava hrvatske nacionalne manjine koja njeguje i čuva svoje tradicionalne običaje i bogato kulturno naslijeđe u Crnoj Gori.

„Osuđujemo sve incidente koji su se vezano uz ustoličenje mitropolita SPC-a Joanikija dogodili u Crnoj Gori, a posebno na Cetinju, duhovnom i kulturnom sjedištu Crne Gore“ - priopćila je delegacija HDZ/EPP, izrazivši zabrinutost zbog cjelokupne situacije u toj susjednoj nam zemlji i činjenice da je u incidentima ozlijeđeno nekoliko desetaka osoba.

Oštra osuda odluke o preimenovanju kotorskog plivačkog bazena po čuvaru zloglasnog logora Morinj

Živjela prava Crna Gora!

U priopćenju se naglašava da “nikakvo dovođenje u pitanja postojanja crnogorske nacije i njezine samobitnosti nije prihvatljivo”:

- Jer Crna Gora ima dugu povijest vlastite samostalnosti i suživota pripadnika različitih vjerskih i nacionalnih skupina na svom teritoriju, što se mora nastaviti.

Hrvatska želi zaštititi bogatu povijesno-kulturnu baštinu bokeljskih Hrvata

Bogato naslijeđe Hrvata

Delegacija ističe da su “antieuropske političke snage u Crnoj Gori ugrozile poštivanje ljudskih prava“, zbog čega su nužni reformski procesi na koje Europski parlament učestalo poziva:

- Pri tome posebno ističemo važnost zaštite prava hrvatskog naroda koji njeguje i čuva svoje tradicionalne običaje i bogato kulturno naslijeđe u Crnoj Gori.

13. siječnja - Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori. „S ponosom podižemo trobojnicu, ostali smo ono što i jesmo - Hrvati!“

Sloboda govora, mirnog okupljanja & vjeroispovijesti

U priopćenju se poziva crnogorska vlada da uloži veće napore za smirivanje tenzija kako bi ta zemlja nastavila svoj europski put:

- Crna Gora samostalna je država, članica Vijeća Europe, država kandidatkinja za pristupanje Europskoj uniji, ali isto tako i potpisnica brojnih međunarodnopravnih propisa o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. Stoga bi trebala zaštititi temeljna prava svojih građana na slobodu govora, slobodu mirnog okupljanja i slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti.

A A A