Vijesti
8. 9. 2021.

Pronaći ćemo zadovoljavajuće rješenje za prešutna prekoračenja & djelovati brzo i na korist svih potrošača!

Kako je sam najavio i inicirao, predsjednik Vlade i HDZ-a sastao se s upravama banaka i guvernerom HNB-a radi rješavanja problema prekoračenja po tekućim računima hrvatskih građana. PVRH Andrej Plenković: „Vodimo se načelima socijalne osjetljivosti, pravednosti i transparentnosti s ciljem da zaštitimo građane. To je ključni cilj“. PPVRH Zdravko Marić: „Bit je da se minusi neće ukidati, a da će se prešutna prekoračenja tretirati kao i ona dopuštena. Detalje još usklađujemo, na stolu je nekoliko dobrih prijedloga.“.

Uvođenje dodatnih pritisaka na egzistenciju naših sugrađana ne dolazi u obzir! Potrošačima se mora osigurati maksimalna informiranost, uz što manje administriranja - također je poručio ministar financija i potpredsjednik Vlade RH na konferenciji za medije nakon sastanka u Banskim dvorima.

Ključni cilj - zaštititi građane

Na početku svog obraćanja javnosti, dr. sc. Zdravko Marić podsjetio je da su od 2010. u Zakonu o potrošačkom kreditiranju legitimno prepoznata dva instituta prekoračenja na tekućim računima - dopušteno i prešutno. Ali od 2018. ono prešutno prekoračenje postalo je predominantni oblik:

- Gotovo 95 posto svih prekoračenja sada su prešutna. Na stolu je nekoliko dobrih prijedloga, a svi su usmjereni upravo na dopušteno prekoračenje kao na ono koje bi trebalo dominirati - jer je i u Zakonu ono puno jasnije i transparentnije regulirano. Detalje rješenja još usklađujemo.

52.000 zaposlenih više nego lani & 5. najviši rast u Europskoj uniji. Riješit ćemo i problem prešutnih prekoračenja!

Koje god rješenje bude odabrano - naglasio je ministar - važno je osigurati maksimalnu informiranost, transparentnost i razumljivost, uz što manje administriranja:

- Na sastanku su sve strane iskazale nedvosmislenu podršku ovakvom principu. Siguran sam da ćemo pronaći zadovoljavajuće rješenje te djelovati brzo i na korist svih potrošača. Bit je da se minusi neće ukidati. Uvođenje dodatnih pritisaka na egzistenciju naših sugrađana ne dolazi u obzir!

HNB: Otplata potraživanja u najmanje 12 mjesečnih rata

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić naglasio je da se mora osigurati ista vrsta regulacije i prešutnog i dopuštenog prekoračenja:

- Uvjeren sam da će se vrlo brzo naći dobro rješenje i za način otplate duga koji se stvara po minusu. Ako im banke smanje prekoračenja, građanima se mora omogućiti otplata potraživanja u najmanje 12 mjesečnih rata. A za veća prekoračenja potrebno je imati i duže rokove otplate.

A A A