Vijesti
8. 9. 2021.

Stvarna ravnopravnost Hrvata & reforma Izbornog zakona - preduvjet euroatlantskog puta BiH

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se sa zamjenikom predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem i potpredsjednicom Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) - HDZ-ovom zastupnicom Željanom Zovko. „Vlada RH nastavlja snažno podržavati zahtjeve legitimnog političkog vodstva Hrvata u BiH kako bi ta država bila funkcionalna, stabilna i prosperitetna te tako mogla postati dio EU-a“.

Glavne teme razgovora - priopćeno je iz MVEP-a RH - bile su aktualne političke prilike u BiH, poglavito reforma Izbornog zakona s kojom bi se osigurali ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda i njihovo legitimno političko predstavljanje.

Nužni iskoraci & pomoć Hrvatske

Također, govorilo se o nužnim koracima koje BiH mora učiniti na svom putu prema Europskoj uniji te kako Republika Hrvatska može pri tome pomoći.

Dragan Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH i hrvatskog narodnog sabora BiH, upoznao je ministra Grlića Radmana s trenutačnim izazovima u ostvarivanju legitimnih prava Hrvata, ali i šire o međunacionalnim odnosima u BiH, dok je potpredsjednica AFET-a Željana Zovko predstavila aktivnosti u Europskom parlamentu vezane uz BiH i ostale države jugoistoka Europe.

Doprinos povjerenju između tri konstitutivna naroda

Ministar Grlić Radman je istaknuo da Vlada RH te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavljaju podržavati političke zahtjeve legitimnog političkog vodstva Hrvata u BiH kako bi ta država bila funkcionalna, stabilna i prosperitetna te tako lakše ostvarila svoje euroatlantske ambicije.

Sugovornici su se složili da bi izmjene Izbornog zakona pridonijele stabilizaciji i funkcionalnosti BiH te povećale povjerenje između tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana unutar te zemlje - zaključuje se u priopćenju sa Zrinjevca.

OSIGURATI VJEROSTOJNE IZBORE 2022.

Sve troje sudionika sastanka oglasilo se i na svojim Twitter profilima.

ZOVKO: Zahvaljujem ministru Gordanu Grliću Radmanu na organizaciji vrlo produktivne rasprave s g. Draganom Čovićem o Izbornom zakonu u BiH i potrebnim izmjenama kako bi se osigurali vjerodostojni izbori 2022. godine.

ČOVIĆ: O izmjenama Izbornog zakona i nužnim iskoracima na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine s visokim dužnosnicima Vlade RH. Posebne zahvale ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu i zastupnici u Europskom parlamentu Željani Zovko.

GRLIĆ RADMAN: Danas sam u Zagrebu razgovarao s Draganom Čovićem i Željanom Zovko o izmjenama Izbornog zakona te potrebnim iskoracima na euroatlantskom putu BiH. Republika Hrvatska snažno podupire nužne reforme kako bi Hrvati u BiH bili jednakopravni te kako bi BiH mogla postati dio EU-a.

A A A