Vijesti
8. 9. 2021.

Plenković olimpijcima i paraolimpijcima: Od srca vam čestitam - Još jednom ste oduševili Hrvatsku i hrvatski narod!

„Vi ste najbolji ambasadori Lijepe Naše u svijetu, još jednom ste pokazali koliko je sport važan, koliko ste uspješni i koliko činite na promociji Hrvatske! Nastavljamo povećavati ulaganja u razvoj nacionalnog sporta - za nove uspjehe i pobjede!“ - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a čestitajući svim osvajačima medalja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Uz Andreja Plenkovića, na prijamu u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu bili su i potpredsjednik Vlade RH Zdravko Marić, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

- U ime cijele Vlade želim vam čestitati na sjajnim uspjesima na Olimpijadi i Paraolimpijadi u Tokiju. Još jednom ste oduševili Hrvatsku i hrvatski narod i pokazali koliko je sport važan, koliko ste uspješni i koliko ste učinili na promociji hrvatskoga sporta i Hrvatske uopće - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a obraćajući se osvajačima medalja.

Od 2016. ulaganja u sport viša za 100%

Naglasio je da su osam medalja na Olimpijadi i sedam na Paraolimpijadi zaista sjajni uspjesi za hrvatski sport:

- Naša Vlada osjeća se sportskom, podržava sport u svakom pogledu, bilo da je riječ o kolektivnom ili individualnom, a vodi dijalog sa svim nacionalnim savezima i odborima. Nastojimo s ovom fuzijom Ministarstva turizma i Državnog ureda za sport povezati dva brenda tako da vaši sjajni uspjesi pridonose promidžbi Hrvatske u svijetu.

Vlada nastoji davati i konkretnu potporu sportu - dodao je Andrej Plenković - pa smo u svom mandatu uložili sto posto više sredstava nego dotad:

- No ni to nije dovoljno. Zna se reći da Hrvatska, s obzirom na veličinu, u sportu igra iznad svoje kategorije. A ako govorimo o sredstvima, onda igra dvije kategorije iznad. Nastavit ćemo s ulaganjima u sport jer je to zdravo, dobro za mlade, za cijelo društvo. Jedan je to od najljepših oblika društvenog angažmana koji stvara i radne navike i solidarnost i fair play i čestitost i, u konačnici, agilnost, koja se onda može primijeniti u svim drugim sferama života.

BRNJAC: Hrvatska ima velike sportaše velikoga srca

Čestitavši svima na uspjehu, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac prisjetila se ispraćaja hrvatskih sportaša u Tokio i kazala da je i tada vjerovala u izrazito dobre rezultate:

- Pokazali ste da Hrvatska ima velike sportaše velikoga srca. Ministarstvo i Vlada nastavit će pomagati Olimpijski i Paraolimpijski odbor, od 2016. do danas izdvojeno je više od milijardu kuna potpora za sport.

MATEŠA: Hvala Vladi na potpori!

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša čestitao je na sjajnom uspjehu u Tokiju kolegama u Paraolimpijskom odboru, a Vladi je zahvalio na potpori:

- Svega toga ne bi bilo da nismo imali osigurane uvjete koji su nam trebali u izuzetno teškoj situaciji s pandemijom.

KOVAČIĆ: Sport je najvažniji alat u integraciji osoba s invaliditetom

Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić također je čestitao svim sportašima na sjajnim rezultatima:

- Ovo je, po broju medalja, najbolji nastup ikad na Paraolimpijskim igrama. Od 9 sportaša koji su prvi puta nastupili, dva su osvojila medalje. U Hrvatskoj je oko 40.000 mladih osoba s invaliditetom, a sport je najvažniji alat njihove integracije u aktivnu stranu društva.

SINKOVIĆ: Projekt s MORH-om puno znači za sigurnost sportaša nakon završetka karijere

Martin Sinković, osvajač zlatne medalje u veslanju, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su se u mandatu ove Vlade povećala izdvajanja za sport, istaknuvši da sportašima puno znače i projekti koje imaju s Ministarstvom obrane:

- Odluka da se nakon završetka karijere sportaši mogu zaposliti u MORH-u predstavlja nam veliku sigurnost. Trajne naknade za izvrsnost također za sportaše predstavljaju veliku stvar, a udvostručile su se i nagrade.

Istaknuvši da se "stvarno vidi veliki napredak" u izdvajanjima za sport, smatra da se još treba raditi na uvjetima za vrhunske trenere, kao i na dodatnom povećanju nagrada.

Predsjednik Plenković složio se s tim prijedlogom kazavši da su, iako zna da sportaši igraju iz drugih motiva, i adekvatne nagrade bitne.

A A A