Vijesti
9. 9. 2021.

Gordan Jandroković s Hrvatima u Austriji

„Oko 130.000 Hrvata koji ovdje žive spona su između naših dviju prijateljskih zemalja. Iznimno ste važni za RH, koja s vama želi razvijati što tješnje odnose, što snažnije veze“. Predsjednik Hrvatskog sabora u Beču se, na marginama 5. svjetske konferencije predsjednika parlamenata, susreo i s kancelarom Sebastianom Kurzom te je održao bilateralni sastanak s predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom, koji je prihvatio njegov poziv da službeno posjeti RH.

Po završetku 5. svjetske konferencije predsjednika parlamenata u Beču, održane u organizaciji Interparlamentarne unije i Austrijskog parlamenta te u suradnji s Ujedinjenim narodima, predsjednik Hrvatskog sabora susreo se s predstavnicima hrvatske zajednice u Austriji.

Dvije prijateljske države

Okupljenima je govorio o aktualnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj te im posebno predstavio strateške vanjskopolitičke ciljeve RH i naglasio važnost austrijske potpore ulasku Lijepe Naše u schengensko područje, eurozonu i OECD.

Gordan Jandroković dotaknuo se i tradicionalno dobrih odnosa s Austrijom, s kojom Hrvatska ostvaruje uspješnu suradnju u nizu područja, poput trgovine, investicija i turizma:

- Hrvatska i Austrija prijateljske su države s puno zajedničkih interesa i zajedničkom povijesti. Spona između dviju zemalja su i brojni hrvatski državljani koji žive u Austriji.

Očuvanje hrvatske kulture & promicanje turizma

U srdačnom razgovoru s Hrvatima u Austriji, istaknuo je da hrvatska zajednica predstavlja važan čimbenik u očuvanju hrvatske kulture i promicanju turizma, na čemu im je posebno zahvalio:

- Iznimno ste važni za RH, koja želi razvijati što tješnje odnose s vama, što snažnije veze. Puno je naših sunarodnjaka u Austriji: 50.00 gradišćanskih Hrvata i 80.000 Hrvata koji su ovamo došli zbog posla, a u prošlosti iz političkih razloga.

Reiner: Dvije zemlje posebno povezuju Gradiščanski Hrvati & ostali naši sunarodnjaci koji rade i žive u Austriji

5. SVJETSKA KONFERENCIJA

Na 5. svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata, održanoj od 6. do 8. rujna u Beču, Gordan Jandroković održao je govor u okviru uvodnog dijela zasjedanja na kojem je fokus bio na pitanjima održivog razvoja, očuvanja okoliša i boljeg života ljudi.

Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao na 5. svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata, govorio u uvodnom dijelu konferencije u Beču

Na kraju konferencije donesena je zajednička deklaracija o učinkovitijem mulitlateralizmu u radu parlamenata koji doprinosi miru i održivom razvoju te sveukupnom boljitku.

BILATERALA SA SOBOTKOM, SUSRET S KURZOM

Na marginama konferencije predsjednik Hrvatskog sabora nakratko se susreo s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom te je održao bilateralni sastanak s predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom.

Jandroković je pozvao austrijskog kolegu u službeni posjet Republici Hrvatskoj - što je Sobotka sa zadovoljstvom prihvatio.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao sastanak s predsjednikom austrijskog Nacionalnog vijeća Wolfgangom Sobotkom

A A A