Vijesti
10. 9. 2021.

U Hrvatskoj još uvijek više od pola milijuna turista. Iako smo u "crvenom", i dalje možemo ostvarivati odlične rezultate

Dr. sc. Nikolina Brnjac: Zahvaljujući standardiziranju putovanja unutar EU-a, nastavljaju se turistički tijekovi unatoč tome što se RH na karti Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) našla na listi „crvenih“ zemalja/regija. Prema informacijama iz inozemstva, rujanske rezervacije trebale bi se odraditi prema planu. Zasad nema otkaza, nadamo se da će tako i ostati najmanje do kraja mjeseca. Pozivam sve da se i dalje pridržavaju epidemioloških mjera te da se cijepe.

Kako ističe ministrica turizma i sporta, za goste koji se vraćaju u svoje matične zemlje pri povratku iz Lijepe Naše - bez obzira što se Hrvatska našla u „crvenom“ - trenutačno nije potrebna samoizolacija, već je dovoljno da, ako nisu cijepljeni, predoče negativni PCR ili brzi antigenski test.

Omogućili smo da se ljetna sezona odvija bez ikakvih alarma koji bi odvraćali turiste od dolaska u Hrvatsku

Više od 500.000 turista

- U Hrvatskoj još uvijek boravi više od pola milijuna turista, što je više nego u istom razdoblju rekordne 2019. godine. Nema nikakve drame, ni „bijega“ gostiju. To svima nama treba biti poticaj i podsjetnik da uz odgovorno ponašanje turizam i dalje može ostvarivati odlične rezultate - istaknula je dr. sc. Nikolina Brnjac u povodu objave nove karte ECDC-a.

Pozvala je sve da se i dalje pridržavaju zdravstveno-zaštitnih preporuka te da se cijepe u što većem broju kako bi zaštitili i sebe i sve koji borave u Hrvatskoj:

- Prema informacijama iz inozemstva, rujanske rezervacije trebale bi se odraditi prema planu. Zasad nema otkaza ni potresa, vjerujemo da će tako i ostati najmanje do kraja rujna. No podsjećam: povoljna epidemiološka situacija preduvjet je za što kvalitetnije odvijanje društvenih i gospodarskih zbivanja.

Diljem zemlje dodatnih 350 punktova za testiranje

Kako bi turisti mogli na pristupačnim mjestima obaviti testiranje prije povratka u matične zemlje, postavljano je dodatnih 350 punktova za testiranje diljem Hrvatske.

Isto tako, Ministarstvo turizma i sporta osiguralo je distribuciju 1.08 milijuna testova u županijske zavode za javno zdravstvo po povoljnijim cijenama za turiste koji ostvare tri ili više noćenja u komercijalnom smještaju.

- Također, s obzirom na uvjete o prelasku granica te interesu turista, za strane je državljane omogućeno i cijepljenje - zaključila je ministrica Brnjac.

PREZADOVOLJNI VEĆ ULASKOM U RUJAN

U hotelima i kampovima podigli smo higijenske i zdravstvene protokole na najvišu razinu, spremni smo za ovu situaciju. Naši su gosti svi s COVID putovnicama ili negativnim PCR testom, tako da ni među njima ne osjećamo nervozu zbog nove karte ECDC-a. Već ulaskom u rujan prezadovoljni smo učinjenim. Ovakvom se turističkom prometu nitko nije nadao. Sve što se od danas nadalje zaradi pravi je bonus - navode turistički djelatnici u članku u današnjoj Slobodnoj Dalmaciji (v. ilustraciju).

A A A