Vijesti
10. 9. 2021.

Primjer Irske svjedoči o koristima uvođenja eura: porast će izvoz & strana ulaganja, a smanjiti kamate & nezaposlenost!

Predsjednik Eurogrupe, tijela koje okuplja ministre financija država europodručja, prvi put je službeno posjetio zemlju koja još nije uvela euro. Andrej Plenković: „RH ima potporu za ulazak u eurozonu. Uz Schengen, to je naš strateški cilj - koji ćemo i ostvariti“. Paschal Donohoe: „Učinili ste važne, pozitivne pomake. S obitelji sam ljetovao na Jadranu te iz prve ruke vidio vaš gospodarski napredak i reforme koje poduzima Vlada RH“. Zdravko Marić: Ovaj posjet snažna je poruka podrške našem naumu da za dvije godine uđemo u eurozonu. Ocjene irskog kolege više su nego poticajne“.

Nakon uspješnih mjera za zaštitu radnika i očuvanje stabilnosti nacionalne ekonomije tijekom COVID krize, posvećena je brzom gospodarskom oporavku, provedbi NPOO-a, kreiranju radnih mjesta i ispunjenju preostalih kriterija za uvođenje eura kao službene valute - također je istaknuo predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon sastanka s irskim ministrom financija Paschalom Donohoeom, predsjednikom Eurogrupe.

Na što je Donahoe uzvratio:

- Radujem se skorašnjem ponovnom dolasku u Hrvatsku i trenutku kada će se eurozona proširiti. A taj je trenutak sve bliži!

MARIĆ & DONAHOE

Nakon sastanaka dvojica ministara financija, hrvatski i irski, održala su zajedničku konferenciju za medije. Zdravko Marić podsjetio je da se RH od srpnja prošle godine nalazi u Europskom tečajnom mehanizmu II (ERM II), ispunivši prije toga 19 mjera u 8 različitih područja:

- Ispunivši ih na vrijeme uspjeli smo postići to da i europske institucije i sve zemlje članice vrlo jasno pokažu svoju želju, volju i nakanu da Hrvatska bude upravo ondje gdje i želi biti - u eurozoni. Kolegu Donohoea upoznao sam s napretkom RH u provedbi mjera nakon ulaska u ERM II, a koje se tiču sprječavanja pranja novca, boljeg upravljanja državnom imovinom, olakšavanja uvjeta poslovanja i unaprjeđenja pravosudnog sustava u dijelu (pred(stečajnog zakonodavstva.

2023. - realna godina za ulazak

Naglasio je da su ocjene irskog kolege „više nego poticajne i snažne“:

- Itekako je prepoznat naš napredak u ostvarivanju reformi na ekonomskom planu. Ako nastavimo jednakom dinamikom ispunjavati obaveze, 2023. realna je godina za ulazak u eurozonu.

Što bolje i prije ispunimo mjerila, to će i benefiti za Hrvatsku i njezine građane biti veći - zaključio je na potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić.

„Učinili ste važne pomake na putu u eurozonu“

Hrvatska treba nastaviti poduzimati napore na putu ulaska u eurozonu, a dosad su učinjeni važni i pozitivni pomaci - poručio je pak Paschal Donohoe:

- S obitelji sam ljetovao u Splitu i Dubrovniku i na Hvaru. Iz prve sam ruke vidio vaš gospodarski napredak te promjene i reforme koje poduzima Vlada RH.

I u 5. godini mandata naše Vlade uvjerljivo smo najjača stranka! Raspad DP-a i SDP-a? Sami su si stvorili probleme u koje su zapali!

„Sve je bliži trenutak proširenja!“

Izdvojio je velike koristi ulaska u eurozonu, jer je hrvatsko gospodarstvo, poput irskog, malo i otvoreno, pri čemu bi mu uvođenje eura pomoglo i u povećanju izvoza i ulaganja, kao i u rastu turističkih dolazaka:

- Istodobno, smanjit će se kamate i nezaposlenost! Premijer Plenković i ministar Marić snažno upravljaju procesom hrvatskog pristupanja eurozoni. Siguran sam da ćete ispuniti sve što je potrebno. Radujem se skorašnjem ponovnom dolasku u Hrvatsku i trenutku kada će se eurozona proširiti. A taj je trenutak sve bliži!

NPOO - ulaganja u budućnost i Hrvatske i Europe

Na kraju, predsjednik Eurogrupe odao je priznanje, citiramo, golemom napretku Hrvatske u ubrzavanju oporavka od posljedica pandemije:  

- Vaš Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) uistinu je impresivan, a on sadrži i mnoge korake nužne kako bi Hrvatska bila spremna za uvođenje eura. EU ulaganja koja će iz njega proisteći ulaganja su u budućnost i Hrvatske i Europe!

Nikad čvršći međunarodni položaj Hrvatske - Nikad veća europska sredstva!

A A A