Vijesti
14. 9. 2021.

Promjena izbornog zakona osigurat će ravnopravnost i legitimnu predstavljenost hrvatskog naroda & stabilnost i prosperitet BiH

MVEP Grlić Radman: Željko Komšić ne predstavlja Hrvate jer ga oni nisu niti izabrali. Sve je vidljiviji njegov strah da će uslijed nužne izborne reforme, koja će eliminirati svaki oblik diskriminacije, izgubiti svoj položaj u Predsjedništvu BiH. Njegove uvrede neće me spriječiti da kao šef diplomacije zemlje supotpisnice Daytonsko-pariškog sporazuma inzistiram na poštivanju njegovih temeljnih odrednica, kao i Ustava BiH - koji propisuje konstitutivnost triju ravnopravnih naroda i ostalih građana.

Multinacionalna, funkcionalna Bosna i Hercegovina održiva je ako su svi konstitutivni narodi ravnopravni, kako je to i određeno Daytonsko-pariškim sporazumom i Ustavom BiH - poručio je šef hrvatske diplomacije u Zagrebu nakon znanstvenog skupa "Bosanska posavina: Jučer, danas, sutra", održanog u organizaciji Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu.

Izborni zakon vratiti na njegove početke

Gordan Grlić Radman također je kazao da su početkom 2000-ih visoki predstavnici i drugi međunarodni akteri pojedinim „puzajućim nadogradnjama“ promijenili sadržaj i karakter Izbornog zakona:

- Zbog toga Hrvati danas nemaju ono što im je zajamčeno Daytonsko-pariškim sporazumom, a to je legitimno predstavljanje u tročlanom Predsjedništvu BiH i Domu naroda. Po postojećem zakonu brojniji Bošnjaci mogu Hrvatima izabrati, tj. nametnuti političke predstavnike. Izborni zakon treba vratiti na njegove početke.

Stvarna ravnopravnost Hrvata & reforma Izbornog zakona - preduvjet euroatlantskog puta BiH

Bosanski Sejdo Bajramović

To što se netko predstavlja kao hrvatski član Predsjedništva jednostavno ne odgovara istini - nastavio je Grlić Radman:

- Željko Komšić ne predstavlja hrvatski narod, jer ga Hrvati nisu niti izabrali. Sve je vidljiviji njegov strah da će uslijed nužne izborne reforme, koja će Hrvatima osigurati ravnopravnost i eliminirati svaki oblik diskriminacije, izgubiti svoj položaj u Predsjedništvu BiH.

Komšićeve uvrede - dodao je - „neće me spriječiti da kao šef diplomacije zemlje supotpisnice Daytonsko-pariškog sporazuma inzistiram na poštivanju njegovih temeljnih odrednica, kao i Ustava BiH - koji propisuje konstitutivnost triju ravnopravnih naroda i ostalih građana“.

Podrška projektima Hrvata Bosanske Posavine

Obraćajući se Hrvatima Bosanske Posavine, Grlić Radman je naglasio da su stoljećima "svjedočili istu vjeru i hrvatski nacionalni identitet":

- RH će i politički i materijalno nastaviti podržavati inicijative i projekte Hrvata Bosanske Posavine. Vi ste važan dio ukupnog hrvatskog nacionalnog korpusa, nemjerljiv je vaš doprinos društvenom i kulturnom razvoju svojih dviju domovina - Republike Hrvatske i BiH.

Utrostručili smo financijsku potporu za Bosansku Posavinu

Posavska izvorna glazba

Pozdravio je, na kraju, inicijativu i cilj skupa da se Posavska izvorna glazba zaštiti kao nematerijalno kulturno dobro UNESCO-a i time se „s pravom nađe u društvu ojkanja i 'Nijemog kola' Dalmatinske zagore, bećarca naše Slavonije, Međimurske popevke ili klapa iz Hrvatskog primorja i Dalmacije“.

A A A