Vijesti
15. 9. 2021.

Neće uspjeti politikantski pokušaji sprječavanja ulaska Hrvatske u eurozonu!

Klub HDZ/EPP u Europskom parlamentu komentirao je uspješne pripreme Hrvatske za uvođenje eura kao službene valute i kritizirao najave uključivanja pojedinih stranih eurozastupnika u kampanju protiv ulaska RH u europodručje. „Protivnici s krajnje desnice u biti žele osporiti pripadnost Hrvatske Europskoj uniji. Ipak, ušteđevine čuvaju u eurima, pokazujući tako vlastito licemjerje. Istodobno, ideologizirana ljevica šalje dvosmislene poruke, ne želi jasno izreći svoj stav. Tako se ove dvije političke grupacije stavljaju na istu stranu u ključnoj raspravi o europskom opredjeljenju Hrvatske“.

„Snažno podupiremo ulazak Hrvatske u europodručje i napore koje u tom smjeru poduzimaju Vlada RH i HNB - jer to je hrvatski nacionalni interes! - poručili su u zajedničkom priopćenju naši europarlamentarci Karlo Ressler, Sunčana Glavak, Željana Zovko i Tomislav Sokol:

- Referendum o pristupanju Europskoj uniji jasno je pokazao da hrvatski građani podržavaju europsko opredjeljenje Hrvatske, a Ugovor o pristupanju jasno je odredio i da Hrvatska sudjeluje u Ekonomskoj i monetarnoj uniji

Uvođenje eura donosi korist našim građanima & nacionalnoj ekonomiji! Hrvatska će 1. siječnja 2023. biti spremna ući u eurozonu!

Opipljive koristi svim hrvatskim građanima

Ulazak u eurozonu, kao i Schengensko područje - nastavlja se u priopćenju - donijet će opipljive koristi svim hrvatskim građanima:

- Iskustva drugih država članica pokazuju da uvođenjem eura raste životni standard građana. Uvođenje eura uklanja transakcijske troškove, poboljšava kreditni rejting, smanjuje kamatne stope i olakšava izvoz. Očekujući znatno olakšavanje poslovanja, upravo izvoznici snažno podržavaju uvođenje eura.

Primjer Irske svjedoči o koristima uvođenja eura: porast će izvoz & strana ulaganja, a smanjiti kamate & nezaposlenost!

Krajnja desnica & rigidna ljevica ruku pod ruku

Baš zato čude neargumentirane teze koje dolaze s krajnje desnog dijela političkog spektra - napominju članovi Kluba HDZ/EPP u Europskom parlamentu - kojima se želi spriječiti hrvatski ulazak u eurozonu, ali u biti i pripadnost Hrvatske Europskoj uniji:

- Ipak, protivnici ulasku u eurozonu svoje ušteđevine čuvaju u eurima, pokazujući tako vlastito licemjerje. Istodobno, uslijed straha od vlastitih birača, ideologizirana ljevica šalje dvosmislene poruke, ne želeći jasno izreći svoj stav o ovom izuzetno važnom pitanju. Tako se ove dvije političke grupacije stavljaju na istu stranu u ključnoj raspravi o europskom opredjeljenju Hrvatske.

„Usprkos pokušajima politiziranja, Hrvatska će ostvariti svoj strateški interes uvođenjem eura 2023. godine“ - zaključuje se u priopćenju.

A A A