Vijesti
16. 9. 2021.

Onemoćala oporba izgubila je i ono malo ideja & sadržaja - Ne pamtim da je „aktualac“ ikad ovako lagano prošao!

Gordan Jandroković u RTL-u Danas: Uslijed sukoba u vlastitim redovima nisu u stanju baviti se svojom glavnom zadaćom, a to je pokušaj utjecanja na Vladu da bude još bolja. Oporba mora biti korektiv, a ako gubi vrijeme na samu sebe, gubi i smisao. * „Suverenisti“ mogu pokušavati, politizirati, no RH je 44 milijarde kuna u plusu u odnosu na EU proračun, čeka nas 24 milijarde eura u idućih 7 godina, Pelješki most nikad ne bi bio izgrađen da nismo članica EU... * Drago mi je da su građani srpske nacionalnosti u Hrvatskoj, žrtvi agresije, odbacili Vučićev poziv da izvjese srbijanske državne zastave.

Na početku gostovanja u RTL-u Danas predsjednik Hrvatskog sabora komentirao je Aktualno prijepodne:

- Dugo sam na Markovu trgu, ali ne pamtim da je „aktualac“ ovako lagano prošao, bez prave političke strasti i sadržaja kada je u pitanju oporba. Dijelim ocjenu da oporba nije dobro iskoristila Aktualno prijepodne. Očito da su problemi koje oporba ima u vlastitim redovima doveli do toga da bude bezidejna. Ili u najbolju ruku - bizarna.

Posrnuli & onemoćali SDP

SDP je uslijed sukoba u vlastitim redovima - nastavio je Gordan Jandroković - potpuno onemoćao:

- Nisu u stanju baviti se onim što bi trebalo biti njihova glavna zadaća, a to je pokušaj utjecanja na Vladu da bude još bolja, da donosi odluke koje su još više u interesu građana. Oporba mora biti korektiv, a oporba koja se bavi sama sobom gubi smisao. Od nje nema neke koristi.

Neka se oporba bavi svojim problemima, a mi ćemo se onim za što smo dobili povjerenje hrvatskog naroda - upravljanjem državom!

Neka se oporba bavi svojim problemima

Na upit može li Miroslav Škoro ostati potpredsjednik Hrvatskog sabora, kratko je odgovorio:

- To je pitanje za oporbu. Oni se između sebe moraju dogovoriti. Ne želim arbitrirati.

Donosimo i ostale naglaske iz intervjua Gordana Jandrokovića:

O UVOĐENJU EURA

Inicijativom o referendumu „suverenisti“ traže političku nišu. Smatramo da smo referendumom o ulasku u EU i Sporazumom o pridruživanju, kojim smo preuzeli obvezu uvođenja eura, riješili to pitanje.

Uvođenje eura donosi korist našim građanima & nacionalnoj ekonomiji! Hrvatska će 1. siječnja 2023. biti spremna ući u eurozonu!

Oni mogu pokušavati, politizirati, no prema istraživanju iz srpnja 61% hrvatskih građana podržava uvođenje eura. Hrvatska je 44 milijarde kuna u plusu u odnosu na EU proračun, čeka nas 24 milijarde eura u idućih sedam godina iz različitih fondova EU-a, Pelješki most nikada ne bi bio izgrađen da nismo članica EU...

Izgradili smo Pelješki most & iz europskog proračuna povukli 44 mlrd kuna više nego što smo uplatili! Misli li još itko da nam šteti EU članstvo?

O OPORBENIM DVOSTRUKIM MJERILIMA

Ne možemo presuđivati temeljem medijskih napisa, i u slučaju Eko Moslavina nadležne državne institucije trebaju odraditi svoj posao, kao što su ga odrađivale u čitavom nizu slučajeva unazad godinu ili dvije. Tu je bilo dužnosnika i HDZ-a, i SDP-a, i HNS-a, i nezavisnih zastupnika…

Most i SDP zajedno u očajničkoj borbi protiv neovisnosti pravosuđa & razotkrivanja kriminala!

Stoga su uistinu bespredmetne teze dijela oporbe da „institucije rade po nalogu“. Kada se uhiti netko iz HDZ-a, onda je to u redu, ništa nije sporno, ali kada se to isto dogodi u njihovim redovima, tvrde da je to „osmislio HDZ“. No tako ne ide. Institucije imaju slobodne ruke, svatko kome se otkriju kaznena djela mora se naći na udaru zakona. Tako jest i tako treba i biti.

O NOVOJ PROVOKACIJI IZ SRBIJE

Poziv Aleksandra Vučića da građani srpske nacionalnosti diljem svijeta izvjese srbijanske državne zastave promašena je inicijativa. Drago mi je da nije naišla na odaziv srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Srbija nosi teško breme iz '90-ih godina prošlog stoljeća, pokrenula je sve ratove na prostoru bivše Jugoslavije, izvršila agresiju na Hrvatsku, pa je u Lijepoj Našoj neprihvatljiv takav Vučićev poziv. To nisu poruke budućnosti. Drago mi je, ponavljam, da su srpska nacionalna manjina i velika većina hrvatske javnosti tako smireno i mudro reagirale.

O IZBORU PREDSJEDNIKA VRHOVNOG SUDA

HDZ, zajedno s partnerima iz parlamentarne većine, još nije donio odluku, tako da ne mogu izreći naš finalni stav. Mogu tek izreći svoja razmišljanja i razmišljanja kolega s kojima sam o tome razgovarao. Imamo ozbiljnu dilemu jer bismo htjeli ispravno postupiti.

S jedne strane imamo kandidata koji je pod stegovnim postupkom DSV-a jer nije ispunjavao normu. Izabrati suca protiv kojeg se vodi stegovni postupak i nije baš neka dobra poruka. Nadalje, struka je na općoj sjednici Vrhovnog suda rekla NE Radovanu Dobroniću koji, uostalom, nema upravljačkog iskustva i koji dosad nije, kao sudac prve razine Trgovačkog suda, vodio nijedan sustav. To je jedna strana medalje.

Ksenija Turković bila je prvi izbor za predsjednicu Vrhovnog suda. Pitanje je moglo biti riješeno u pet sekundi!

S druge strane, svjesni smo da će se - ako ga ne izaberemo - priča o Vrhovnom sudu nastaviti, što ne pridonosi stabilnosti ukupnog demokratskog sustava, a nije ni korisno za pravosuđe. Naravno, ne može jedna osoba reformirati pravosudni sustav, ali bi bilo bolje da imamo predsjednik VS-a. Ponavljam, pred dilemom smo: ili nastavak trakavice ili izbor osobe koja nije u potpunosti kvalificirana obavljati tako visoku dužnost. Uskoro ćemo donijeti odluku, vjerojatno do kraja mjeseca, a vodit ćemo se razmišljanjem što je bolje za građane.

O IZMJENI ZAKONA O OBNOVI

Zakon bi do kraja mjeseca trebao biti na Vladi i mi ćemo ga žurno staviti na raspravu u Hrvatski sabor jer želimo da se proces obnove ubrza. Postoje problemi s imovinsko-pravnim odnosima, postupkom javne nabave, nelegaliziranim objektima, a vidimo i napetost između Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine te Fonda za obnovu. Puno je elemenata koji utječu na dinamiku obnove, vjerujem da će Vlada vrlo brzo poslati prijedlog kvalitetnih zakonskih izmjena te da ćemo ih u Saboru još brže usvojiti.

O DAMIRU VANĐELIĆU

Što se tiče Damira Vanđelića, volio bih da stvari idu brže i da Fond aktivnije, angažiranije sudjeluje u obnovi, da pripomaže, bude konstruktivan, a da se manje ponaša poput nekog tko kritizira sa strane - kao da i sam ne nosi odgovornost. Ne mogu suditi o tome bi li bilo bolje s nekim drugim na čelu Fonda, ocjenu prepuštam građanima. Vjerujem da još ima i vremena i volje da se proces ubrza - što je u stvari i jedino važno građanima. Nije bitno tko će to učiniti, nego da se to učini.

A A A