Vijesti
16. 9. 2021.

Neprihvatljivi su antimaskerski cirkusi koji se izvode pred školama & šarlatanstvo sinjskog gradonačelnika!

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković na 76. sjednici Vlade RH: Ovi izgredi remete normalno funkcioniranje školskih institucija i odvijanje nastave, uznemiruju djecu i sve ostale roditelje. To nije odgovorna, uređena Hrvatska kakvu želimo. Obrazovnim ustanovama moramo omogućiti nesmetani rad i sigurnost. COVID nije izmišljen, on je tu, odnosi živote diljem svijeta, protiv njega se treba boriti, od njega se štititi. Molimo roditelje da poštuju epidemiološku struku te da tako svi skupa pomognemo da se nastava po modelu A zadrži što duže.  Želimo učenike u učionicama - to je najbolje za njih i njihov nesmetani razvoj.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

Euro kao službena valuta

„Imamo podršku Europske komisije u ovim finalnim mjesecima uoči uvođenja eura, sukladno obvezama preuzetim Ugovorom o pristupanju Europskoj uniji, a koje je podržano na referendumu 2012. i gotovo konsenzusom u Hrvatskom saboru“ - poručio je Andrej Plenković osvrnuvši se na sjednicu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute, na kojoj je sudjelovao i Valdis Dombrovskis.

Uvođenje eura donosi korist našim građanima & nacionalnoj ekonomiji! Hrvatska će 1. siječnja 2023. biti spremna ući u eurozonu!

Odgovorno upravljanje javnim financijama

Dodao je da, unatoč krizi koja je uslijed pandemije pogodila cijeli svijet, Hrvatska ima „kredit“ kod svih institucija koje nadziru proces ulaska u eurozonu, i to zahvaljujući našem odgovornom upravljanju javnim financijama:

- Hrvatsku je posjetio i irski ministar financija i predsjednik Eurogrupe Paschal Donohoe koji nam je također dao vrlo snažnu potporu za uvođenje eura.

Primjer Irske svjedoči o koristima uvođenja eura: porast će izvoz & strana ulaganja, a smanjiti kamate & nezaposlenost!

U prva 3 dana samopopisalo se 300.000 građana

Govoreći o popisu stanovništva, koji je započeo u ponedjeljak, premijer Plenković istaknuo je da prva faza samopopisivanja putem sustava e-Građani ide jako dobro. Dosad je to već učinilo 300.000 građana, što je jako dobar odaziv za prva tri dana.

Pozvao je još jednom da se samopopišu svi koji to mogu jer se tako, osim što se hvata korak s dobom digitalizacije, štede i vrijeme i energija.

Više od 80% novozaraženih nije bilo cijepljeno

Osvrnuo se potom i na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, kazavši da se bilježi porast slučajeva zaraze, dok je istodobno cijepljeno 52% odraslih. Naglasio je da više od 80% novozaraženih nije bilo cijepljeno. Naveo je i da je 93% svih preminulih starije od 60 godina:

- Ulazimo u jesen, apeliramo na sve građane da se cijepe i na taj način zaštite, osobito na one starije životne dobi jer su najizloženija skupina. Cjepiva ima više nego dovoljno. S aspekta države učinili smo sve što smo trebali, a sada taj jedan mali, kratki napor trebaju učiniti naši sugrađani.

Covid potvrde - odgovoran, razuman i ispravan put

O najavljenom korištenju covid potvrda u zdravstvenim ustanovama predsjednik Vlade i HDZ-a ističe da se radi o ispravnom putu, odgovornom i razumnom, koji će omogućiti sigurnost i pacijenata i zdravstvenih djelatnika:

- Idući su korak domovi za starije osobe.

Pozvao je one zdravstvene djelatnike koji to već nisu učinili da se cijepe i ujedno im zahvalio na svemu što rade u ovoj epidemiji proteklih 18 mjeseci, pogotovo onima koji su bili na covid odjelima.

Želimo da se nastava po modelu A zadrži što duže

U tom se kontekstu osvrnuo i na učestale incidente u školi u Krapinskim Toplicama:

- Potpuno su neprihvatljivi ovi cirkusi koji se izvode pred školama ili pak šarlatanstvo gradonačelnika Sinja o tome da djeca u školama ne trebaju nositi maske. Molimo roditelje da poštuju epidemiološku struku te da tako svi skupa pomognemo da se nastava po modelu A zadrži što duže.  Želimo učenike u učionicama - to je najbolje za njih i njihov nesmetani razvoj.

Trebamo se usprotiviti takvim izgredima - nastavio je Andrej Plenković - koji remete normalno funkcioniranje školskih institucija i odvijanje nastave, uznemiruju djecu i sve ostale roditelje:

- To nije odgovorna, uređena Hrvatska kakvu želimo. Obrazovnim ustanovama moramo omogućiti nesmetani rad i sigurnost. COVID nije izmišljen, on je tu, odnosi živote diljem svijeta, protiv njega se treba boriti, od njega se štititi.

BEROŠ: Kod donošenja odluke o cijepljenju treba vjerovati struci!

Kod donošenja odluke o cijepljenju treba vjerovati struci. To dobro znaju Danci, Englezi i Portugalci koji su postigli dovoljno visoku procijepljenost kako bi ukinuli najveći broj zaštitnih mjera i vratili se normalnom životu. Hrvatska može i zna bolje! Više od 80% novozaraženih osoba kod nas nije bilo cijepljeno.

A A A