Vijesti
16. 9. 2021.

Milanović je odustao od Ksenije Turković nakon što je dobila moju podršku kao predstavnika parlamentarne većine!

PVRH Andrej Plenković: Poanta je upravo u tome. Postojala je ugledna stručnjakinja koja bi bez problema, u zakonitoj proceduri, dobila potporu većine u Hrvatskom saboru. Ta je tema odavno mogla biti iza nas. Došlo je vrijeme da se otkrije istina. Mjesecima se vodi orkestrirana kampanja da je HDZ "zaštitnik korumpiranog pravosuđa". Jučer smo čuli i nebuloze Sandre Benčić da sve to radimo zbog nekog predmeta revizije nagodbe u Agrokoru. Dosta je teorija zavjere, dosta je nebuloza!

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade RH predsjednik Andrej Plenković iznio je detalje o konzultacijama s potpredsjednicom Europskog suda za ljudska prava Ksenijom Turković koju je predsjednik RH Zoran Milanović isprva htio za predsjednicu Vrhovnog suda:

- Gospođi Turković je ponudio da promisli bi li bila kandidatkinja. Ona je potom, kao iskusna pravnica i ugledana stručnjakinja koja poštuje pravni poredak i vodi računa da treba proći cijelu proceduru, bila u kontaktu i sa mnom. Bez nekih posebnih konzultacija rekao sam joj, kao predstavnik parlamentarne većine, da će imati našu potporu ako bude kandidatkinja.

No Milanović je nije predložio …

Unatoč tome jasnom signalu, jasnom feedbacku parlamentarne većine - nastavio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a - gđa Turković ipak nije postala Milanovićeva službena kandidatkinja:

- Poanta je upravo u tome. Postojala je osoba koja bi bez problema u zakonitoj proceduri, sudjelujući u javnom pozivu, dobila potporu saborske većine. Ta je tema odavno mogla biti iza nas. No Milanović je odustao od predlaganja gđe Turković, pravne stručnjakinje takvog kalibra i ugledne sveučilišne profesorice, nakon što je saznao da ćemo joj dati podršku.

Ksenija Turković bila je prvi izbor za predsjednicu Vrhovnog suda. Pitanje je moglo biti riješeno u pet sekundi!

Ustav kaže da predsjednik RH predlaže, a Hrvatski sabor odlučuje. Između predlaganja i nametanja golema je razlika - dodao je Plenković:

- Normalni proces podrazumijeva da se nakon javnog poziva obave konzultacije, vidi tko su najbolji kandidati, da se nastoji riješiti to pitanje na konsenzualan i konstruktivan način. Budući da ni u jednom trenutku Milanović nije kontaktirao ni Vladu ni mene kao čelnika parlamentarne većine, konzultacije su izostale. A profesoricu Turković, ponavljam, nije predložio.

Dosta je nebuloza & teorija zavjere!

Pojasnio je da je tek jučer izašao u javnost s tom informacijom kako bi skinuo pritisak s HDZ-a i parlamentarne većine, kako bi se otklonile „teze“ da nismo konstruktivni u procesu izbora predsjednika Vrhovnog suda:

Dosta je s teorijama zavjere i nebulozama, pogledajmo tko je od početka bio konstruktivan

- Mjesecima se vodi orkestrirana kampanja da je HDZ "zaštitnik korumpiranog pravosuđa". Jučer smo mogli čuti i nebulozne insinuacije zastupnice Benčić da sve to radimo zbog nekog predmeta revizije nagodbe u Agrokoru. Treba stati na loptu, dosta je teorija zavjere, dosta je nebuloza, pogledajmo tko je ovdje od početka bio konstruktivan!

Mogla je biti uistinu dobra kandidatkinja

Poslije 9-godišnjeg rada na Europskom sudu za ljudska prava - zaključio je tu temu predsjednik Vlade RH i HDZ-a - gđa Turković ima fenomenalan „sken” točaka koje su u hrvatskom pravosuđu dobre i onih koje to nisu:

- Osim nje i bivše sutkinje toga istog suda Nine Vajić, nitko kod nas nema takvu perspektivu. Mogla je biti uistinu dobra kandidatkinja.

Toliko, zasad, o jučerašnjoj Milanovićevoj tvrdnji da u slučaju prof. dr. sc. Turković "ne zna o čemu to predsjednik Vlade priča"!

O DOBRONIĆU

Što se tiče kandidata Radovana Dobronića, Plenković je najavio da će se još neko vrijeme voditi konzultacije:

- Vlada i parlamentarna većina važnim temama pristupa razborito, mudro, dostojanstveno i korektno, u interesu funkcioniranja institucija i pravnog poretka te u skladu s hrvatskim nacionalnim interesima.

O VANĐELIĆU

Predsjednik Plenković komentirao je i rad čelnika Fonda za obnovu, ocijenivši da se Damir Vanđelić bavi politikom umjesto onim za što je postavljen:

- Vlada je političko tijelo, ministar graditeljstva Darko Horvat ima politički mandat, a svi ostali su tu da obave stručni posao u obnovi. Oni nemaju politički mandat. Svatko se treba držati onog za što je nadležan, a ne se baviti politikom.

Poručio je da je “jasno kao dan” da se Vanđelić bavi politikom, a umjesto toga trebao bi se baviti onime za što je u Fond postavljen.

A A A