Vijesti
20. 9. 2021.

Grlić Radman s Hrvatima u New Yorku: Privrženi smo jačanju veza domovinske i iseljene Hrvatske!

„Da je naše iseljeništvo visoko na listi prioriteta Vlade RH, vidljivo je i iz izmjena Zakona o državljanstvu, kojima je svim potomcima Hrvata olakšano njegovo stjecanje, ali i iz intenzivnih pregovora sa SAD-om o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te o ukidanju američkih viza za hrvatske državljane“ - istaknuo je ministar vanjskih i europskih poslova na susretu s predstavnicima hrvatske zajednice.

„Drago mi je da sam s vama u New Yorku. Ovdje je Crkva svetog Ćirila i Metoda, koju vode hercegovački franjevci, ovdje je i poznata hrvatska škola koja već okuplja i treće generacije naših doseljenih sunarodnjaka“ - poručio je šef hrvatske diplomacije.

Neformalni promotori Lijepe Naše

Gordan Grlić Radman dodao je da u hrvatskoj zajednici u Sjedinjenim Američkim državama postoji snažna želja za očuvanjem svog nacionalnog, kulturnog i jezičnog identiteta:

- Dali ste veliki doprinos i razvoju američkog društva, ne zaboravljajući pritom vlastite korijene, što je dvostruko bogatstvo.

Hrvatska je ponosna na Hrvate izvan RH, oni su visoko na listi prioriteta ove Vlade!

Podsjetio je da su se američki Hrvati zalagali za međunarodnom priznanje Hrvatske te su širili istinu o našoj pravednoj borbi za slobodu protiv velikosrpskog agresora:

- Pridonijeli ste neovisnosti Hrvatske, a i danas ste njezini uspješni promotori. I dalje pomažete Lijepu Našu i politički i humanitarno, jednakim intenzitetom i ljubavlju kao prije 30 godina.

Svim potomcima Hrvata olakšano stjecanje državljanstva

Na kraju druženja na kojem je bio i predsjednik RH Zoran Milanović, ministar vanjskih i europskih poslova je podsjetio i da je naša Vlada RH 2020. inicirala izmjenu Zakona o stjecanju hrvatskog državljanstva, kojim je svim potomcima hrvatskog naroda olakšano stjecanje državljanstva:

- Nastavljamo raditi na jačanju veza domovinske i iseljene Hrvatske, što je vidljivo i iz intenzivnih pregovora sa SAD-om o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te aktivnog rada na ukidanju američkih viza za naše državljane.

Naša Vlada ispunjava obećanje - Hrvatima izvan RH olakšava stjecanje hrvatskog državljanstva

NA OPĆOJ SKUPŠTINI UN-a

Ministar vanjskih i europskih poslova RH boravi u SAD-u od 19. do 25. rujna. Na Općoj skupštini UN-a sudjelovat će od 20. do 23. rujna, a na marginama tog događaja susrest će se s nizom kolega iz Europe i svijeta.

Osim u New Yorku, Grlić Radman će se susresti s predstavnicima hrvatske zajednice i u Pittsburghu (23. rujna) te u Chicagu (24. rujna). Time će i završiti njegov posjet SAD-u.

A A A