Vijesti
21. 9. 2021.

O izmjenama Izbornog zakona kako bi se osigurala ravnopravnost i legitimna zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH

PVRH Andrej Plenković poručio je da je istodobno Hrvatska najsnažniji zagovaratelj nastavka europskog puta BiH. Visoki predstavnik Christian Schmidt naglasio je potrebu jačanja funkcionalnosti institucija kroz pojačani angažman svih političkih aktera u BiH, uz potporu međunarodne zajednice. „Funkcionalnost je nužan preduvjet kako bi BiH izašla iz faze međunarodnog nadzora i napredovala na putu prema EU-u“.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Visoki predstavnik Schmidt i predsjednik Plenković razmijenili su mišljenja o političkim trendovima i kretanjima u BiH i na zapadnom Balkanu, s naglaskom na euroatlantske integracije, reformski put te ekonomski i socijalni razvoj BiH. Plenković je čestitao Schmidtu na preuzimanju dužnosti Visokog predstavnika te mu izrazio podršku u njegovom radu - navodi se u priopćenju Vlade RH.

Potrebno postizanje što skorijeg konsenzusa

Razgovarali su i o procesu promjene Izbornog zakona u BiH, za koju je potrebno postizanje što skorijeg konsenzusa svih političkih dionika.

Predsjednik Plenković založio se za promjene Izbornog zakona kako bi se osigurala jednakopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH, osobito Hrvata.

Andrej Plenković čestitao Draganu Čoviću 31. obljetnicu utemeljenja HDZ-a BiH

ZA funkcionalnu BiH

Visoki predstavnik Schmidt - nastavlja se u priopćenju - naglasio je potrebu jačanja funkcionalnosti institucija kroz pojačani angažman svih političkih aktera u BiH, uz potporu međunarodne zajednice.

Funkcionalnost je, naglasio je, nužan preduvjet kako bi ta zemlja izašla iz faze međunarodnog nadzora i napredovala na putu prema Europskoj uniji.

Grlić Radman: Pravedni izborni zakon - jedini jamac stabilne, funkcionalne, europske i prosperitetne BiH!

Zahvala Hrvatskoj na potpori europskim težnjama BiH

Predsjednik Plenković poručio je da je Hrvatska na razini EU-a najsnažniji zagovaratelj nastavka europskog puta BiH.

Visoki predstavnik Schmidt zahvalio je premijeru Plenkoviću na zalaganju Hrvatske i njenoj potpori težnjama BiH i drugih zemalja u susjedstvu da se priključe Europskoj uniji - zaključuje se u priopćenju iz Banskih dvora.

Bosna i Hercegovina u Hrvatskoj ima prijatelja i partnera, kao i najsnažnijeg zagovornika članstva u EU!

A A A