Vijesti
22. 9. 2021.

ZADAR: Otvorenje Centra za kreativne industrije i 200. godišnjica Maraske

Tijekom posjeta Zadarskoj županiji PVRH Andrej Plenković otvorio je specijalizirani inkubator za male i srednje poduzetnike na području kulturne i „kreative“, kojim hvatamo korak s 4. industrijskom revolucijom i zemljama koje su duže od Hrvatske koristile prednosti EU članstva. Obišao je i tvornicu tvrtke koja uspješno posluje još od 1821. godine. „Ova kompanija nije poznata samo po čuvenom Maraschinu, nego je i brend zadarskog kraja i Dalmacije. I njoj je država u COVID krizi izišla u susret, osigurala sredstva za plaće“.

I inovacije i tradicija. S čvrstim osloncem u prošlosti, okrenuti smo budućnosti! - tako bismo mogli opisati posjet predsjednika Vlade RH i HDZ-a Zadarskoj županiji.

Projekt vrijedan 31 milijun kuna

Otvarajući Centar za kreativne industrije, specijalizirani inkubator za male i srednje poduzetnike u vrijednosti od gotovo 31 milijun kuna, Andrej Plenković je naglasio da su ovakvi projekti na tragu onog što naša Vlada i radi, a to su modernizacija Hrvatske te hvatanje koraka s 4. industrijskom revolucijom i sa zemljama koje su duže od nas koristile prednosti EU članstva:

- Pozivam sve zainteresirane da pridonesu digitalnoj budućnosti Hrvatske kroz kreativne industrije, od IT sektora do audiovizualne industrije, kroz taj dio gospodarstva koji će se izrazito razvijati. Znate da smo jedna od prvih zemalja koja je izradila zakonski okvir za prihvat digitalnih nomada. I oni mogu biti korisnici ovoga centra koji će, zasad, pružiti dom za 21 postojeće poduzeće i 11 novih.

Povećanje zaposlenosti & digitalna i zelena transformacija

Vlada će podupirati - nastavio je - sve ovakve projekte koji koriste našoj konkurentnosti i našoj dvostrukoj transformaciji u ovom desetljeću i digitalnoj i zelenoj:

- Ovaj će centar pridonijet će i povećanju zaposlenosti u Zadarskoj županiji. Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), u kojem je jedan od prioriteta upravo digitalna transformacija, osigurali smo 300 milijuna kuna za kulturne i kreativne industrije, koje vidimo kao osovine gospodarski oporavljene Hrvatske koja potiče inovacije i naprednu poslovnu infrastrukturu.

Predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo i županijskim povlačenjem europskih sredstava:

- 487 milijuna eura povukla je Zadarska županija, sami Grad Zadar više od  250 milijuna eura. To je dobar primjer korištenja mogućnosti koje imamo na raspolaganju članstvom u Europskoj uniji, a na dobrobit svih sugrađana.

Maraska ulazi u 3. stoljeće postojanja

U Zadru je Plenković obišao i tvornicu Maraska te se sastao s upravom te tvrtke u povodu 200. obljetnice njenog osnutka:

- Sjajna priča. Ova kompanija nije poznata samo po čuvenom Maraschinu, nego je i brend zadarskog kraja i Dalmacije. I njoj je država u COVID krizi izišla u susret, osigurala sredstva za plaće. Koliko čujem, Maraska se dobro oporavlja nakon krizne 2020. i vjerujem da će nastaviti s uspješnim poslovanjem i proizvodnjom.

Signal za nove investicije

Na svečanoj večeri u povodu dva stoljeća Maraske Plenković je ulaganje Grupe Stanić, koja je preuzela kompaniju, ocijenio iskorakom i porukom povjerenja;

- Investicija je izvrstan potez za nastavak brendiranja Zadra i Hrvatske, ali i snažni signal za nova ulaganja koja će unaprijediti proizvodnju i time osigurati daljnja izvozna tržišta. Maraska je odlučno ušla u treće stoljeće svog postojanja. U ime Vlade pozdravljam ovo ulaganje u Zadar.

A A A