Vijesti
23. 9. 2021.

Naš stav je jasan - sloboda medija, govora i mišljenja ne smije ničim biti ugrožena!

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković na 77. sjednici Vlade RH: Zabrinjava nas sudska odluka o zabrani pisanja o Poliklinici za zaštitu djece i mladih. Kako je već naglasila ministrica Nina Obuljen Koržinek, to je neshvatljivo i neprihvatljivo! S druge strane, nije normalno da SDP optužuje Vladu ili HDZ za odluku jednog suca o privremenoj mjeri u jednom predmetu. Izvan je svake pameti to što nam podmeću. Oštro odbacujem nebuloze o tobožnjem utjecanju na taj predmet i sudbenu vlast. Ako je politička tajnica SDP-a u stanju to izgovoriti, onda ima fundamentalni problem. Ima problem razumijevanja kako institucije u Hrvatskoj funkcioniraju.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme u proteklim danima.

Odbijamo zamolnicu Tužiteljstva BiH

Govoreći o jutrošnjem sastanku s generalima zapovjednicima i visokim časnicima iz Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ u vezi zamolnice Tužiteljstva BiH, podsjetio je da je u kolovozu zaduženo Ministarstvo pravosuđa i uprave da naprave analizu i izvijeste Vladu o sadržaju dokumenata:

- Na temelju te detaljne analize donijeli smo odluku da naložimo Ministarstvu pravosuđa i uprave da odbije zamolnicu Tužiteljstva BiH.

Zamolnica iz BiH ne može dovesti u pitanje legitimitet oslobodilačke operacije Bljesak!

Pojasnio je da se ta odluka donosi kako bi se zaštitili hrvatski nacionalni interesi i vodeći računa o tome da su Domovinski rat, kao i operacije Bljesak i Oluja, stožerni kameni temeljci hrvatske države i slobode:

- Ujedno, u dospjeloj nam dokumentaciji ne vidi se uzročno-posljedična veza između uloge hrvatskih ratnih zapovjednika i poginulih ljudi kod Bosanske Dubice i Bosanske Gradiške.

Zabrinjava nas sudska odluka o zabrani pisanja

Osvrnuo se i na odluku suda u Zagrebu kojom je određena privremena mjera zabrane jednom portalu da objavljuje tekstove o Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, kao i o ravnateljici te ustanove:

- Ta odluka zabrinjava. Zalažemo se za slobodu medija. Još jednom želim naglasiti da je jasan politički stav Vlade RH da sloboda medija, govora, mišljenja, pisanja, emitiranja… ničim ne smije biti ugrožena. Zbog toga s čvrstim, stopostotnim uvjerenjem otklanjam i odbacujem bilo kakve insinuacije da se u Hrvatskoj guši sloboda medija.

Dodao je da nije ni dobro ni istinito ni korisno od jedne privremene mjere u jednom konkretnom predmetu dolaziti do takvih širih zaključaka te da postoje načini kako se takve odluke o privremenim mjerama mogu pravno kontestirati:

- Sloboda medija - da. Od jednog slučaja stvarati opću sliku koja bi dovodila u pitanje slobodu medija - to nikako ne.

Velika većina preminulih od Covida nije bila cijepljena

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji, predsjednik Plenković kazao je da je ona i dalje u dinamici većeg broja novozaraženih, iako se bilježi nešto manji porast u proteklih sedam dana u odnosu na tjedan prije. Sada taj porast iznosi 12%, dok je prošlog tjedna bio 40%:

- Nažalost, porastao je broj hospitaliziranih i preminulih. Velika većina naših sugrađana koji su, nažalost, preminuli nije bila cijepljena. Ima i cijepljenih među njima, međutim, riječ je o ljudima visoke životne dobi ili lošeg zdravstvenog stanja neovisno o Covidu-19, koji umiru uslijed komorbiditeta. I zato još jednom apeliramo na sve da iskoriste zaštitu koja je na raspolaganju, a to je cjepivo.

Dodao je da se dosad cijepilo 53% odrasle populacije te apelirao da se i dalje pridržavamo epidemioloških mjera i preporuka Stožera:

- Cjepivo je dostupno svima. Osigurali smo svakom našem građaninu da bude zaštićen.

Nasilje je neprihvatljivo! Počinitelje treba strogo kažnjavati

Osvrnuo se i na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji je jučer obilježen konferencijom o zaštiti od nasilja:

- Vlada je pokazala iznimnu političku volju i odlučnostda se ulovimo, snažnije nego ikada prije, u koštac s ovim negativnim fenomenom.

Želimo stvoriti društvo u kojem se institucijama vjeruje, nasilje se ne tolerira, a počinitelji se strogo kažnjavaju!

Dodao je da je Vlada donijela niz važnih odluka - od poboljšavanja zakonskog okvira i prelaska određenih nedjela iz prekršajnog u kazneno zakonodavstvo, do ubrzavanja procedura i pooštravanja visine kazni:

- Stavljamo žrtvu na središnje mjesto ovog procesa. Žrtve nisu same, nasilje je neprihvatljivo, a počinitelje treba strogo kažnjavati. Ratificirali smo međunarodne konvencije, uspostavili partnerski odnos s organizacijama civilnog društva, s osobama koje već desetljećima pomažu žrtvama nasilja. Na dobrom smo putu, ali trebamo učiniti još.

Grad Heroj je grad heroja!

Prije nekoliko dana obilježena je i 30. obljetnica Bitke za Vukovar:

- Dostojanstveno smo se prisjetili nadljudskih napora vukovarskih branitelja, branitelja Grada Heroja, koji su omogućili slobodu Hrvatske.

Svi Hrvati, uz svoj rodni grad, u srcu nose i Vukovar!

Ohrabrujući gospodarski pokazatelji

U međuvremenu, od zadnje sjednice Vlade, svjetska agencija Standard&Poor's potvrdila je investicijski kreditni rejting Hrvatske:

- Zadržali smo rejting, izgledi su stabilni, a podigli su procjenu našeg gospodarskog rasta s 5.1 na 6.5%. To su ohrabrujući podaci za gospodarski oporavak Hrvatske, za našu stabilnost.

Viša procjena gospodarskog rasta & zadržavanje investicijskog rejtinga odlična su potvrda rada naše Vlade!

Mediteranski klub

Osvrnuo se i na ulazak Hrvatske u skupinu EU MED, odnosno mediteranskih država koje su ujedno članica EU-a. Hrvatska se priključila prošlog tjedna na sastanku u Ateni:

- Radi se o dobrom forumu koji će nam osnažiti utjecaj i omogućiti kvalitetnije konzultacije s nama prijateljskim i partnerskim zemljama.

Iz Atene (2): Hrvatska je od danas članica EU MED! Time smo osnažili svoj međunarodni utjecaj & mediteransku pripadnost!

ZA legitimne predstavnike Hrvata u BiH

S crnogorskim predsjednikom Đukanovićem, koji je boravio u posjetu Hrvatskoj, Plenković je razgovarao o stanju u Crnoj Gori, hrvatskoj manjini u toj zemlji i crnogorskoj manjini u RH, stabilnosti jugoistoka Europe i rješavanju otvorenih pitanja.

Hrvatska podupire suverenost i neovisnost Crne Gore & nastavak njezinog europskog puta

Hrvatsku je posjetio i Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt, a predsjednik Vlade i HDZ-a kazao je da je s njim razgovarao o hrvatskom snažnom zalaganju za pravodobno postizanje konsenzusa o izmjeni izbornog zakonodavstva u BiH, koja će omogućiti da Hrvati budu adekvatno i legitimno zastupljeni u institucijama te zemlje. 

O izmjenama Izbornog zakona kako bi se osigurala ravnopravnost i legitimna zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH

Što se tiče današnje sjednice Vlade, posebno je istaknuo usvajanje dviju izrazito važnih strategija - Strategije poljoprivrede do 2030. i Strategije sprječavanja korupcije.

SDP-ove NEBULOZE - NESHVATLJIVO!

I prije sjednice Vlade predsjednik Plenković komentirao je sudsku odluku o zabrani objava članaka o Poliklinici za zaštitu djece i mladih:

- Kako je već naglasila ministrica Nina Obuljen Koržinek, to je neshvatljivo i neprihvatljivo! S druge strane, nije normalno da SDP optužuje Vladu ili HDZ za odluku jednog suca o privremenoj mjeri u jednom predmetu. Izvan je svake pameti to što nam podmeću. Najoštrije odbacujem nebuloze o tobožnjem utjecanju na taj predmet i sudbenu vlast.

Ako je politička tajnica SDP-a u stanju to izgovoriti, onda ona ima fundamentalni problem. Ima problem razumijevanja kako institucije u Hrvatskoj funkcioniraju - zaključio je Andrej Plenković.

A A A