Vijesti
28. 9. 2021.

I u 5. godini mandata, naša stranka uvjerljivo vodi s 30.8% & uživa vrlo snažnu potporu hrvatskih ljudi!

(VIDEO) Andrej Plenković nakon zajedničke sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća te zastupničkih klubova HDZ-a u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu: Izrazili smo zadovoljstvo rezultatima zadnjeg Crobarometra. To je potvrda rada Vlade RH, ali i obaveza da nastavimo s ozbiljnom i odgovornom politikom, s pozitivnim ekonomskim trendovima i podizanjem životnog standarda naših sugrađana.

„Razmotrili smo rezultate izbora u Njemačkoj, članovi Nacionalnog vijeća HDZ-a koji žive u toj državi iznijeli su nam analizu. Konstatirali smo promjenu raspoloženja birača, no CDU i CSU vrlo su blizu SPD-u, sa zanimanjem ćemo pratiti proces formiranja parlamentarne većine. Naravno, očekujemo nastavak vrlo dobrih odnosa između Hrvatske i Njemačke. To nam je prioritet“ - također je sinoć istaknuo predsjednik Andrej Plenković nakon redovitog sastanka nacionalnog vodstva naše stranke.

Osim o suverenom rejtingu HDZ-a i izborima u Njemačkoj, Plenković je odgovorio i na niz drugih novinarskih pitanja. Donosimo njegove ključne poruke:

CROBAROMETAR: HDZ u još uvjerljivijem vodstvu nego u kolovozu - za 2.8% povećali smo prednost spram „Možemo“!

O SABORSKOJ SJEDNICI & VLADAJUĆOJ KOALICIJI

Kao ozbiljna i odgovorna stranka, pripremili smo se za ovotjednu sjednicu Hrvatskog sabora, na dnevnom redu bit će niz važnih tema. Za utorak smo sazvali sastanak predstavnika parlamentarne većine tako da ćemo se s našim partnerima konzultirati o više zakonskih prijedloga o kojima se ili raspravlja ili glasuje ovog petka. Ne, nećemo još razgovarati o kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda.

Neka se oporba bavi svojim problemima, a mi ćemo se onim za što smo dobili povjerenje hrvatskog naroda - upravljanjem državom!

O TRAGEDIJI U MLINOVIMA

Izražavamo duboku sućut majci i rodbini troje ubijene djece u Zagrebu. Prije strašnog događaja ništa nije ukazivalo na potrebu za intervencijom službi. Ispitat će se sve okolnosti. Neovisno o toj tragediji, pripremili smo veliku reformu sustava socijalne skrbi, koju ćemo uskoro predstaviti. Više zakonskih izmjena ići će u javno savjetovanje.

Želimo stvoriti društvo u kojem se institucijama vjeruje, nasilje se ne tolerira, a počinitelji se strogo kažnjavaju!

Razmotrit ćemo zahtjev Zaklade „Solidarna“ da se u spomen na ovaj strašni događaj 25. rujna proglasi Danom borbe protiv nasilja nad djecom. Prošlog tjedna obilježili smo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, na konferenciji visoke razine rekapitulirali smo sve što smo učinili. I ratifikacijom Konvencije Vijeća Europe, i izmjenama nacionalnog zakonodavstva, i strožim kaznama, i boljom koordinacijom resora, i učinkovitijim djelovanjem policije, i stavljanjem žrtve u središte... Sve su to konkretni pomaci u partnerstvu s organizacijama civilnog društva - kao potvrda naše političke volje da se obračunamo s tim fenomenom.

O SJAJNIM TURISTIČKIM BROJKAMA

Turistička sezona? Uistinu je bila vrlo uspješna, napravili smo maksimalne napore: fiskalizacija je dosad na razini 90% cijele rekordne 2019. godine, a potrošnja po gostu čak i - veća. Snažan je to poticaj gospodarskom oporavku, a već smo započeli s pripremama za turističku 2022. godinu.

Hrvatska se brzo vratila na put gospodarskog oporavka - S optimizmom gledamo na rast BDP-a u 2021. godini!

Kroz balansirane epidemiološke mjere i COVID potvrde, kroz koncept sigurnog boravka u Lijepoj Našoj omogućili smo da cijelu sezonu Hrvatska bude ili u zelenom ili u narančastom, što je maksimum maksimuma koji smo mogli izvući u odnosu na ostale sredozemne destinacije. Izrazito smo zadovoljni.

O IZVJEŠĆU SOA-e & SIGURNOJ HRVATSKOJ

Hakerski napadi globalni su fenomen vremena u kojem živimo, sve zemlje su izložene. Mi smo - budni. Držimo otvorene oči i za sve što se zbiva u susjedstvu. Hrvatska je sigurna zemlja, što se pozitivno reflektira i na naš međunarodni položaj.

U mandatu naše Vlade znatno je unaprijeđen sustav domovinske sigurnosti i zaštite nacionalnih interesa, ojačali smo sposobnosti obavještajnog sustava, Hrvatske vojske i policije - što možemo gledati i u kontekstu naših napora da uđemo u Schengenski prostor i nabave višenamjenskih borbenih aviona 2024. godine.

O KOSOVU & SRBIJI

Granica Kosova i Srbije? Pozivamo na zdravi razum i deeskalaciju. Hrvatska uvijek apelira na smirivanje tenzija, ne želimo pridonositi rastu napetosti.

A A A