Vijesti
30. 9. 2021.

Ovaj most povezuje RH i BiH, ali se međusobno povjerenje može graditi samo ako su tri konstitutivna naroda uistinu ravnopravna!

(PHOTO) I na otvorenju mosta Svilaj PVRH Andrej Plenković stao je čvrsto i jasno uz hrvatski narod u BiH! „Potrebno je izmijeniti izborni zakon tako da Hrvati mogu birati svoje legitimne predstavnike. To govorim kao prijatelj BiH - jer za budućnost BiH ne može biti dobro to što jedan narod, a to su Hrvati, nije ravnopravan. Kako bi se osjećali Bošnjaci ili Srbi da je obratno, da ih drugi preglasavaju? Ne dolijevamo ulje na vatru, ali je naša zadaća da nepokolebljivo ukazujemo na taj problem. Stoga ću i tisućiti put ponoviti: tražimo ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH!“

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a, skupa s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, otvorio je most Svilaj, dug 660 i širok 29 metara, koji povezuje autocestu na Koridoru Vc s hrvatske i bosansko-hercegovačke strane Save. Simbolika - povezivanje i izgradnja mostova između naroda.

Projekt je realiziran kroz međudržavni sporazum sklopljen između Vlade RH i Vijeća ministara BiH, u skladu s kojim su troškovi izgradnje podijeljeni između Hrvatskih autocesta i Ministarstva komunikacija i prometa BiH u omjeru 50% : 50%. Udio RH u investiciji iznosi 85.9 milijuna kuna (polovica od ukupnih 171.8 milijuna), od čega je 58% financirano bespovratnim EU sredstvima iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF).

BiH pripada Europi, to je naš zajednički interes

U svom obraćanju, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen istaknula je da je Europska unija uložila 25 milijuna eura u ovaj projekt, ali da je od tih sredstava još važnija simbolika koju most predstavlja:

- A to je povezivanje između ljudi, naroda, zemalja, između BiH i Hrvatske i EU-a. BiH pripada Europi, to je naš zajednički interes. Vjerujem da je to i naša sudbina! No u jugoistočnoj Europi mora se izgraditi onaj najvažniji most, a to je most povjerenja. To je dug prema žrtvama iz prošlosti, ali i prema budućim generacijama.

Iz Atene: Hrvatska ima snažnu potporu za ulazak u Schengen & europodručje!

Još jedna poveznica između RH i BiH, EU i BiH

Andrej Plenković u svom je govoru istaknuo da je Sava, jedna od hrvatskih najljepših i najvećih rijeka, ujedno i najduža prirodna granica između BiH i RH, dviju susjednih i prijateljskih država:

- Otvaramo još jedan most koji nas spaja, još jednu poveznicu između Hrvatske i BiH, ali i između Europske unije i BiH. Most simbolizira i europske vrijednosti koje nas povezuju - demokracija, ljudska prava, vladavina prava, tržišno-socijalno gospodarstvo. Ali, kao što dobro znamo mi u Hrvatskoj nakon 8 godina članstva, Europa su i mostovi i ceste i brodovi i optički kablovi i radna mjesta i obrti i tvrtke i napredovanje i razvoj u svakom pogledu.

Paneuropski koridor 5C Budimpešta-Osijek-Sarajevo-Ploče

Izrazio je zadovoljstvo što je ovaj projekt realiziran uz suradnju i financijsku potporu europskih institucija, a najavio je da će već iduće godine biti gotov i most kod Gradiške:

- Jačanjem infrastrukture povezujemo i naše narode, povezujemo naša gospodarstva, međusobna ulaganja i razmjenu. Posebna vrijednost ovog projekta jest ta što se nalazi na međunarodnom koridoru 5C Budimpešta-Osijek-Sarajevo-Ploče. RH će već iduće godine dovršiti svoj preostali dio do mađarske granice. Kada se dovrši koridor, imat ćemo punu vrijednost i ulogu mosta Svilaj.

Za budućnost BiH ne može biti dobro to što Hrvati nisu ravnopravni

Naglasio je da Hrvatska želi iskoristiti ovu prigodu za jačanje odnosa s BiH jer „1.000 kilometara duga granica ne razdvaja, nego povezuje“:

- Hrvatska neće dizati nikakvu žicu prema BiH. To radimo s punim uvjerenjem jer znamo koliko takve fizičke prepreke mogu negativno utjecati na odnose između naših naroda. To ne znači, međutim, da nećemo intenzivno surađivati u borbi protiv protuzakonitih migracija i u svim drugim područjima koja će unaprijediti naše odnose.

Jačanje dijaloga i produbljivanje suradnje između Bošnjaka i Hrvata od velike je važnosti za boljitak BiH

Ali, međusobno se povjerenje - napomenuo je predsjednik Andrej Plenković - može graditi samo ako su tri konstitutivna naroda u BiH uistinu ravnopravna:

- To znači poštivanje onog što je dogovoreno u Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu: jedna država, dva entiteta i tri ravnopravna naroda. Potrebno je izmijeniti izborni zakon tako da Hrvati mogu birati svoje legitimne političke predstavnike. To govorim kao prijatelj BiH - jer za budućnost BiH ne može biti dobro to što jedan narod, a to su Hrvati, nije ravnopravan.

KAKO BI SE OSJEĆALI BOŠNJACI DA IM DRUGI NAROD BIRA PREDSTAVNIKE?

Odgovarajući na pitanja novinara nakon otvorenja mosta, Plenković je ponovio da je važno da BiH bude i samostalna i suverena i cjelovita, ali i da se u njoj svi narodi moraju osjećati dobro:

- Kako bi se osjećali Bošnjaci ili Srbi da je obratno, da ih drugi preglasavaju, da im drugi narod bira predstavnike? Ne dolijevamo ulje na vatru, ne povisujemo ton, ali je naša zadaća da nepokolebljivo ukazujemo na taj problem. Od toga nećemo odstupiti. Stoga ću i tisućiti put ponoviti: tražimo ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH! Hrvati moraju imati svoje legitimne predstavnike.

Hrvatska pozicija je jednostavna: želimo da se „Dayton“ vrati na izvorne postavke, da se poštuje ono što je dogovoreno kada smo pomogli da se zaustavi agresija na BiH - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

PITANJE RAVNOPRAVNOSTI HRVATA OTVARAMO U SVIM RAZGOVORIMA S EU-om & SAD-om!

Uoči otvorenja mosta Svilaj, predsjednik Vlade RH i HDZ-a sastao se u Odžaku s predsjednikom HDZ-a Bosne i Hercegovine.

Andrej Plenković: Potrebna je izmjena Izbornog zakona kako pripadnici bošnjačkog naroda svojim glasovima više ne bi mogli Hrvatima birati člana Predsjedništva BiH. Takvo dezavuiranje i slova i duha Daytona loše je za odnose između Hrvata i Bošnjaka. Želimo unaprijediti međusobno povjerenje i zajednički iznaći rješenje kako bi se svi konstitutivni narodi dobro osjećali u BiH te kako bi imali svoje legitimne političke predstavnike. To je jasna pozicija Hrvatske - koju dosljedno ponavljamo u svim razgovorima i s predstavnicima EU-a i SAD-a.

O izmjenama Izbornog zakona kako bi se osigurala ravnopravnost i legitimna zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH

Dragan Čović: BiH nema druge alternative od EU i NATO puta! A kako bismo to i ostvarili, nužno je da se hrvatskom narodu u BiH osigura puna ravnopravnost, što znači legitimno predstavljanje u institucijama BiH. Zahvaljujem predsjedniku Plenkoviću na dolasku i podršci koju pruža Hrvatima u BiH i euroatlantskom putu naše zemlje.

A A A