Vijesti
2. 10. 2021.

Demografska obnova ključ je opstanka Hrvatske. Zato ćemo u ovom mandatu delimitirati porodiljne naknade!

Ta vrlo dobra demografska mjera, koja može potaknuti što više obitelji na što više djece, dio je Programa rada Vlade RH. Bez ljudi, sve ovo što ulažemo u škole i vrtiće, u radna mjesta, u poljoprivredu, u ceste, sva ova velika EU sredstva za koja smo se uspjeli izboriti imaju manje smisla - najavio je Andrej Plenković u Gospiću, gdje se sastao s ličko-senjskim županom Ernestom Petryjem i (grado)načelnicima s područja LSŽ-a. Potom je otvorio 23. tradicijsku manifestaciju „Jesen u Lici“.

„Još moramo održati međuresorne konzultacije, dovršiti financijski plan za 2022. u skladu s realnim fiskalnim kapacitetima, pa ćemo onda i moći objaviti kada idemo u taj iskorak. Ali, mogu ponoviti: u ovom ćemo mandatu porodiljne naknade u drugih 6 mjeseci porodiljnog dopusta sigurno izjednačiti s punom plaćom zaposlenog roditelja“ - dodao je predsjednik naše Vlade i HDZ-a u Gospiću.

Ulažemo te ćemo i dalje ulagati

Komentirajući sastanak sa županom Ernestom Petryjem, predsjednikom Županijske skupštine Marijanom Kustićem i (grado)načelnicima s područja Ličko-senjske županije - na koji je poveo čak troje ministara (Nikolinu Brnjac, Mariju Vučković i Olega Butkovića) - Andrej Plenković je istaknuo da će Vlada pomoći razvoju LSŽ-a u svim aspektima, a osobito u kreiranju radnih mjesta, unaprjeđenju poljoprivredne i prometne infrastrukture te razvoja turizma:

- Ulažemo te ćemo i dalje ulagati napore da gospodarski revitaliziramo ovaj kraj Lijepe Naše. U 5 godina ova je Vlada RH za poljoprivrednike u Lici izdvojila 1.2 milijardi kuna, a dosad smo iz EU fondova ugovorili 1.6 milijardi kuna. Uz demografsku obnovu, ulaganja u poljoprivredu & prehrambenu samodostatnost ključ su opstanka hrvatskog sela!

Projekt Lika, Banovina, Dalmatinska zagora i Gorski Kotar

Cilj nam je osnažiti Liku, ali i Banovinu, Dalmatinsku zagoru, Gorski Kotar, sva područja Hrvatske koja su iz bilo kojih razloga imala usporen, otežan razvoj - dometnuo je predsjednik Plenković:

- Krenuli smo s tim razvojno-socijalnim projektima i u skoro vrijeme slijedi snažni iskorak u njihovoj realizaciji. Sa mnom su danas ministri i državni tajnici od čijih resora upravo očekujem dodatni „vjetar u leđa“ za LSŽ.

Dođite u Gospić!

Pohvalio je organizaciju "Jeseni u Lici", napomenuvši da cijeni rad OPG-ova i obrtnika koji na ovoj manifestaciji predstavljaju svoje domaće, kvalitetne proizvode:

- Pozivam sugrađane da u iduća tri dana posjete Gospić, gdje će na svakom koraku naći autohtone proizvode te se oplemeniti toplinom, srcem i hrvatskom tradicijom! Oznaka "ličke kvalitete" još jedno je priznanje ekološkoj proizvodnji u Lici.

Razvojni centar Ličko-senjske županije

U sklopu boravka u Gospiću Plenković je sudjelovao na otvaranju Razvojnog centra Ličko-senjske županije. Gotovo 19 milijuna kuna vrijedan projekt pretvorio je nekadašnju derutnu vojarnu tzv. JNA u moderni i funkcionalni objekt namijenjen razvoju gospodarstva kroz inkubator i akcelerator koji će pomagati budućim poduzetnicima u pokretanju proizvodnje.

A A A