Vijesti
14. 10. 2021.

Ograničili smo cijenu motornog benzina na 11 kuna i 10 lipa, a dizelskog goriva na 11 kuna!

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković na 80. sjednici Vlade RH: S obzirom na rast cijena goriva na globalnom tržištu, u cilju smanjenja učinaka na hrvatsko gospodarstvo i standard naših građana iskoristili smo mogućnost koju daje Zakon o naftnim derivatima - donijeli smo uredbu kojom će se, za početak, na 30 dana ograničiti najviše maloprodajne cijene goriva. Što se tiče novog Zakona o obnovi, danas ga upućujemo u saborsku proceduru. Izmjenama će se pojednostaviti i ubrzati proces, a nijedan u potresu pogođeni sugrađanin više neće morati sufinancirati konstrukcijsku obnovu u udjelu od 20%.

U uvodnom dijelu sjednice, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme, a najavio je i izmjene Zakona o obnovi.

Zaštita standarda & nastavak gospodarskog oporavka

Istaknuo je da Vlada danas donosi Uredbu vezanu uz članak 9. stavak 2. Zakona o naftnim derivatima. Pojasnio je da Vlada ima mogućnost uredbom urediti maksimalnu cijenu motornog benzina i dizelskog goriva:

- Uzimajući u obzir ekonomski trenutak, nepredvidivost cijene nafte na svjetskom tržištu i utjecaj cijene goriva na ukupnu gospodarsku aktivnost i standard naših građana, s ciljem neometanog nastavka oporavka naše zemlje nakon krize odlučili smo iskoristiti mogućnost da na rok od 30 dana stabiliziramo cijene motornog benzina i dizelskog goriva. Stoga će Vlada danas donijeti Uredbu kojom se cijena motornog benzina ograničava na 11 kuna i 10 lipa, a dizelskog goriva na 11 kuna.

Plin i struja za kućanstva neće ni za lipu poskupjeti najmanje do proljeća, što Hrvatsku stavlja u bitno bolji položaj od većine zemalja!

Dodao je da će Vlada analizirati sve što će se zbivati na svjetskom i regionalnim tržištima te po potrebi dodatno reagirati.

Ubrzavamo i olakšavamo obnovu!

Druga važna točka današnje sjednice - napomenuo je Andrej Plenković - jest Prijedlog izmjena Zakona o obnovi, koje se donose s ciljem pojednostavljenja procesa i ubrzanja donošenja odluka, ali i rasterećenja u potresu pogođenih sugrađana:

- Nitko više neće morati sufinancirati konstrukcijsku obnovu u udjelu od 20%. Na području Grada Zagreba država na sebe uzima 80% troška, a Grad 20%, dok će na područjima na kojima je proglašena katastrofa država financirati, kako smo još prije odlučili, 100% troška konstrukcijske obnove. Niz je elemenata kojima ćemo poboljšati Zakon i riješiti sva uska grla koja su identificirana.

360 milijuna kuna za potresom pogođena područja! Novim zakonom otklanjamo probleme koji su usporavali obnovu!

Naglasio je da se izmjenama Zakona posebno inzistira na antikorupcijskim mjerama koje će dodatno biti propisane Pravilnikom, kao i na redovitim izvješćima o dinamici obnove.

Cijepljeno 55% odrasle populacije

Što se tiče epidemiološke situacije, predsjednik Vlade i HDZ-a izvijestio je da smo danas dostigli 55% cijepljenih odraslih osoba najmanje jednom dozom, što je ukupno 1. 862.000 ljudi:

- Dosad je utrošeno 3.5 milijuna doza cjepiva, a udio odraslih koji su dovršili cijepljenje iznosi 51.6%.

Hrvatska ima zadaću štititi granicu & sprječavati nezakonite migracije. Pritom se moraju poštivati zakoni i međunarodni propisi

Mudra politika u odnosima sa Slovenijom

Osvrnuo se i na konferenciju „Turizam 365“, održanu krajem prošlog tjedna u Tuhelju, a na kojoj je sudjelovao i slovenski premijer Janez Janša:

- Bila je to prigoda i za razgovore o suradnji između Hrvatske i Slovenije. Ne zaboravimo: ove je godine Hrvatsku već posjetilo 1.1 milijun slovenskih turista.

Izvrsni rezultati u turizmu, podrška Slovenije hrvatskom ulasku u Schengen i eurozonu & jačanje gospodarske suradnje!

Macron stiže u Hrvatsku

Predsjednik Plenković primio je i Francusku udrugu poslodavaca, a danas je istaknuo da je veliki interes francuske poslovne zajednice za investicije u Hrvatskoj.

U tom je kontekstu najavio da će Hrvatsku ove jeseni posjetiti i francuski predsjednik Emmanuel Macron:

Uoči posjeta predsjednika Macrona, pripremamo novi okvir za strateško partnerstvo koje će podići odnose dviju država na još višu razinu

Godina dana od terorističkog napada na Banske dvore

Ovog tjedna, 12. listopada, obilježena je godišnjica terorističkog napada na Banske dvore, prilikom kojeg je teško ranjen policijski službenik Oskar Fiuri.

Predsjednik Plenković istaknuo je da se g. Fiuri dobro oporavlja, a od nadležnih tijela očekuje da utvrde motive tog napada, otkriju tko sve stoji iza radikalizacije napadača i odakle mu oružje:

- Vjerujem da će većina u hrvatskom društvu, a tu posebno mislim na neke političke stranke, biti jednoznačni u osudi takvog napada i borbi protiv radikalizacije i nasilja. 

A A A