Vijesti
15. 10. 2021.

Oporbi mogu jasno poručiti - Nema ostavke, nema prijevremenih izbora, nema isprike!

Andrej Plenković za HTV: Tko nam to docira? SDP i Grbin koji u totalitarnoj maniri izbacuju ljude jer imaju različita mišljenja? “Možemo“ koji se koprca bez upravljačkih kapaciteta, prtlja, ne zna što je nadzorni odbor, a što uprava? Ili možda Most koji pravi cirkus na „Festivalima slobode“? Možda DP, čiji glavni tajnik tajno snima članove svoje stranke? HDZ koji vodim više od 5 godina već je dvaput uvjerljivo pobijedio na parlamentarnim izborima i zadobio demokratski legitimitet. * Indikacije na globalnom tržištu nafte upozoravale su na novo poskupljenje u utorak. Stoga smo ograničavanjem maksimalne cijene benzina i dizela na mjesec dana preventivno djelovali kako bismo spriječili udar na standard naših građana i osigurali stabilnost gospodarstvenicima. 

U središnjem dnevniku HTV-a s predsjednikom Vlade RH i HDZ-a razgovarao je novinar Branko Nađvinski.

Donosimo ključne poruke Andreja Plenkovića:

O PRESUDI VRHOVNOG SUDA

Oporbi jasno poručujem - Nema ostavke, nema prijevremenih izbora, nema isprike! Prema presudi, HDZ se kao pravna osoba našao odgovoran zbog djela zlouporabe položaja koji je počinio pojedinac, tj. tadašnja službena osoba Ivo Sanader. To je članak 291. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona. HDZ-ova odgovornost, ne i krivnja, derivirana je iz protuzakonitih postupanja pojedinca.

Otklanjam bilo kakvu odgovornost sadašnjeg vodstva HDZ-a za djela pojedinaca, i to otprije više od desetljeća!

Današnji HDZ, HDZ koji vodim već više od 5 godina, već je dvaput uvjerljivo pobijedio na parlamentarnim izborima, dvaput zadobio povjerenje građana i demokratski legitimitet. A i osobno sam dvaput izabran za predsjednika HDZ-a u demokratskoj proceduri. Uostalom, nisam niti bio član HDZ-a u vrijeme tih inkriminiranih djela Ive Sanadera. HDZ je već platio političku cijenu za slučaj Fimi media - na parlamentarnim izborima 2011. godine. I točka.

O TOTALITARNIM MANIRIMA SDP-a

Moj protukandidat prije godinu i pol dana nije izbačen kroz prozor iz HDZ-a, kao što je Grbin izbacio Bernardića - valjda jer imaju razlike u mišljenjima. Kovač je član HDZ-a, Karamarko, Brkić, Stier i Tolušić članovi su HDZ-a. Jedino Darko Milinović, koji je kao Šolević u vrijeme „jogurt revolucije“ došao pred Središnjicu s četiri autobusa naših dragih Ličana, više nije član HDZ-a. Hasanbegović i Penava? Sami su otišli na liste drugih stranaka i prema Statutu HDZ-a prestali biti naši članovi.

Da nam docira tiranin Grbin? No way! Da nam sole pamet Most, Možemo & DP? No way! Za njih smo NBA, a oni lokalna liga!

Zašto to govorim? Jer nam se usuđuju docirati oni koji imaju totalitarne manire, a to je SDP. Nezabilježeno je da netko izbaci 18 zastupnika iz vlastitog kluba i kaže im „doviđenja“, a izbori za Hrvatski sabor održani su tako reći jučer!

O HISTERIČNOJ OPORBI

Tko nam to još želi docirati? “Možemo“ koji se koprca, prtlja, ne zna što je nadzorni odbor, a što uprava, koji iskazuje posvemašnji nedostatak upravljačkih kapaciteta? Ili možda Most koji radi cirkuse na „Festivalima slobode“? Možda Domovinski pokret - čiji glavni tajnik tajno snima članove vlastite stranke?

O MIRNOJ SEZONI GRIJANJA

Porastom cijene energenata bavimo se već nekoliko tjedana i na državnoj i na međunarodnoj razini. Svi moji međunarodni kontakti od početka rujna završavaju upravo na toj temi. U srijedu je Europska komisija izašla s dokumentom o srednjoročnim mjerama za plin i struju kako bi se ublažili negativni efekti na građane i gospodarstvo. Što se tiče cijena plina i struje za kućanstva, tu hrvatski građani mogu biti mirni preko cijele zime - zasigurno neće doći do poskupljenja.

Plin i struja za kućanstva neće ni za lipu poskupjeti najmanje do proljeća, što Hrvatsku stavlja u bitno bolji položaj od većine zemalja!

O OGRANIČAVANJU CIJENE GORIVA

Nakon analize kretanja na globalnom tržištu nafte, indikacije su upozoravale na novo poskupljenje već u utorak. Stoga smo ograničavanjem maksimalne cijene benzina i dizela na mjesec dana preventivno djelovali kako bismo spriječili udar na standard naših građana i osigurali stabilnost gospodarstvenicima. 

Ograničili smo cijenu motornog benzina na 11 kuna i 10 lipa, a dizelskog goriva na 11 kuna!

O ZAKONU O OBNOVI

Smisao izmjena Zakona o obnovi jest ubrzati i pojednostaviti proceduru obnove Banovine i Zagreba. Prvotni zakon donijeli smo širokim konsenzusom. Što god je oporba bila sugerirala, uvažili smo na temelju inputa struke - od arhitekata i građevinara do pravnika i konzervatora. Nema te struke koja nije sudjelovala u izradi zakona. U praksi se, međutim, pokazalo da zamršeni imovinsko-pravni odnosi usporavaju proces. Napravili smo analizu svih „uskih grla“, ponovno konzultirali struku te predložili Hrvatskom saboru da usvoji izmjene u hitnoj proceduri.

360 milijuna kuna za potresom pogođena područja! Novim zakonom otklanjamo probleme koji su usporavali obnovu!

O COVID POTVRDAMA

Nekima je u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi teško testirati se - iako to traje tek nekoliko sekundi. Država nikog ne sili da se cijepi, ali što se tiče testa - nemojmo biti neozbiljni! Kakav je to problem?!

O ZAŠTITI GRANICE

Nećemo dizati žicu prema našem narodu u Bosni i Hercegovini. Brinemo o Hrvatima u BiH. Već godinama tisuće naših policajaca čuvaju granicu od nezakonitih migracija, ali ne postoji nikakav nalog za primjenu neopravdane, prekomjerne sile.

Hrvatska ima zadaću štititi granicu & sprječavati nezakonite migracije. Pritom se moraju poštivati zakoni i međunarodni propisi

O REFORMI PRAVOSUĐA

Što je Milanovićeva vlada očekivala 2013. kada su treći put na istu funkciju imenovali tadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda g. Hrvatina, i to iz redova samih sudaca Vrhovnog suda? Nisam tada pročitao nijedan komentar, nijedan članak, nijedan dramatični apel da će baš izbor predsjednika VS-a biti „prijelomna točka reforme pravosuđa“. To su priče za malu djecu. Reformu pravosuđa predlaže Vlada svojim zakonskim aktima, a zakone donosi Sabor. Sve to više-manje radi izvršna vlast.

Podrška kandidaturi sudaca Dobronića i Mrčele - Želimo vratiti fokus na stvarnu reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije!

Predsjednik Milanović je prije nekoliko mjeseci kandidirao profesoricu Đurđević suprotno onom što nalažu Ustav i Zakon o sudovima, što je u konačnici potvrdio i Ustavni sud. Nema tu nikakve „sage“, jednostavno, ne-kandidatkinja koja je u protuzakonitoj proceduri htjela postati predsjednica VS-a nije dobila potporu.

O NEOVISNOM PRAVOSUĐU

Sve ove mjesece vrte se teze da „HDZ utječe na pravosuđe“, da je „pravosuđe HDZ-ovo“, „Šeksovo“, da smo mi neki „ajatolasi pravosuđa“. Pa valjda bi onda u slučaju Fimi media Vrhovni sud makar ukinuo presudu Županijskog suda i vratio na ponovno suđenje ili je čak i preinačio i oslobodio HDZ. Te teze su nebulozne, zlonamjerne, lažne i bezobrazne. Zato cijela ova priča ima više politički, nego pravni karakter.

Most i SDP zajedno u očajničkoj borbi protiv neovisnosti pravosuđa & razotkrivanja kriminala!

A A A