Vijesti
15. 10. 2021.

U najvećoj krizi stvorili smo najbolje preduvjete za gospodarski oporavak i ravnomjerni regionalni razvoj Lijepe Naše!

Možemo biti zadovoljni jer poslije gotovo dvije godine borbe protiv Covida RH ima više zaposlenih nego pretkrizne 2019. godine, a nezaposlenost je na 7%! Ulazimo u fazu ubrzanog oporavka, pri čemu su članstva u Schengenu i europodručju vanjskopolitički strateški ciljevi. Pred nama je generacijska šansa - moramo iskoristiti rekordnih 25 milijardi eura bespovratnih EU sredstava za koja smo se izborili u idućih 10 godina. Stojimo na raspolaganju svim županijama, gradovima i općinama kako bismo pomogli i podržali njihove razvojno-socijalne projekte - poručio je PVRH Andrej Plenković u Zaprešiću, na sastanku sa županima te predstavnicima Udruge gradova u RH i Hrvatske zajednice općina.

Prvi sastanak u tom formatu održan je u Zagrebu 19. prosinca 2016. radi uspostave načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama. Tada je dogovorena praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, u cilju njenog ravnomjernog regionalnog razvoja.

Partnerstvo naše Vlade sa županijama, gradovima i općinama ZA ravnomjerni razvoj svih krajeva Lijepe Naše!

Teme današnjeg sastanka bile su pandemija koronavirusa te uloga i obveze lokalne (regionalne) samouprave u sustavu civilne zaštite, izrada državnog proračuna za 2022. godinu, pripreme za uvođenje eura kao službene valute te prilike koje nude europski fondovi u financijskom razdoblju 2021.-2027.

Turistički rezultati iznad svih očekivanja

U uvodnom obraćanju predsjednik Vlade RH i HDZ-a istaknuo je da je ova, sad već petogodišnja praksa, stvorila sinergiju i povjerenje između Vlade te župana, gradonačelnika i načelnika. Poručio je da se od zadnjeg ovakvog susreta u lipnju Hrvatska suočila s tri izazova:

- Prvi je nastavak borbe protiv Covida. I u uvjetima pandemije Hrvatska je tijekom cijelog ljeta uspjela na karti ECDC-a ostati u narančastom i ostvariti izvrsne rezultate u turističkoj sezoni, iznad svih očekivanja, što je bio drugi izazov. Ostvarili smo 80% dolazaka u odnosu na rekordnu 2019. godinu, a i posezona se odlično razvija.

Izvrsni rezultati u turizmu, podrška Slovenije hrvatskom ulasku u Schengen i eurozonu & jačanje gospodarske suradnje!

Više zaposlenih nego u pretkriznom razdoblju

Treći izazov bilo je očuvanje radnih mjesta, što je također prošlo uspješno, a Vlada je djelovala i brzo i odlučno i odvažno i na vrijeme, kao i vrlo izdašno u smislu potpora privatnom sektoru:

- Izbjegli smo društveni rascjep, kao i val otpuštanja i stečajeva, osigurali smo egzistencije hrvatskim obiteljima. Namjerno, Vlada je tada privremeno odustala od politike smanjivanja deficita kako bi bila u stanju sve to osigurati. A rezultat? Hrvatska danas ima veći broj zaposlenih nego prije Covid krize. Zaokružili smo taj period bez težih posljedica za nacionalnu ekonomiju i naše građane.

Sada se - dodao je Andrej Plenković - nalazimo u fazi političke stabilnosti, a Vlada, župani, gradonačelnici i načelnici zajedno će raditi u sljedeće tri godine na boljitku u svim mogućim aspektima života građana.

Ograničenje cijene goriva

Nastavio je da Hrvatska, kao i cijeli svijet, kreće u fazu gospodarskoga oporavka, a zbog velike potražnje trenutačno je glavna tema u svijetu rast cijena energenata. Podsjetio je da je jučer Vlada na 30 dana ograničila maloprodajnu cijenu benzina i dizela, čime je još jednom povukla potez koji i nije neobičan u njenih pet godina mandata - a to je intervencionizam onda kada treba:

- Reagirali smo na vrijeme da spriječimo daljnji udar na standard naših građana zbog rasta cijena goriva. Vlada će pozorno pratiti daljnji razvoj situacije.

Ograničili smo cijenu motornog benzina na 11 kuna i 10 lipa, a dizelskog goriva na 11 kuna!

Ciljevi - Schengen, europodručje & apsorpcija EU novca

Što se tiče daljnjih zajedničkih ciljeva, kazao je da treba nastaviti napore prema dvjema dubljim integracijamana u Europskoj uniji - Schengenskom prostoru i europodručju:

- Pritom treba biti učinkovit u apsorpciji sredstava ii Višegodišnjeg financijskog okvira i Instrumenta „EU iduće generacije“, kao i sredstava za obnovu Zagreba, Banovine i ostalih u potresu pogođenih područja.

U najvećoj krizi stvorili smo najbolje preduvjete za razvoj! - zaključio je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

A A A