Vijesti
19. 10. 2021.

Potrebne promjene Izbornog zakona BiH - uz poštivanje legitimne zastupljenosti & ravnopravnosti hrvatskog naroda!

Andrej Plenković: Naša pozicija vrlo je jasna - želimo da se ispravi anomalija koja Hrvate dovodi u nepravedan položaj. Nije dobro da se jedan konstitutivni narod, a to su Hrvati, ne osjeća dobro u BiH. Pritom je Hrvatska najsnažniji zagovornik nastavka puta BiH prema članstvu u EU-u. Dragan Čović: Izborni zakon mora onemogućiti nametanje političkih predstavnika u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Federacije BiH te na jednak način osigurati legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković primio je zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika HDZ-a BiH prof. dr. sc. Dragana Čovića. Priopćenje iz Banskih dvora donosimo u cijelosti:

Povezivanje BiH i Hrvatske, BiH i Europe

Na sastanku se razgovaralo o nastavku europskog puta Bosne i Hercegovine, suradnji Hrvatske i BiH u borbi protiv COVID-a, promjenama Izbornog zakona BiH, kao i o uspješno završenim projektima, poput nedavno otvorenog mosta Svilaj i spojenog mosta Gradiška.

Ovaj most povezuje RH i BiH, ali se međusobno povjerenje može graditi samo ako su tri konstitutivna naroda uistinu ravnopravna!

Hrvati iz BiH pomažu u obnovi

U povodu nedavnog posjeta Dragana Čovića Petrinji - zajedno sa Stožerom civilne zaštite RH - predsjednik Plenković zahvalio je Hrvatima iz BiH na donacijama i pomoći u obnovi oštećenih zgrada na potresom stradalom području.

Petrinja: Izaslanstvo Hrvata iz BiH - i dalje pomoć u obnovi

Konstitutivnost naroda - temelj ustavnopravnog uređenja

Govoreći o promjenama Izbornog zakona BiH, Dragan Čović istaknuo je da rješenja koja je ponudio na prethodnim razgovorima s političkim akterima u BiH i predstavnicima međunarodne zajednice u potpunosti implementiraju sve odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava te su zasnovana na načelu kojeg obje presude izdvajaju kao temelj ustavnopravnog uređenja - konstitutivnosti naroda.

Stvarna ravnopravnost Hrvata & reforma Izbornog zakona - preduvjet euroatlantskog puta BiH

- Izborni zakon mora razriješiti postojeću situaciju nametanja političkih predstavnika, osobito na razini Predsjedništva i Doma naroda Federacije BiH, te osigurati legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda na jednak način, uz omogućavanje potpunih aktivnih i pasivnih biračkih prava svim stanovnicima BiH - poručio je Čović.

Poštujući i duh i slovo Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma

Plenković je poručio da je Hrvatska najsnažniji zagovornik nastavka puta BiH prema članstvu u Europskoj uniji, koji jedini garantira reformski i razvojni smjer BiH. Naglasio je da je za promjene Izbornog zakona važno postići dogovor svih političkih aktera u BiH, poštujući i duh i slovo Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma te legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda:

Nužno osigurati punu ravnopravnost i legitimnu zastupljenost Hrvata

- Naša pozicija vrlo je jasna: želimo da se ispravi anomalija koja Hrvate dovodi u nepravedan položaj. Nije dobro da se jedan konstitutivni narod, a to su Hrvati, ne osjeća dobro i da se ne osjeća zastupljeno - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

A A A