Vijesti
23. 10. 2021.

Predsjednik Andrej Plenković ponovno u Bruxellesu nametnuo pitanje neravnopravnosti Hrvata u BiH

„Hrvatska se ustrajno zauzima za dogovor o izmjenama Izbornog zakona kako bi Hrvati, kao konstitutivni narod, bili legitimno zastupljeni i ravnopravni u najvišim institucijama BiH. Europska unija, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, treba pomoći da se pravodobno postigne taj dogovor s obzirom da se opći izbori u BiH održavaju već za godinu dana“.

„Tijekom rasprave o stanju na jugoistoku Europe i zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija, još jedan put sam upozorio europske lidere na neravnopravnost naših sunarodnjaka u BiH“ - istaknuo je hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a.

I na Europskom vijeću i na summitu EPP-a

Tu je temu Andrej Plenković otvorio ne samo na (dvodnevnom) sastanku Europskog vijeća, tijela koje okuplja premijere i šefova država članica Europske unije, nego i na pripremnom summitu EPP-a (Europske pučke stranke), najjače i najveće političke obitelji Starog kontinenta, na kojem redovito sudjeluje i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Hrvatska ima potporu velikog broja EU članica za svoj stav o BiH - Sva tri konstitutivna naroda moraju biti istinski ravnopravna!

Što se tiče sastanka Europskog vijeća, napomenuo je da je zadovoljan kvalitetom rasprave o pitanju položaja Hrvata u BiH:

- U raspravu se, nakon što sam otvorio temu, uključilo više čelnika: Angela Merkel, Viktor Orban, Janez Janša, Pedro Sánchez, Josep Borell...

Legitimna zastupljenost Hrvata

„Hrvatska se ustrajno zauzima za dogovor o izmjenama Izbornog zakona kako bi Hrvati, kao konstitutivni narod, bili legitimno zastupljeni i ravnopravni u najvišim institucijama Bosne i Hercegovine“ - naglasio je premijer Plenković.

Potrebne promjene Izbornog zakona BiH - uz poštivanje legitimne zastupljenosti & ravnopravnosti hrvatskog naroda!

Pomoć EU-a & SAD-a

Europska unija, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, treba pomoći da se pravodobno postigne dogovor o izmjenama Izbornog zakona u BiH s obzirom da se opći izbori u toj zemlji održavaju već za godinu dana - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Zagovaramo proširenje EU-a kao jedini pravi put razvoja naših susjeda, ali Hrvati u BiH moraju biti ravnopravni!

A A A