Vijesti
25. 10. 2021.

Domagoj Ante Petrić (1938. - 2021.)

U Zagrebu je u 83. godini preminuo istaknuti publicist, političar i diplomat, povratnik iz Argentine, koji je uz niz dužnosti u Ministarstvu povratka i iseljeništva te Ministarstvu vanjskih i europskih poslova bio i zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika. Odlaskom Domagoja Ante Petrića Hrvatska je izgubila velikog domoljuba, a HDZ uglednog člana.    

Domagoj Ante Petrić rodio se u Zagrebu 8. lipnja 1938. godine. Otac mu je bio dr. Ivo Petrić, liječnik rodom iz Dalmacije, a majka Rozalija rođ. Vlahović, učiteljica iz Zagreba.

S roditeljima i sestrom Višnjom emigrirao je iz Hrvatske početkom svibnja 1945. te nakon kraćeg egzila u Austriji i dvije godine po izbjegličkim logorima u Italiji, na Badnjak 1947. stiže u Republiku Argentinu, u Buenos Aires.

Novinar, sveučilišni predavač, publicist

Novinarstvom se bavi od studentskih dana, a u bogatoj žurnalističkoj karijeri vodio je i uređivao emisije na radiopostajama u glavnome argentinskom gradu te bio parlamentarni izvjestitelj. Među ostalima, njegove su članke objavljivale Argentinska katolička informativna agencija (AICA), španjolska EFE i talijanska ANSA.

Glavni urednik časopisa „Planteo“ i „Armas y Geostrategia“ te član Argentinskog društva pisaca i novinarskog društva „Circulo de la Prensa”, bio je i gostujući profesor političkog novinarstva na Universidad Argentina „John F. Kennedy“ u Buenos Airesu.

Tajnik u prvom predstavništvu RH u Argentini

Kritičkim osvrtima na prilike u bivšoj Jugoslaviji, Petrić je omogućavao hrvatskim iseljenicima u Južnoj Americi da se objektivno informiraju o tadašnjem položaju Lijepe Naše u Titovu i posttitovskom komunističkom režimu. Izdvajamo njegove kolumne u argentinskom časopisu na španjolskom jeziku Studia Croatica (pokrenutom u rujnu 1960.), koje su bile glasnik slobodne i demokratske hrvatske države.

Angažirajući se u politici, Petrić je obnašao dužnosti u Predsjedništvu Republike Argentine te u Tajništvu za demokratizaciju kulture i Savjetu predsjednika Republike Argentine, a nakon uspostave neovisne RH bio je tajnik za kulturu i informiranje u prvom predstavništvu Republike Hrvatske u Argentini.

Na poziv dr. Franje Tuđmana

Poslije 50 godina egzila, na poziv prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana Domagoj Ante Petrić vratio se 1995. u Hrvatsku, gdje je imenovan pomoćnikom ministra u ondašnjem Ministarstvu povratka i useljeništva.

Potom je 2000-tih djelovao u Službi za Hrvate izvan domovine u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a na kraju, do umirovljenja, obnašao je dužnost zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika. Nositelj je triju visokih državnih odličja za rad u korist Republike Hrvatske.

Odlazak velikog domoljuba

Odlaskom Domagoja Ante Petrića Hrvatska je izgubila velikog domoljuba, izravnog sudionika tih dana ponosa i slave '90-ih prošlog stoljeća, a HDZ svoga istaknutog člana.

Pokoj mu duši!

A A A