Vijesti
25. 10. 2021.

Vječno smo zahvalni Rudolfu Perešinu na herojstvu & žrtvi koju je podnio za Domovinu!

U povodu 30. obljetnice preleta Rudolfa Perešina borbenim avionom tzv. JNA iz Bihaća u Klagenfurt, PVRH Andrej Plenković susreo se s Ljerkom Perešin, suprugom poginulog legendarnog pilota: „Heroj Perešin svojim je hrabrim činom toga 25. listopada 1991. poslao snažnu poruku hrvatskom narodu, ali i velikosrpskom agresoru, da ćemo pobijediti u pravednome Domovinskom ratu!“. Dana 12. svibnja 2019. naša Vlada i tadašnji ministar obrane Damir Krstičević uspjeli su u RH vratiti znameniti Perišinov MiG-21, jedan od ključnih simbola Domovinskog rata.

Rudolf Perešin bio je prvi Hrvat koji je s borbenim avionom „JNA“, MiG-om 21, prešao na stranu Hrvatske vojske. Avion legendarnog hrvatskog pilota vraćen je iz Austrije u Hrvatsku 2019. godine, na čemu su predano radili Vlada RH, tadašnji ministar obrane general Damir Krstičević i hrvatska diplomacija - ističe se u priopćenju iz Banskih dvora.

„Povratak pobjednika“ Priča o Rudolfu Perešinu i njegovom MiG-u priča je o hrvatskoj slobodi!

,,Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!''

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković - nastavlja se u priopćenju - zahvalio je obitelji Perešin na hrabrosti, snazi i domoljublju, kao i na žrtvi pokojnog Rudolfa koji je dao svoj život za Hrvatsku i pružio veliki doprinos oslobađanju hrvatskog teritorija u Vojno-oslobodilačkoj akciji Bljesak.

Posebno će ostati upamćene riječi pokojnog Rudolfa Perešina: ,,Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!'', koje su pokazale jedinstvo i snagu hrvatskog naroda u namjeri ostvarivanja sna o slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj.

Trajno sjećanje na naše heroje

U povodu ove velike obljetnice, predsjednik Plenković je poručio da je na svima nama da osiguramo dostojanstvo hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima te da njegujemo trajno sjećanje na heroje Domovinskog rata te mladim generacijama prenosimo povijesnu istinu o velikosrpskoj agresiji:

- Rudolfu Perešinu, koji je pokazao odvažnost, ljubav i vjernost prema Domovini te podnio najveću žrtvu za njezinu slobodu, dugujemo vječnu zahvalnost i poštovanje.

„Svi Hrvati, uz svoj rodni grad, u srcu nose i Vukovar!

Zahvala gđe Perešin

Gospođa Ljerka Perešin zahvalila je na organizaciji prijema u Vladi RH u povodu 30. obljetnice preleta te istaknula da njihova obitelj cijeni sve što hrvatska država čini kako bi se očuvalo sjećanje na pokojnog Rudolfa Perešina, koji je dao život za svoju Hrvatsku.

Na sastanku na kojem su bili i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te posebni premijerov savjetnik za obranu Damir Krstičević - zaključuje se u priopćenju iz Banskih dvora - razgovaralo se i o organizaciji 25. Susreta za Rudija u rujnu sljedeće godine u Gornjoj Stubici, tradicionalne manifestacije koja se održava u spomen na Rudolfa Perešina te uključuje aeromiting i kulturno-zabavni program, a događaj financijski podržava Ministarstvo hrvatskih branitelja.

A A A