Vijesti
25. 10. 2021.

Prema zadnjim procjenama, rast BDP-a u 2021. bit će veći od 8%! Stvorili smo čvrsti temelj za gospodarski oporavak - brži od svih očekivanja!

(VIDEO) Andrej Plenković nakon redovite sjednice nacionalnog vodstva HDZ-a: Zahvaljujući našim mjerama i sjajnoj turističkoj sezoni, anulirali smo gospodarski pad od 8% - koji je 2020. prouzročio COVID. U pravim trenucima stisnuli smo prave botune. Uz rekordna europska sredstva za koja smo se izborili, ovo će desetljeće biti desetljeće razvoja Hrvatske! U srijedu ću u Hrvatskom saboru predstaviti Godišnje izvješće o radu Vlade RH, tako da će zastupnici moći komentirati i ove dobre ekonomske pokazatelje.

„U četvrtak ćemo pak na sjednici u Banskim dvorima usvojiti prijedloge rebalansa za 2021. i proračuna za 2022. te ih uputiti u Hrvatski sabor“ - također je izdvojio predsjednik naše Vlade i naše stranke.

Donosimo i ostale naglaske iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na novinarska pitanja:

O SJEDNICI

Na zajedničkoj sjednici Predsjedništva, Nacionalnog vijeća te zastupničkih klubova HDZ-a u Hrvatskom saboru i Europskom parlament razmotrili smo sve važnije teme iz proteklog tjedna i najavili nove aktivnosti. Stranačka tijela izrazila su zadovoljstvo angažmanom našega saborskog kluba prošlog tjedna, posebice u raspravi o Strategiji suzbijanju korupcije. Što se tiče izbora glavnog ravnatelja HRT-a, očekujemo da javni servis radi u najboljem interesu građana.

Raspao se Cirkus "Oporba", završio je otužni show

O SLUČAJU FIMI MEDIA

Razgovarali smo i o presudi Vrhovnog suda. Donijeli smo odluku o izmjeni Financijskog plana HDZ-a za ovu godinu, uvrstivši dodatni rashod od oko 14.3 milijuna kuna. Odluku sam potpisao, vjerojatno ćemo već u utorak uplatiti taj iznos u Državni proračun.

Otklanjam bilo kakvu odgovornost sadašnjeg vodstva HDZ-a za djela pojedinaca, i to otprije više od desetljeća!

O SLUČAJU INA-MOL

Presuda Vrhovnog suda protiv Ive Sanadera u slučaju INA-MOL u međunarodnom arbitražnom postupku ide u prilog Hrvatskoj. I dalje ćemo štititi nacionalne interese. Od pravnih zastupnika koji zastupaju RH u toj arbitraži zatražili smo da uvrste presudu u dokumentaciju.

O SUZBIJANJU EPIDEMIJE

U novom smo valu, daljnja borba protiv širenja epidemije koronavirusa ići će u tri smjera. Prvi je promoviranje treće doze cjepiva, drugi snažnija kontrola korištenja maski u zatvorenim prostorima, a treći da ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, u koordinaciji sa županijskim stožerima, razmotri mogućnost prelaska pojedinih obrazovnih ustanova na online nastavu.

Gotovo 9.000 preminulih od COVID-a veliki je danak koji, nažalost, plaćamo. No cjepivo štiti od težih posljedica - nema razloga da brojke budu ovako visoke

Cijelo vrijeme na snazi je niz zdravstveno-zaštitnih mjera i preporuka, no čini se da smo svi malo relaksiraniji nego što bismo to trebali biti. Trend nije dobar, stoga još jednom pozivam građane da se cijepe i da se pridržavaju onoga elementarnog: maske, higijena, pranje ruku, distanca, prozračivanje. Budimo odgovorni i iskoristimo alate koji su na raspolaganju. Od ukupnog broja oboljelih na respiratoru 77% njih nije cijepljeno.

O UVOĐENJU EURA

Prikupljanje potpisa za referendum o uvođenju eura? O tom - potom.

Neće uspjeti politikantski pokušaji sprječavanja ulaska Hrvatske u eurozonu!

A A A