Vijesti
28. 10. 2021.

Potvrdili smo izvrsne odnose Malte i Hrvatske! Hvala na potpori našem ulasku u europodručje & Schengen!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima malteškog predsjednika Georgea Vellu. Razgovarali su o borbi protiv Covida, gospodarskoj razmjeni, klimatskim izazovima, kao i migracijama te zaštiti vanjske granice Europske unije. Obostrano je izražena spremnost na daljnje osnaživanje ekonomske i kulturne suradnje, kao i sudjelovanje u zajedničkim znanstvenim i istraživačkim projektima.

Na sastanku su potvrđeni odlični bilateralni odnosi dviju države, koje osim članstva u Europskoj uniji veže i sredozemna pripadnost te kulturna razmjena i suradnja. 

Iz Atene (2): Hrvatska je od danas članica EU MED! Time smo osnažili svoj međunarodni utjecaj & mediteransku pripadnost!

Daljnje jačanje gospodarskih odnosa

Razmijenjena su iskustva u borbi protiv pandemije COVID-19, kao i planovi za daljnji gospodarski oporavak. Obostrano je izražena spremnost na daljnje jačanje gospodarskih odnosa Hrvatske i Malte, kao i sudjelovanje u zajedničkim znanstvenim i istraživačkim projektima.

Premijer Plenković i predsjednik Vella razgovarali su i o klimatskim izazovima te važnosti zelene i energetske tranzicije, kao i migracijama te zaštiti vanjskih granica EU-a.

Hrvatska zatražila više europskog novca za zaštitu vanjskih granica EU-a! Emmanuel Macron stiže u Zagreb!

Potpora za Schengen & eurozonu

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a predstavio je iduće korake Hrvatske na putu prema članstvu u Schengenskom prostoru i europodručju - što Malta podupire.

Uz predsjednika Plenkovića, bili su ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

A A A