Vijesti
12. 11. 2021.

Izborne promjene - preduvjet stabilnosti BiH & nastavka njenoga europskog puta!

Članovi HDZ/EPP izaslanstva u Europskom parlamentu Željana Zovko, Sunčana Glavak, Tomislav Sokol i Karlo Ressler susreli su se u Bruxellesu sa zamjenikom ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josipom Brkićem. Izrazivši zabrinutost stanjem u zemlji, naši eurozastupnici opetovano su pozvali na prijeko potrebne izmjene Izbornog zakona, koje će osigurati legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda.

Tijekom razmjene mišljenja o trenutačnom stanju u susjednoj nam zemlji, HDZ-ovi europarlamentarci istaknuli su snažnu podršku europskom putu BiH, a Josip Brkić ih je potom upoznao s predstojećim aktivnostima na tom polju, uključujući daljnju provedbu reformi i 14 ključnih prioriteta Komisije.

Legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda

Podsjetimo, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković nedavno se dvaput sastao s predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i prvim čovjekom HDZ-a BiH prof. dr. sc. Draganom Čovićem.

Jasno je poručio da je Hrvatska najsnažniji zagovornik nastavka puta BiH prema članstvu u Europskoj uniji, koji jedini garantira reformski i razvojni smjer BiH. Naglasio je, također, i da je za promjene Izbornog zakona važno postići dogovor svih političkih aktera u BiH, poštujući i duh i slovo Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma te legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda.

Stvarna ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH & njihovo legitimno predstavljanje - temelji pravednog Izbornog zakona!

Komšić ne predstavlja hrvatski narod

O važnosti i nužnosti promjene Izbornog zakona BiH i stvarnoj ravnopravnosti triju naroda nedavno je govorio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Poručio je da Željko Komšić ne predstavlja hrvatski narod, jer ga Hrvati nisu niti izabrali:

- Sve je vidljiviji njegov strah da će uslijed nužne izborne reforme, koja će Hrvatima osigurati ravnopravnost i eliminirati svaki oblik diskriminacije, izgubiti svoj položaj u Predsjedništvu BiH.

Promjena izbornog zakona osigurat će ravnopravnost i legitimnu predstavljenost hrvatskog naroda & stabilnost i prosperitet BiH

A A A