Vijesti
13. 11. 2021.

Svjetska agencija Fitch povisila investicijski rejting Hrvatske s BBB- na BBB, s pozitivnim izgledima za rast!

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković: Odlična vijest! Ova je odluka priznanje našem ubrzanom gospodarskom oporavku unatoč COVID-u, poruka ohrabrenja, znak povjerenja u smjer kojim vodimo RH. Već jednom smo imali kreditni rejting BBB, ali nikada s pozitivnim izgledima! Ovo je 6. put u 6 godina moje Vlade da se Hrvatskoj podiže kreditni rejting, a međunarodne financijske institucije temelje svoje pozitivne ocjene upravo na političkoj i ekonomskoj stabilnosti naše zemlje. Preuzimajući upravljanje državom obvezali smo se odgovorno voditi javne financije - najviši rejting u povijesti RH potvrđuje da to i činimo! Uz ovakav kredibilitet, u poziciji smo uvesti euro u zacrtanom roku, u siječnju 2023. godine!

Nakon što je agencija Fitch podigla hrvatski kreditni rejting za jednu razinu, ističući napredak RH u pripremama za uvođenje eura i snažni oporavak gospodarstva od COVID krize, predsjednik Vlade i HDZ-a naglasio je da je ulazak Hrvatske u eurozonu 2023. godine - izvjestan!

Najbolji kreditni rejting u povijesti Republike Hrvatske!

Odluka agencije Fitch - dodao je - veliko je priznanje našem ubrzanom gospodarskom oporavku u vrlo zahtjevnim okolnostima, poruka ohrabrenja, znak povjerenja u smjer kojim vodimo RH:

- Preuzimajući upravljanje državom, obvezali smo se odgovorno voditi javne financije - najviši rejting u povijesti Hrvatske potvrđuje da to i činimo! Uz ovakav kredibilitet, u poziciji smo uvesti euro u zacrtanom roku!

Uvođenje eura donosi korist našim građanima & nacionalnoj ekonomiji! Hrvatska će 1. siječnja 2023. biti spremna ući u eurozonu!

Podizanje našeg rejtinga snažan je signal investicijskoj javnosti o ispravnosti smjera Vladine ekonomske i fiskalne politike - nastavio je Andrej Plenković:

- Ovo je najbolji kreditni rejting u povijesti Republike Hrvatske! Već jednom smo imali kreditni rejting BBB, ali nikada s pozitivnim izgledima! Ovo je 6. put do početka 6 godine moje Vlade da se Hrvatskoj podiže rejting. Fitch triput, Standard & Poor's dvaput, a Moody's jedanput. A međunarodne financijske institucije temelje svoje pozitivne ocjene upravo na političkoj i ekonomskoj stabilnosti naše zemlje.

Znamo kuda idemo i što je dobro za Hrvatsku!

Podsjetio je i na još jednu odličnu vijest - Europska komisija nedavno je u svojim prognozama Hrvatskoj povećala projekciju rasta realnog BDP-a s 5.4 na 8.1%:

- I to je poticaj za nastavak reformi i jačanje konkurentnosti našeg gospodarstva te stvaranje novih radnih mjesta. Ova vrsta "vjerodajnica" i legitimiteta pomaže svima, i gospodarstvenicima, malim i velikim, i građanima. Naša Vlada zna kuda ide i što je dobro za Hrvatsku!

Europska komisija podigla prognozu gospodarskog rasta RH u 2021. s 5.4 na 8.1%. To je 3. najsnažniji rast u EU-u!

Što se tiče stabilnosti javnih financija, predsjednik Plenković je napomenuo da je prije izbijanja koronakrize bio ostvaren i proračunski suficit:

- Da nije bilo pandemije, hrvatski javni dug već bi iduće godine bio ispod 60% BDP-a. Zbog korone i lanjskog pada BDP-a napravljeno je nekoliko koraka unatrag, no već je ove godine ostvaren povratak na raniju putanju smanjivanja javnog duga.

Obećajmo manje - isporučimo više!

Iznova je izdvojio i ostale pozitivne ekonomske pokazatelje, poput rasta industrijske proizvodnje, robnog izvoza, građevinarstva i turizma, a podsjetio je na izdašna europska sredstva koja su na raspolaganju Hrvatskoj za razvoj u ovom desetljeću:

- I Vlada RH nedavno je podigla procjenu rasta hrvatskog BDP-a u 2021. s 5.2 na 9.0%, a Fitch naglašava da su rezultati hrvatske turističke sezone iznad i najoptimističnijih očekivanja. Ako postoji verificirana potvrda one krilatice "obećajmo manje, isporučimo više", onda se ona sada potvrdila, i to s više meritornih instanci.

Hrvatska danas ima 42.000 zaposlenih više nego lani & 20.000 više nego u pretkriznoj 2019. godini!

60% cijepljenih odraslih osoba

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a zaključio je konferenciju za medije još jednom dobrom vijesti: danas ili sutra Hrvatska bi trebala prijeći 60% cijepljenih odraslih osoba barem jednom dozom.

- To je dobro, ali moramo učiniti daljnje korake u zaštiti zdravlja svih naših ljudi, jer je to usko povezano s ekonomijom i financijama. Ponovno pozivam da se cijepe svi sugrađani koji to još nisu učinili.

Bolest ne bira - protiv nje se ne može boriti samo dio građana, nego jedino svi zajedno

A A A