Vijesti
14. 11. 2021.

Nastavak podrške hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima novoimenovanoga srijemskog biskupa koadjutora mons. Fabijana Svalinu. „Surađivat ćemo na dobrobit hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Nastavit ćemo s projektima kojima želimo poboljšati status naših sunarodnjaka te očuvati njihov vjerski, kulturni i jezični identitet“.

Čestitajući mu na imenovanju, hrvatski premijer najavio je mons. Svalini nastavak dosadašnje podrške hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji u ostvarivanju ciljeva koji su joj važni:

- Surađivat ćemo na dobrobit hrvatske nacionalne manjine te nastaviti s projektima kojima želimo poboljšati njezin status te očuvati vjerski, kulturni i jezični identitet naših sunarodnjaka.

PORUKA OHRABRENJA: Rodna kuća bana Josipa Jelačića predana na uporabu hrvatskoj zajednici

Zahvala mons. Svaline

U izjavi za Hrvatski katolički radio nakon susreta u Banskim dvorima, mons. Svalina istaknuo je da je s naslova službi koje je dosad obnašao želio zahvaliti premijeru i ministrima na plodonosnoj suradnji na različitim područjima:

- Zamolio sam za podršku i u budućem radu i poslanju koje imam kao biskup koadjutor na dobrobit vjernika u Srijemskoj biskupiji. Nama je kao Crkvi važno da možemo svoju evangelizacijsku dimenziju jasnije ostvarivati, a to je rast u vjeri.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa & Hrvatske katoličke mreže

Papa Franjo 7. listopada, na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice, imenovao je biskupom koadjutorom u Srijemskoj biskupiji u Republici Srbiji mons. Fabijana Svalinu, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, ravnatelja Hrvatskog Caritasa i ravnatelja Hrvatske katoličke mreže.

Mons. Fabijan Svalina rođen je 7. studenog 1971. u Đakovu. Studirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1997. u svome rodnom gradu.

Zaređenje 21. studenog u Srijemskoj Mitrovici

Novoimenovani srijemski biskup Svalina prvi put se susreo sa svećenicima Srijemske biskupije u srijedu, 10. studenog, u Petrovaradinu. Mons. Svalina zaredit će se u nedjelju, 21. studenog, u katedrali sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici.

Glavni zareditelj bit će tajnik za odnose s državama Svete Stolice nadbiskup mons. Paul Richard Gallagher, a suzareditelji đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić i srijemski biskup mons. Đuro Gašparović.

A A A