Vijesti
15. 11. 2021.

Proračun Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH za iduću godinu povećan za gotovo 100%!

PVRH Andrej Plenković: Ove godine iznosi 81 milijun kuna, a 2022. planiramo nešto više od 150 milijuna! Vjerujem da će Hrvati u BiH i u državama u kojima su nacionalna manjine, ali i u iseljeništvu diljem svijeta, biti zadovoljni kad vide da smo udvostručili sredstva za njihove projekte i programe. Državni tajnik Zvonko Milas: Ovo je novi iskorak u potpori koju ova Vlada RH i inače kontinuirano pruža našim sunarodnjacima. Briga o Hrvatima izvan RH naša je ustavna, moralna i ljudska dužnost!

Hrvatska će iz proračuna isplatiti 6 milijuna kuna za Program potpore Sveučilištu i Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru - odlučila je naša Vlada RH na zadnjoj sjednici prošlog četvrtka.

Korona, potresi, migrantski pritisak… Uza za sve nedaće koje su nas pogodile, ni u jednom trenutku nije stao proces jačanja HV-a!

Zdravstvo, kultura, obrazovanje…

Pritom je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković naglasio da je proračun Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske za iduću godinu povećan za gotovo 100 posto:

- Godine 2021. iznosi 81 milijun kuna, a 2022. za naše Hrvate izvan Hrvatske planira se nešto više od 150 milijuna! Potpomažemo zdravstvo, kulturu, obrazovanje… to je stalna poruka Vlade RH. Vjerujem da će Hrvati u BiH i u državama u kojima su nacionalna manjina, ali i u iseljeništvu diljem svijeta, biti zadovoljni kad vide da smo predložili gotovo 100 postotno povećanje proračuna kako bismo podržali njihove projekte i programe.

Hrvatska ima trajnu obvezu skrbiti o pravima & očuvanju identiteta naših sunarodnjaka u Crnoj Gori!

Novi iskorak naše Vlade RH

Ove odluke - poručio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i član Predsjedništva HDZ-a Zvonko Milas - nastavak su i novi iskorak u financijskoj potpori koju Vlada RH i nače kontinuirano pruža našim sunarodnjacima izvan Domovine:

- Zahvaljujem na znatno većim sredstvima nego dosad. Briga o Hrvatima izvan RH naša je ustavna, moralna i ljudska dužnost!

3 cilja: stvarna ravnopravnost Hrvata u BiH, zajamčeni politički predstavnici naše nacionalne manjine & osnaživanje veze između iseljeništva i Domovine

Unaprjeđenje položaja Hrvata u BiH

Ministar vanjskih i europskih poslova (i član središnjeg odbora HDZ-a) Goran Grlić Radman na sjednici je istaknuo sinergijsko djelovanje svih članova Vlade RH radi unaprjeđenja političkog položaja Hrvata u BiH kao  ravnopravnog, suverenog i konstitutivnog naroda u BiH.

Stvarna ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH & njihovo legitimno predstavljanje - temelji pravednog Izbornog zakona!

A A A