Vijesti
15. 11. 2021.

Hrvatska želi pomoći Kosovu na putu prema EU-u i daljnjoj međunarodnoj afirmaciji & intenzivirati odnose s tom prijateljskom državom

(PHOTO) Andrej Plenković u Prištini, u 1. službenom posjetu jednog hrvatskog premijera Republici Kosovo poslije 2011. godine: „Zauzimamo se za cjelovitost i stabilnost Kosova, nastojat ćemo mu pomoći u svim političkim i diplomatskim naporima“. Nakon što se sastao s premijerom Albinom Kurtijem, Plenkoviću je predsjednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu uručila medalju „Svete Terezije“ u znak zahvale za pomoć koju je RH pružila kosovskim državljanima nakon strašne prometne nesreće krajem srpnja kod Slavonskog Broda. Potom je obišao bazu KFOR-a i susreo se s pripadnicima hrvatskoga vojnog kontingenta.

„Hrvatska je bila među prvim državama koje su priznale Kosovo. Želimo pomoći prijateljskom Kosovu na putu prema Europskoj uniji i daljnjoj međunarodnoj afirmaciji. Nastojat ćemo mu pomoći u svim političkim i diplomatskim naporima, kao i u reformskom procesu“ - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon sastanka s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, s kojim se, kako je sam istaknuo, redovito i rado susreće na međunarodnim skupovima.

„Zauzimamo se za cjelovitost i stabilnost Kosova, poštujemo njegovu suverenost, zalažemo se za mir i normalizaciju odnosa te vjerujemo da će se nakon nedavnih napetosti nastaviti dijalog sa Srbijom. Podržavamo nastavak EU puta država jugoistočne Europe. Naravno, kada i ako ispune zadane uvjete“ - dodao je Andrej Plenković.

Osnaženje političkih i gospodarskih odnosa

Napomenuo je da su s Vladinim izaslanstvom u Prištini i predstavnici tvrtki Ericsson Nikola Tesla i Končar Elektroindustrije te Hrvatske gospodarske komore (HGK):

- Vode se intenzivni razgovori o jačanju gospodarske suradnje naše dvije zemlje, za što postoji prostor. RH je, od članica EU-a, 7. trgovinski partner Kosova. Prije COVID krize, na godišnjoj je razini razmjena iznosila više od 100 milijuna eura, a sigurni smo da može biti i veća.

Izrazivši zadovoljstvo posjetom, podsjetio je da je prije 10 godina boravio na Kosovu kao dio izaslanstva tadašnje premijerke Jadranke Kosor:

- Veselim se da će i ovaj susret pridonijeti učvršćivanja i osnaženju političkih i gospodarskih odnosa između Hrvatske i Kosova. 

Predsjednička medalja za hrvatskog premijera

Plenković se sastao i s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani-Sadriu, koja je i njemu i ravnatelju Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu Josipu Samardžiću uručila medalju „Svete Terezije“ u znak zahvale za pomoć koju je Hrvatska pružila kosovskim državljanima nakon strašne prometne nesreće krajem srpnja kod Slavonskog Broda.

Premijeri Plenković i Kurti u slavonskobrodskoj bolnici posjetili ozlijeđene putnike

Predsjednik Vlade i HDZ-a još jednom je izrazio sućut obiteljima poginulih te zahvalio vodstvu brodske bolnice i svim službama koji su promptno pomogli unesrećenima i osigurali njihov oporavak:

- Hrvatska je učinila za kosovske državljane sve što bi i za svoje.

Našim vojnicima najviše ocjene!

Na kraju službenog posjeta Republici Kosovo, Andrej Plenković obišao je bazu KFOR-a (Kosovo Force) u Prištini te se u Hrvatskoj kući „Vukovar“ susreo se pripadnicima hrvatskog kontingenta:

- O našim vojnicima čujemo same - pohvale. Najviše ocjene! Kao odgovorna članica NATO-a, RH pridonosi sigurnosti na jugoistoku Europe. Čestitke zapovjedniku 35. HRVCON-a brigadiru Borisu Dukariću!

Zapovjednik KFOR-a general Ferenc Kajári zahvalio je hrvatskom premijeru na doprinosu Lijepe Naše toj mirovnoj misiji, naglasivši visoku profesionalnost i predanost hrvatskih vojnika.

Sa zlatnim Glasnovićem u Janjevu

U Vladinu izaslanstvu bio je i osvajač zlatne medalje na OI u Rio de Janeiru Josip Glasnović, koji je podrijetlom iz Janjeva, no o tome više u drugom članku.

A A A