Vijesti
16. 11. 2021.

Sa zlatnim olimpijcem Josipom Glasnovićem u Janjevu, s predstavnicima hrvatske zajednice na Kosovu

PVRH Andrej Plenković: Naša Vlada preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH podupire niz projekata i programa naših sunarodnjaka na Kosovu. U prijedlogu proračuna za 2022. udvostručili smo, u odnosu na ovu godinu, sredstva za Hrvate izvan RH. Siguran sam da ćemo kroz ta ulaganja iskazati još konkretniju podršku Hrvatima iz Janjeva i Letnice!

Svečani državnički doček i sastanak s premijerom Albinom Kurtijem, primanje medalje „Svete Terezije“ iz ruku predsjednice Kosova Vjose Osmani-Sadriu, razgovori o intenziviranju gospodarske suradnje između dviju prijateljskih država, obilazak baze KFOR-a i druženje s hrvatskim vojnicima u toj mirovnoj misiji…

Tijekom službenog posjeta Republici Kosovo predsjednik Vlade RH i HDZ-a obišao je i Janjevo te se susreo s predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice - najstarije hrvatske dijaspore u svijetu.

Hrvatska želi pomoći Kosovu na putu prema EU-u i daljnjoj međunarodnoj afirmaciji & intenzivirati odnose s tom prijateljskom državom

2022. duplo veća sredstva za Hrvate izvan RH

Na mjestu susreta, u Crkvi svetog Nikole u Janjevu, Andrej Plenković bio je u društvu ne samo s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milasom, nego i s našim ovjenčanim streljačem Josipom Glasnovićem, osvajačem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Riju, koji je i sam podrijetlom janjevački Hrvat!

- Naša Vlada preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH podupire niz projekata i programa naših sunarodnjaka na Kosovu. U prijedlogu proračuna za 2022. udvostručili smo, u odnosu na ovu godinu, sredstva za Hrvate izvan RH. Siguran sam da ćemo kroz ta ulaganja iskazati još konkretniju podršku Hrvatima iz Janjeva! - poručio je predsjednik Plenković.

Unaprjeđenje prometne i školske infrastrukture

Izdvojio je i da je na sastanku s predsjednikom Vlade Republike Kosovo Albinom Kurtijem u Prištini razgovarao upravo o unaprjeđenju prometne i školske infrastrukture u Janjevu i Letnici:

- To je ključ za bolji život hrvatske nacionalne manjine na Kosovu!

Zahvalio je janjevačkom župniku don Mateju Paliću i predsjednika Udruge sv. Nikole Janjevo Sebastijanu Čolakiću na toplom gostoprimstvu, a zlatnom olimpijcu Glasnoviću na sudjelovanju u Vladinu izaslanstvu.

A A A