Vijesti
18. 11. 2021.

Predsjednik Hrvatskog sabora iz Vukovara: Teško je očekivati pomirenje sve dok Srbija ne prihvati odgovornost za zločine!

Gordan Jandroković: Mlađe generacije moraju znati povijesnu istinu - Hrvatska je bila žrtva svirepe velikosrpske agresije! Zahvalni smo herojima Domovinskog rata, pamtimo žrtve, pamtimo zločine i okupaciju. Da se nikad ne zaboravi! Istodobno, okrenuti smo budućnosti, gradimo i hrvatsku državu i Vukovar najbolje što znamo i možemo. Djecu moramo odgajati u duhu tolerancije, trebamo napraviti sve da se tenzije prevladaju, ali, jasno ponavljam, to očekujemo i od drugih. Srbija se treba suočiti sa svojom prošlošću.

Uoči Kolone sjećanja, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković - koji je u Gradu Heroju predvodio izaslanstvo Hrvatskog sabora na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2021. („Vukovar - mjesto posebnog pijeteta“) - kazao je u izjavi za medije da su sjećanja i rane još živi iako je prošlo 30 godina:

- Sasvim sigurno, Hrvati će zauvijek pamtiti Vukovar. Došli smo, još jednom, iskazati poštovanje Gradu Heroju, prisjetiti se svih žrtava koje su pale za slobodu Vukovara i cijele Lijepe Naše, zahvaliti hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji, posebno onima koji su izgubili svoje bližnje.

Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar!

Njegovanje istine & okrenutost budućnosti

Generacijama koje tada nisu bile rođene - nastavio je predsjednik Hrvatskog sabora - došli smo još jednom reći da se zlu treba suprotstaviti, da se moralo suprotstaviti:

- Zahvalni smo herojima Domovinskog rata, pamtimo žrtvu, pamtimo zločine u velikosrpskoj agresiji i okupaciju hrvatskog teritorija. Da se nikad ne zaboravi! Ali, istodobno smo okrenuti budućnosti, gradimo i hrvatsku državu i Vukovar najbolje što znamo i možemo.

Čuvamo sjećanje na žrtvu Vukovara, štitimo povijesnu istinu o velikosrpskoj agresiji & potičemo razvoj Grada Heroja!

Srbija mora prihvatiti odgovornost

Također je poručio da iz Srbije i dandanas dolaze poruke iz kojih se vidi da ne prihvaćaju odgovornost za agresiju i počinjene zločine:

- Naravno da to izaziva tenzije. S naše strane trebamo napraviti sve da se one prevladaju, ali to očekujemo i od drugih. Djeca moraju znati što je istina, a istina jest da je Hrvatska bila žrtva svirepe velikosrpske agresije. Teško je očekivati pomirenje bez istine i prihvaćanja odgovornosti onih koji su zločine i naredili i počinili.

Vukovar - temelj hrvatske države & simbol stradanja hrvatskog naroda, ali i nepobjedivog otpora velikosrpskoj agresiji

Djecu moramo odgajati da razmišljaju o budućnosti, da uvažavaju drugog i drukčijeg, ali isto tako moramo ih učiti o povijesnoj istini i podsjećati ih na ono što se stvarno dogodilo. Srbija se treba suočiti sa svojom prošlošću - zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Memorijalno groblje, general Zadro, Ovčara

Osim što je stupalo u Koloni sjećanja, izaslanstvo Hrvatskog sabora na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položilo je vijenac i zapalilo svijeće u spomen na hrvatske branitelje i civile koji su likvidirani, poginuli i nestali u agresiji na Vukovar 1991. godine.

Nakon molitve i svete mise za žrtve, saborsko izaslanstvo položilo je cvijeće na grobovima generala Blage Zadre i pukovnika Marka Babića, a potom vijenac kod Spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

POČAST ŽRTVAMA I U ŠKABRNJI

U Škabrnji je saborsko izaslanstvo predvodio potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader.

Potpredsjednik Sabora Ante Sanader sudjelovao na obilježavanju 30. obljetnice zločina u Škabrnji

A A A