Vijesti
19. 11. 2021.

Hrvatska će imati velike koristi od europskog proračuna!

Nakon što je neki dan Karlo Ressler (HDZ/EPP Group), kao najmlađi glavni pregovarač Europskog parlamenta u povijesti, uspio u Bruxellesu u posljednji čas postići dogovor s Europskom komisijom o rekordnom EU proračunu, danas je na konferenciji u Zagrebu predstavio sve benefite koje će u 2022. Hrvatska imati od tih gotovo 170 milijardi eura. „Gospodarski oporavak, malo i srednje poduzetništvo, turizam, zaštita granica, zdravstvo, mladi, znanost, digitalna i zelena tranzicija…“

„Iznimno sam zadovoljan, Europski parlament je zadovoljan. Ojačali smo proračun za 480 milijuna eura u odnosu na prvotni prijedlog Europske komisije! - istaknuo je naš eurozastupnik.

Oporavak, turizam, znanost, zdravstvo & digitalna i zelena tranzicija

Hrvatska će imati velike koristi od europskog proračuna za iduću godinu, i to iz svih EU programa - poručio je Karlo Ressler:

- U pregovorima su prioriteti EP-a bili gospodarski oporavak zemalja članica, turizam, znanost, zdravstvo te dodatni poticaji digitalnoj i zelenoj tranziciji. I svugdje smo postigli svoj cilj. Primjerice, za konkurentnost malih i srednjih poduzeća namijenjeno je 613 milijuna eura. Za program „Obzor Europa“, usmjeren na znanost i istraživanje, „izboksali“ smo povećanje od 100 milijuna eura, prvenstveno za podršku zdravstvenim sustavima.

Hrvatska danas ima 42.000 zaposlenih više nego lani & 20.000 više nego u pretkriznoj 2019. godini!

Za novi pak program EU4health izdvojeno je 840 milijuna eura - nastavio je - a za program za klimatske akcije i akcije zaštite okoliša LIFE ostvareno je povećanje od više od 50 milijuna eura”:

- Za program za mlade Erasmus+ predviđene su 3.4 milijarde eura, što je velik rast nakon „pandemijskog zastoja“. Znatno smo povećanje osigurali i kod mjera za borbu protiv Covida - dodatnih 125 milijuna eura.

Dodatna zaštita europske vanjske granice

Kao najveći amandman EP-a, Ressler navodi povećanje od 200 milijuna eura za prevenciju humanitarne krize u svijetu i zaštitu EU granice uslijed povećanog migracijskog pritiska:

- Ako želi biti globalno relevantan akter, Europa mora predvoditi aktivnosti u borbi protiv i pandemije i ilegalnih migracija. Htjeli smo, i uspjeli, dodatno zaštititi europske vanjske granice te osnažiti EU kapacitete kada je potrebna brza reakcija na nepredvidive okolnosti, poput onih u Afganistanu ili na granici s Bjelorusijom.

Hrvatska zatražila više europskog novca za zaštitu vanjskih granica EU-a! Emmanuel Macron stiže u Zagreb!

Podizanje životnog standarda

Europski proračun dio je rekordnog paketa oporavka kroz koji će RH na raspolaganju imati 25 milijardi eura, a korisnici će biti različite skupine hrvatskog društva, od studenata, poljoprivrednika, poduzetnika i policije do gradova i županija - zaključio Karlo Ressler:

- Time se nastoji postići da hrvatski standard bude što sličniji standardu najrazvijenijih zemalja Europske unije.

Hrvatskoj uplaćen predujam od 6.14 milijardi kuna za provedbu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti!

A A A