Vijesti
22. 11. 2021.

Slovenija je naš prijatelj i partner - Iznimno cijenimo potporu ulasku Hrvatske u Schengen & europodručje!

Iz Otočca na Krki. PVRH Plenković sudjelovao je sa slovenskim premijerom Janšom na otkrivanju spomen-obilježja u čast suradnji RH i Slovenije tijekom borbe dviju država za samostalnost: „Nijedno od otvorenih pitanja nije nepremostivo, ne smije biti prepreka daljnjem razvoju suradnje. Bivši premijeri Peterle i Gregurić iznašli su '90-ih, u najtežim okolnostima, rješenja za egzistencijalna pitanja. Sadašnji izazovi, iako veliki, lakši su nego oni s kojima su se njih dvojica suočavala - njihova nam je suradnja misao vodilja u formiranju i današnjih odnosa. U Hrvatskoj su i dandanas žive rane od strahota koje smo doživjeli u velikosrpskoj agresiji.

U prigodnom govoru nakon svečanosti otkrivanja predsjednik Vlade RH i HDZ-a istaknuo je da smo i nakon tri desetljeća, a posebno u vrijeme Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, pod dojmom strahota velikosrpske agresije Miloševićeva režima, uz ključnu ulogu „JNA“ i u Sloveniji i u Hrvatskoj:

- Slovenija se obranila ranije. Brzo, kada gledamo s povijesne distance. I kao što je Janez rekao, već u ovo doba prije 30 godina više nije bilo „JNA“ na teritoriju Slovenije. Hrvatska, nažalost, nije bila te sreće. Dio Lijepe Naše bio je okupiran do vojno-redarstvenih operacija Bljesak i Oluja 1995. te mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja. 

Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar!

Praktički su nam kompletne devedesete prošle u posljedicama velikosrpske agresije, a ožiljci i traume te bezumne politike Slobodana Miloševića osjećaju se, nažalost, i danas - dodao je Andrej Plenković.

Najbolši sosedi in prijatelji 

Poručio je da u tom kontekstu treba posebno vrednovati istinske, prijateljske i kvalitetne odnose Slovenije i Hrvatske:

- Ja se osobno vodim mišlju da su Slovenija i Hrvatska „najbolši sosedi in prijatelji“. Nijedno od otvorenih pitanja, nastalih zbog raspada bivše SFRJ, nije nepremostivo, ona ne smiju biti prepreka daljnjem razvoju suradnje, kvalitetnih gospodarskih, kulturnih, uopće društvenih odnosa između dvije zemlje.

Izvrsni rezultati u turizmu, podrška Slovenije hrvatskom ulasku u Schengen i eurozonu & jačanje gospodarske suradnje!

Sve važniji vanjskotrgovinski partneri 

Ponosan je - kazao je predsjednik Plenković - na način kako su slovenski premijer Janez Janša i on uredili međusobne odnose, unaprijedili dijalog, uveli konstruktivni pristup s ciljem da Hrvatska i Slovenija budu jedna drugoj sve važniji vanjskotrgovinski partneri:

- Više od 4 milijarde eura razmjene krasi COVID-om opterećenu 2020. godinu, što znači da u normalnim okolnostima možemo ići puno više i puno dalje. Posebno cijenimo činjenicu da na našem putu prema schengenskom prostoru i europodručju imamo Sloveniju kao prijatelja koji nas podržava i kao aktualnog predsjedatelja Vijećem EU-a koji nam aktivno pomaže da ostvarimo napredak u ostvarivanju tih strateških ciljeva. Velika hvala premijeru Janši!

Zahvala Greguriću i Peterleu

Posebno je zahvalio tadašnjim predsjednicima vlada Lojze Peterleu i Franji Greguriću koji su - kako je napomenuo - znali naći rješenja u najzahtjevnijim okolnostima rata, agresije, gospodarskih i financijskih posljedica te velikih humanitarnih tragedija:

- Često razmišljam kako je sve ovo što mi danas trebamo rješavati puno lakše i jednostavnije nego što ste vi imali u tim trenucima opstanka naroda i države te stjecanja međunarodnog priznanja. Nove će se generacije, odgovorne za unapređenje odnosa, truditi da sudbonosni trenuci koji vežu prijateljstvo između Slovenije i Hrvatske, Slovenaca i Hrvata, budu glavna misao vodilja u kreiranju zajedničke, što kvalitetnije budućnosti.

A A A