Vijesti
23. 11. 2021.

Kvantni skok u odnosima s Francuskom: Nabava Rafalea, strateško partnerstvo, potpora našem ulasku u Schengen i eurozonu!

Macronov dolazak u Zagreb, na poziv hrvatskog premijera, prvi je bilateralni posjet jednog francuskog predsjednika od naše neovisnosti. Potpisat će se Sporazum o (produbljenom) strateškom partnerstvu i ugovor o borbenim avionima. Francuska je prva vojna i jedina nuklearna sila EU-a te jedina stalna članica Vijeća sigurnosti iz EU-a. Andrej Plenković: „Gradimo mrežu strukturiranih odnosa s najjačim zemljama svijeta. Posjet je iznimno važan i zato što vjerujemo da će se finalna odluka o našem ulasku u Schengen donijeti u 1. polovici 2022. - upravo za vrijeme francuskog predsjedanja Vijećem EU-a. Imamo potporu Francuske. Pravni postupak pristupanja mogao bi započeti u prosincu ove godine, pred kraj slovenskog predsjedanja“.

Ugovorima o borbenim avionima i proširenju strateškog partnerstva dižemo odnose dviju država na razinu kakvu nikad nismo imali, što će unaprijediti našu suradnju u okviru EU-a, NATO-a, UN-a i ostalih međunarodnih organizacija, ali i u pogledu jugoistoka Europe - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a uoči posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Zagrebu 24. i 25. studenog.

Mreža strukturiranih odnosa s najjačim zemljama svijeta

To je dobro i korisno za Hrvatsku - nastavio je Andrej Plenković - „pletemo“ mrežu strukturiranih odnosa s najutjecajnijim zemljama svijeta:

- Unaprijedit ćemo i gospodarsku suradnju, a podrška ulasku RH u Schengen, ali i eurozonu, ugrađena je u ugovor o partnerstvu. To, naravno, ništa ne umanjuje naše odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkom i svim ostalim zemljama koje su nam važne.

Uoči posjeta predsjednika Macrona, pripremamo novi okvir za strateško partnerstvo koje će podići odnose dviju država na još višu razinu

Prva vojna sila & jedina nuklearna sila EU-a

Emmanuel Macron prvi je šef francuske države, jedne od stožernih članica EU-a, koji službeno dolazi u Hrvatsku. Stoga je i očekivano da je njegov posjet u srijedu i četvrtak iznimno važan za Hrvatsku, posebno jer Francuska početkom 2022. preuzima predsjedanje EU-om.

- Posjet se uklapa u strateške ciljeve Hrvatske za 2022. godinu, a to su Schengen, euro i jačanje obrambenih sposobnosti s borbenim avionima Rafale. Očekujemo potporu i za ulazak u OECD - najavili su iz Vlade RH.

Posjet se ocjenjuje iznimno važnim i u svjetlu činjenice da je Francuska prva vojna sila Europske unije, jedina nuklearna sila EU-a i jedina stalna članica Vijeća sigurnosti iz EU-a.

Plenković - službeni domaćin

Macronu, koji u dvodnevni posjet Zagrebu dolazi u srijedu navečer, službeni će domaćin biti upravo hrvatski premijer. Razlog za to leži u činjenici da je francuski predsjednik, u skladu sa svojim velikim ovlastima u polupredsjedničkom političkom sustavu, jedan od rijetkih šefova država koji sjedi u Europskom vijeću.

Kao takav, Macron je formalni kolega premijerima drugih država - dodali su iz Banskih dvora.

Vijenac kod Spomenika domovini

Prema vlastitoj želji, Macron će kod Spomenika domovini u Zagrebu, zajedno s hrvatskim premijerom, položiti vijenac za žrtve stradale u Domovinskom ratu.

Plenković i Macron potom će u Banskim dvorima potpisati novi Sporazum o strateškom partnerstvu: gospodarstvo, obrana, kultura, akademska i znanstvena razmjena, zajedničko djelovanje za stabilnost u jugoistočnoj Europi (RH postaje privilegirani francuski partner)…, a dvoje ministara obrane, Mario Banožić i Florence Parly, ugovor o nabavi Rafalea.

Francuski predsjednik posjet RH završava ručkom koji se organizira za pripadnike hrvatskog javnog, kulturnog, znanstvenog i sportskog života, a potom u četvrtak popodne putuje u Rim, gdje ga očekuje potpisivanje strateškog partnerstva s Italijom, i u petak posjet papi Franji u Vatikanu.

FRKA-PETEŠIĆ: Nikad sigurnija Hrvatska!

Predstojnik Ureda Predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić naglasio je za RTL Danas da će nabavkom 12 Rafalea Hrvatska dosegnuti razinu sigurnosti kakvu nikada nije imala do sada:

- Dobivamo najmoćniji zrakoplov na području između Njemačke i Grčke, što će povećati i geopolitičku važnost RH jer u blizini nema aviona koji se s Rafaleom može mjeriti. Isporuku očekujemo krajem 2023. godine.

Širimo „lepezu“ privilegiranih partnera

No ugovori koje potpisujemo - nastavio je - neće značiti kvantni skok samo za Hrvatsku vojsku i naše obrambene sposobnosti, nego i za odnose s Francuskom, čija je uloga danas ključna u arhitekturi Europe!

- Hrvatska time širi „lepezu“ privilegiranih partnera i, podcrtavam, jača svoju geopolitičku važnost, a istodobno ćemo i dalje osnaživati stratešku suradnju sa SAD-om. Jedno ne isključuje drugo, radi se o komplementarnoj suradnji.

A A A