Vijesti
23. 11. 2021.

Poljska i Hrvatska pod sličnim su pritiskom ilegalnih migracija - Ulaskom u Schengen ojačat ćemo sigurnost naše zemlje, ali i cijele EU!

PVRH Andrej Plenković & poljski premijer Mateusz Morawiecki: „Zahvalni smo na podršci za članstvo RH u Schengenu. Politički i gospodarski odnosi dviju država vrlo su dobri, prijateljski, a Poljaci su, nakon Nijemaca i Slovenaca, bili naši najbrojniji gosti ove sjajne turističke sezone. Poljska se suočava s organiziranim pokušajem destabilizacije na svojoj granici. Hrvatska itekako razumije koliko je važno čuvati granice naših država, koje su i vanjske EU granice. Zajednički stav svih država članica i pomoć svim izloženim zemljama, ma gdje se nalazile - to je ključ uspješnog odgovora na izazov migrantskog pritiska“.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sa svojim je poljskim kolegom Mateuszom Morawieckim u Banskim dvorima razgovarao, među ostalim, o bilateralnim odnosima, članstvu Hrvatske u Schengenskom prostoru te krizi na granici Poljske i Bjelorusije.

Dva prijateljska naroda

U izjavi za medije, po završetku sastanka, Andrej Plenković je istaknuo da su bilateralni odnosi između dvije zemlje izvrsni te da su Poljaci i Hrvati dva prijateljska naroda:

- Kao dva slavenska naroda, imamo puno poveznica u povijesnom, političkom, gospodarskom i kulturnom smislu, a svaki je ovakav susret prigoda da dodatno unaprijedimo i gospodarsku suradnju. Naša godišnja trgovinska razmjena iznosi 1.2 milijarde eura. Isto tako, izrazito smo zadovoljni da je i ove godine, u COVID krizi, više od milijun Poljaka posjetilo Hrvatsku tijekom turističke sezone. Više je bilo samo Nijemaca i Slovenaca.

RH i Poljska prijateljske su zemlje - ZA demografsku obnovu & koheziju uz pomoć EU sredstava!

Štitimo državne & vanjske EU granice

Predsjednik Plenković je naglasio da su Poljska, Litva i Latvija suočene s organiziranim priljevom nezakonitih migranata iz Bjelorusije, dodavši da se radi o orkestriranom pokušaju njihove destabilizacije:

- Hrvatska je suočena ne s istim, ali sa sličnim pritiskom nezakonitih migracija. Zbog toga itekako znamo koliko je važno čuvati državne granice, koje su i vanjske EU granice, čime se pridonosi sigurnosti naših građana te poštivanju europskih i međunarodnih normi.

Hrvatska zatražila više europskog novca za zaštitu vanjskih granica EU-a! Emmanuel Macron stiže u Zagreb!

Zajednički stav svih država članica EU-a i pomoć svim izloženim zemljama, ma gdje se nalazile, to je ključ uspješnog odgovora na izazov migrantskog pritiska - zaključio je hrvatski premijer.

ZA stvarnu ravnopravnost Hrvata u BiH!

Izdvojio je da su razgovarali i o stanju u jugoistočnoj Europi, a osobito u Bosni i Hercegovini, kazavši da je za Hrvatsku posebno važno pitanje postizanje dogovora o Izbornom zakonu kako bi Hrvati, kao konstitutivni narod, mogli birati svoje legitimne predstavnike u najviša tijela BiH.

Snažna potpora pristupanju Schengenu

Predsjednik Vlade Poljske istaknuo je da njegova zemlja snažno podupire ulazak Hrvatske u Schengenski prostor te zahvalio Plenkoviću na prijateljskim odnosima, podršci Inicijativi triju mora te na sudjelovanju hrvatskih vojnika u međunarodnim misijama u Poljskoj. Morawiecki je izdvojio da su razgovarali i o prijetnjama sigurnosti i o tome kako ih riješiti:

- Svjestan sam da i Hrvati dobro znaju što znači migrantska kriza. Htio bih istaknuti, međutim, da ovo što se trenutačno događa na poljsko-bjeloruskoj granici nije „obična“ kriza, nego je riječ o korištenju stvarnih ljudi kao svojevrsnog alata za izazivanje destabilizacije na poljskom, i ne samo na poljskom teritoriju.

Suočavanje s prijetnjama stabilnosti, miru i razvoju

Poljski premijer otkrio je i da mu je predsjednik Plenković pokazao fotografije Banskih dvora na kojima se vide tragovi rata. Rekao je da to treba imati na umu kada se govori o snaženju destabilizacijskih procesa, bilo na prostoru bivše Jugoslavije bilo šire u Europi, te da režimi poput bjeloruskog potiču takva djelovanja:

- Suočeni smo s prijetnjama stabilnosti, demokraciji, miru i razvoju. Vidimo pritiske na bjelorusko-poljskoj granici, na litavskoj i latvijskoj granici, vidimo kako Rusija iskorištava energente za pritisak na Ukrajinu, Moldaviju, zemlje iz jugoistočne Europe. Pokreću se i dezinformacijske kampanje kako bi se naštetilo europskom jedinstvu i viziji razvoja.

Hrvatska želi dobru suradnju sa svim zemljama

Predsjednik Plenković je kazao da Hrvatska po tom pitanju ima nekoliko načelnih stavova:

- Želimo dobru suradnju sa svim zemljama, i u našem okruženju i s onima najvećima i najutjecajnijima u svijetu. Istodobno, jasno poštujemo načelo suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti drugih država.

Ukrajina nije sama! Da, Hrvatska joj nudi iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja bez žrtava!

Dodao je da je Hrvatskoj važno da suradnja ne bude takva da onaj tko ima energente može utjecati na rast cijena u drugoj državi:

- Stoga smo i realizirali LNG terminal na Krku, koji je omogućio diversifikaciju pravaca opskrbe plinom.

A A A